Եթե օգտագործեք այս երեք մթերքները, ապա ենթաստամոքսային գեղձի հետ խնդիրները կվերանան
Յուղոտ մթերքների և ալկոհոլի առատությունը չեն նպաստում ենթաստամոքսային գեղձի առողջությանը։
Մասնագետի խոսքով, եթե պանկրեատիտն արդեն ախտորոշվել է, չափազանց կարևոր է հրաժարվել ճարպային, կծու, տապակած ուտելիքներից, ուտել շոգեխաշած, թխած կամ խաշած սնունդ։
«Նաև ստամոքսի աշխատանքը հեշտացնելու համար սնունդը կարելի է մատուցել քերած մանր քերիչով կամ բլենդերով, սնունդը չպետք է լինի շատ սառը կամ տաք»,- ընդգծեց բժիշկը։
Ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը վերականգնելու համար բժիշկը խորհուրդ է տվել կենտրոնանալ «թեթեւ սննդի» վրա։ Մայոնեզով սոուսների փոխարեն ճաշատեսակների մեջ խորհուրդ է տրվում օգտագործել կիտրոն (օրինակ՝ կիտրոնի հյութ՝ աղցանների տեսքը հարստացնելու համար)։
Ենթաստամոքսային գեղձը լավ է արձագանքում համեմունքներին. չափավոր քանակությամբ արժե սննդին ավելացնել քրքում, կոճապղպեղ, սև հիլ: Կարևոր է նաև, որ սննդակարգում միշտ առկա լինի սպիտակուցը:
Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտների արտադրության պակասը մատնանշող ախտանիշներից բժիշկն անվանել է այրոց, քաշի կորուստ և սրտխառնոց: Նշվում է, որ տեսողության հանկարծակի վատթարացումը կարող է կապված լինել ենթաստամոքսային գեղձի լուրջ պաթոլոգիայի հետ:
Որովայնի սուր ցավից պետք է զգուշանալ:
«Եթե որովայնի ցավը չի անհետանում 15-30 րոպեի ընթացքում, ապա ավելի լավ է դիմել մասնագետի»,- ավելի վաղ զգուշացրել էր բժշկական գիտությունների թեկնածու, գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Չերեմուշկինը։