Ի՞նչ է աուտոիմուն հիվանդությունը, ինչպե՞ս է առաջանում և ինչպե՞ս ազատվել այդ հիվանդությունից
Իմացեք հիմնական հրահրիչների մասին, որոնք կարող են հանկարծակի բռնկել աուտոիմուն պատասխանը և առաջացնել կործանարար ախտանիշներ մարմնում:
Ամբողջական աուտոիմուն հիվանդություններից, ինչպիսիք են Կրոնի հիվանդությունը, ցելյակի հիվանդությունը, Հաշիմոտոյի հիվանդությունը, ռևմատոիդ արթրիտը, գայլախտը, ցրված սկլերոզը մինչև ընդհանուր «ավտոիմուն սպեկտրի խանգարումներ», ինչպիսիք են պզուկները կամ գրգռված աղիքի համախտանիշը (IBS) և ֆիբրոմիալգիան, որոնք կարող են ավելի մոտ լինել: աուտոիմուն հիվանդությունը իր հիվանդության վիճակի պատճառով կարևոր է իմանալ, թե ինչ պոտենցիալ հրահրիչներ կարող են հանգեցնել մարմնի բորբոքային իմունային պատասխանի:
Ստորև բերված են որոշ բաներ, որոնց վրա պետք է ավելի շատ ուշադրություն դարձնել: Վերացման դիետան լավագույն բանն է, որ կարող եք անել՝ ձեր ախտանիշները նվազեցնելու համար:
1. Սնձան
Գլյուտենը սպիտակուց է, որը պարունակվում է ցորենի, գարու, տարեկանի և այլ հացահատիկի մեջ: Այս սպիտակուցը բազմաթիվ տարբեր ուսումնասիրություններում կապված է աուտոիմունիտետի բարձր ռիսկի հետ:
Շատ մարդիկ և նրանց բժիշկները կարծում են, որ մարդը պետք է ունենա ցելյակիա՝ սնձան անհանդուրժող լինելու համար: Երբ նրանց լաբորատոր թեստերը ցելյակի հիվանդության համար բացասական են, նրանց ասվում է, որ չխուսափեն սնձանից:
Հնացած տեղեկատվության այս բացակայությունը շատ մարդկանց ստիպում է պայքարել շատ ցավոտ աուտոիմուն հիվանդության դեմ:
Կան բազմաթիվ աուտոիմուն հիվանդներ, պարտադիր չէ, որ դա լինի մի կտոր հաց կամ մակարոն, որ վնաս պատճառի: Աուտոիմուն հիվանդություններ ունեցող շատ մարդկանց համար սնձանով վարակված սննդամթերքը կարող է նմանվել կրակի վրա բենզինին:
2. Առանց գլյուտենի շիլաներ
Աուտոիմուն խնդիրներ ունեցող շատ մարդիկ արդեն խուսափում են սնձանից, բայց շարունակում են օգտագործել այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են եգիպտացորենը, վարսակը և բրինձը: Հաշվի առնելով բոլոր բաները, և որքան էլ որ այս որոշումը լինի բարենպաստ, այս հատիկները կարող են լինել նույնքան վատ, որքան սնձան, կամ նույնիսկ ավելի վատ:
Այս հատիկների սպիտակուցները շատ նման են սնձանին և կարող են նմանվել ռուսական ռուլետկաին աուտոիմուն հիվանդի համար: Բացի սնձան զգայունությունից, ախտանշանները պարտադիր չէ, որ ունենան ստամոքս-աղիքային բնույթ: Ցանկացած աուտոիմուն ախտանիշների բռնկում կարող է առաջանալ այս հացահատիկային ապրանքների հաճախակի սպառման դեպքում:
Յուրաքանչյուր մարդ տարբեր է, ուստի օգտակար է իմունոլոգիական արյան անալիզներ անցկացնել՝ տեսնելու, թե ինչին է արձագանքում ձեր մարմինը:
3. Քինոա
Այնուամենայնիվ, առողջապահական համայնքի ֆավորիտներից են քինոայի նման կեղծ հացահատիկները, որոնք պարունակում են մեծ քանակությամբ սապոնիններ կոչվող սպիտակուցներ, որոնք կարող են վնասել աղիների լորձաթաղանթը՝ առաջացնելով իմունային պատասխան օրգանիզմում:
Քինոայի թրջումը կարող է նվազեցնել աղիների վրա վնասակար ազդեցությունները, սակայն շատ աուտոիմուն հիվանդությունների դեպքում դա բավարար չէ: Եթե դուք գտնվում եք աուտոիմունային սպեկտրի վրա, խորհուրդ է տրվում խուսափել դրանից:
4. Սթրես
Սթրեսը շատ հեռուն գնացող ազդեցություն ունի ձեր առողջության վրա: Դրանցից մեկը ձեր իմունային համակարգն է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ քրոնիկական սթրեսը աուտոիմուն հիվանդությունների պատճառ է հանդիսանում։
Շատ հիվանդներ մատնանշել են իրենց կյանքի դժվարին պահին առողջական խնդիրների առաջացումը։ Տարեց ծնողի մասին հոգալը, սիրելիին կորցնելը կամ ամուսնալուծվելը կարող են շրջադարձային լինել աուտոիմուն արձագանքի համար:
5. Տոքսիններ
Այժմ մենք ստանում ենք տոքսիններ, որոնք անհայտ էին 100 տարի առաջ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ տոքսինները դեր են խաղում աուտոիմուն դեպքերի, ինչպիսիք են աուտոիմուն թիրեոիդիտը:
6. Շաքար
Զարմանալի չէ, որ շաքարավազն այս ցուցակում է, բայց խոսքը միայն կարծրատիպային անպիտան մթերքների մասին չէ: Կան բազմաթիվ «առողջ» անառողջ մթերքներ, որոնք հայտնի են առողջ սննդի համայնքում, որոնք օգտակար չեն աուտոիմուն հիվանդությունների համար:
Առողջ տերմինները, որոնք սննդամթերքի պիտակի վրա հնչում են որպես «օրգանական շաքար» կամ «ագավա նեկտար», կարող են ավելի բնական հնչել, բայց շաքարը դեռևս շաքար է իմունային համակարգի համար:
Շաքարը թուլացնում է իմունային համակարգը՝ առաջացնելով բորբոքում։ Եթե դուք տառապում եք նման հիվանդությամբ կամ գտնվում եք սպեկտրի ազդեցության տակ, դա էլ ավելի կուժեղացնի բորբոքումները՝ շատ շուտով բացահայտելով այլ ախտանիշներ։
7. Շոկոլադ
Այս համեղ մթերքը կարող է մեծ վնաս հասցնել աուտոիմուն հիվանդություն ունեցող մարդուն։ Գրականությունը ցույց է տալիս, որ շոկոլադը կարող է բացասաբար ազդել որոշ մարդկանց վրա, ովքեր պայքարում են աուտոիմունային խնդիրների դեմ:
8. Կաթնամթերք
Կազեինը՝ կաթի և այլ կաթնամթերքի հիմնական սպիտակուցը, կարող է անվերահսկելի բորբոքում առաջացնել օրգանիզմում:
Կաթնային սպիտակուցների հեռացումը յուղից և հստակեցված կարագից կարող է ավելի անվտանգ այլընտրանք լինել որոշ մարդկանց համար:
9. Թուլացած միկրոբիոմ
Ձեր իմունային համակարգի մեծ մասը գտնվում է այսպես կոչված միկրոբիոմում: Այս բարդ աղիքային էկոհամակարգը բաղկացած է միլիարդավոր բակտերիաների գաղութներից:
Ձեր միկրոբիոմը վերահսկում է ոչ միայն իմունային համակարգը, այլև ուղեղը, հորմոնները և գենետիկական արտահայտությունը:
Մակաբուծային, խմորիչ և սնկային վարակները կապված են աուտոիմունային տիպի մի շարք պայմանների հետ: Հատկապես, ինչպիսիք են Պարկինսոնի հիվանդությունը և բազմակի սկլերոզը:
Կարևոր է նաև հիշել, որ այս պաթոգենները պարտադիր չէ, որ առաջացնեն ստամոքս-աղիքային տրակտի ախտանիշներ:
10. Ծակող աղիքների համախտանիշ
Ֆունկցիոնալ բժշկությունը աղիների լորձաթաղանթի կամ «արտահոսող աղիքների» թափանցելիության բարձրացումը համարում է աուտոիմունիտետի նախադրյալ:
Երբ աղիները վնասվում են, սննդի չմարսված սպիտակուցները և բակտերիալ էնդոտոքսինները կարող են անցնել աղիքի պաշտպանիչ ծածկույթով: Որպես հետեւանք, առաջացնել աուտոիմուն ռեակցիա ամբողջ մարմնում:
Մի խոսքով, ձեր սեփական հրահրիչները գտնելը կարող է ձեզ փրկել տարիներ շարունակ անհարկի տառապանքներից, որոնց միջով այսօր ապրում են աուտոիմուն հիվանդություններով միլիոնավոր մարդիկ, քանի որ նրանք չգիտեն այս պարզ ճշմարտությունը: