Խառը թթու ՝ վրացական տարբերակով․ Երբևիցե փորձածս ամենահամեղ թթուն
Դիտումներ 2391
Բաղադրությունը
- Սպիտակ կաղամբ - 1,5 կգ
- Ջուր - 1500 մլ
- Նեխուր - 70 գ
- Սխտոր - 5 ատամ
- Պղպեղ - 1 թ.գ
- Ճակնդեղ - 2 հատ:
- Չիլի պղպեղ - 1 հատ:
- Շաքարավազ - 0,5 թ/ գդ
- Աղ - 3 ճ /գ.
Կաղամբի գլուխը լվանալ հոսող ջրի տակ, հեռացնել վերին վնասված տերևները։ Կաղամբը կտրատել հավասար մասերի, որպեսզի յուրաքանչյուր կտոր լինի միջին չափի և տեղավորվի 3 լիտրանոց տարրայի մեջ։ Կաղամբը կարող եք ավելի նուրբ կտրատել՝ կախված այն տարայից, որում այն կաղացնեք։
Չափեք 1,5 լիտր սառը, մաքուր ջուր: Ջրի մեջ ավելացնել աղ և շաքարավազ, լավ խառնել մինչև աղի և շաքարի բյուրեղները լուծվեն։ Դա կլինի վրացական կաղամբի մարինադը դասական բաղադրատոմսով:
Մաքրել սխտորը կեղևից, կտրատել փոքր ափսեների մեջ: Դուք կարող եք ավելացնել սխտորի չափաբաժինը, եթե ցանկանում եք այդ համը։
Լվացեք նեխուրի մի փունջ, կտրեք ցողունների ծայրերը։ Բայց ցողունները պետք չէ ամբողջությամբ կտրել։ Նեխուրը ամբողջությամբ կմարինացնենք կաղամբով։ Եթե օգտագործում եք ոչ թե կանաչի, այլ ցողունային նեխուր, ապա այն պետք է կտրատել 4-5 սմ երկարությամբ։
Կեղևազատեքճակնդեղը, լվացեք և 0,5-1 սմ հաստությամբ շրջանաձև կտրատեք։Կաղամբի համար մաքուր 3 լիտրանոց բանկա պատրաստեք։ Տարայի հատակին դնել կծու պղպեղ, բուրավետ պղպեղ, մանր կտրատած սխտոր, նեխուր։ Այնուհետև շերտերով շարել կաղամբի և ճակնդեղի շերտերը, ապա ավելացնել ևս մի քանի ճյուղ նեխուր և սխտորի շերտ։ Բանջարեղենի և խոտաբույսերի այլընտրանքային շերտերը պետք է լավ թակել բանկայի ամբողջ պարունակությունը:
Կաղամբը բանջարեղենով լցնել սառը մարինադով: Եթե կաղամբը լավ փաթեթավորված է 3 լիտրանոց տարրայի մեջ, ապա 1,5 լիտր մարինադը բավական է բանջարեղենն ամբողջությամբ ծածկելու համար։ Եթե մարինադը բավարար չէ, կարող եք ավելացնել մի քիչ սառը ջուր՝ մի պտղունց աղով։
Վրացական կաղամբը տաք տեղում հանում ենք 7-10 օր, որպեսզի անցնի խմորման շրջանը, ճակնդեղի գույն ստացվի և դառնա բավականին թթու ու համեղ։ Այս ընթացքում կաղամբը կարող է փրփրել և թթու հոտ արձակել։ 7 օր հետո անհրաժեշտ է փորձել մի կտոր կաղամբ։ Եթե ձեզ դուր է գալիս նրա համը, ապա կաղամբը պատրաստ է։ Եթե թթու պակաս ունի, թողեք եւս 2-3 օր։
Ամենաընթերցվածը