Այսքան ժամանակ բլինչիկի միջուկը, ֆարշը սխալ ենք պատրաստել․ Տեսեք իրականում ինչպես պետք է այն պատրաստենք

Այսքան ժամանակ բլինչիկի միջուկը, ֆարշը սխալ ենք պատրաստել․ Տեսեք իրականում ինչպես պետք է այն պատրաստենք
Բլինչիկը հայկական և ընդհանրապես շատ ժողովուրդների խոհանոցում ամենասիրված ու բազմակողմանի ուտեստներից մեկն է։ Այն կարող է լինել թե՛ քաղցր, թե՛ աղի, մատուցվել նախաճաշին, ճաշին կամ ընթրիքին։ Սակայն փորձառու խոհարարները միաբերան ասում են՝ բլինչիկի հաջողության 50 տոկոսը հենց միջուկն է։

Տարիներ շարունակ շատերս բլինչիկի ֆարշը պատրաստել ենք նույն ձևով՝ աղացած միս, սոխ, աղ ու վերջ։ Բայց արդյո՞ք դա լավագույն տարբերակն է։ Պարզվում է՝ ոչ միշտ։ Այս հոդվածում կպարզենք, թե ինչ սխալներ ենք թույլ տալիս բլինչիկի ֆարշ պատրաստելիս, և ինչպես կարելի է այն դարձնել ավելի հյութալի, համեղ ու ճիշտ պատրաստված։
Ինչու է բլինչիկի ֆարշը հաճախ չոր կամ անհամ ստացվում
Շատ տնային տնտեսուհիներ բողոքում են, որ նույնիսկ լավ բլինչիկի խմոր պատրաստելուց հետո վերջնական արդյունքը չի գոհացնում։ Պատճառը հիմնականում ֆարշն է։
Ահա ամենատարածված սխալները․
-
Չափից շատ չոր միս
Շատ հաճախ օգտագործվում է ամբողջությամբ տավարի կամ շատ չոր խոզի միս, ինչը բլինչիկի ներսում արագ կորցնում է խոնավությունը։ -
Ֆարշը ամբողջությամբ հում վիճակում դնելը
Երբ ֆարշը հում վիճակում փաթաթվում է բլինչիկի մեջ և հետո տապակվում, այն հաճախ անհավասար է եփվում։ -
Սոխի սխալ քանակ կամ մշակման ձև
Սոխը կամ շատ քիչ է, կամ ամբողջությամբ հում, ինչի հետևանքով համը չի բացվում։ -
Համեմունքների բացակայություն
Միայն աղն ու սև պղպեղը միշտ չէ, որ բավարար են։
Ինչպես է իրականում ճիշտ պատրաստվում բլինչիկի ֆարշը
Խոհարարական փորձը ցույց է տալիս, որ բլինչիկի համար ֆարշը պետք է պատրաստել ոչ այնպես, ինչպես կոտլետի կամ տոլմայի համար։
Ահա հիմնական սկզբունքները․
Քայլ 1․ Մսի ճիշտ ընտրություն
Լավագույն տարբերակը համարվում է՝
-
50% տավարի միս
-
50% խոզի միս (ոչ շատ ճարպոտ, բայց ոչ էլ չոր)
Եթե խոզի միս չեք օգտագործում, կարելի է տավարի մսին ավելացնել քիչ քանակով կարագ կամ բուսական յուղ։
👉 Խորհուրդ․ հավի միսը նույնպես հարմար է, բայց ցանկալի է օգտագործել ազդրի հատվածը, ոչ թե կրծքամիսը։
Քայլ 2․ Ֆարշի նախնական ջերմային մշակում
Սա այն փուլն է, որը շատերը բաց են թողնում։
Իրականում բլինչիկի ֆարշը պետք է մասամբ եփել կամ տապակել նախապես։
Ինչպես անել․
-
Տապակի մեջ տաքացրեք 1-2 ճաշի գդալ բուսական յուղ
-
Ավելացրեք մանր կտրատած սոխ
-
Տապակեք մինչև թափանցիկ դառնալը
-
Ավելացրեք ֆարշը
-
Խառնելով՝ տապակեք այնքան, մինչև միսը փոխի գույնը
❗ Չի պետք ամբողջությամբ չորացնել կամ շատ տապակել։
Քայլ 3․ Հյութալիության գաղտնիքը
Շատերը չգիտեն, որ բլինչիկի ֆարշին կարելի է ավելացնել․
-
մի քիչ բուլյոն
-
կամ կաթ
-
կամ նույնիսկ թթվասեր (1-2 գդալ)
Սա ֆարշը դարձնում է փափուկ և հյութալի։
Քայլ 4․ Համեմունքների ճիշտ ընտրություն
Բլինչիկի ֆարշը չի սիրում ծանր համեմունքներ, բայց մի քանի ճիշտ ընտրված հավելումներ հրաշքներ են գործում։
Լավ տարբերակներ են․
-
աղ
-
սև պղպեղ
-
մի պտղունց քաղցր պապրիկա
-
մի քիչ չոր սամիթ կամ մաղադանոս
-
ցանկության դեպքում՝ սխտորի փոշի
❗ Խուսափեք չափից շատ սուր համեմունքներից։
Քայլ 5․ Վերջնական խառնուրդի պատրաստում
Ֆարշը պետք է լինի․
-
փափուկ
-
հեշտ տարածվող
-
ոչ շատ չոր
-
ոչ էլ հեղուկ
Եթե տեսնում եք, որ խառնուրդը մի քիչ պինդ է, կարելի է ավելացնել 1-2 ճաշի գդալ տաք ջուր կամ բուլյոն։
Ինչպես ճիշտ լցնել ֆարշը բլինչիկի մեջ
Սա նույնպես կարևոր փուլ է։
-
Բլինչիկը դրեք հարթ մակերեսի վրա
-
Կենտրոնում տեղադրեք 1-2 ճաշի գդալ ֆարշ
-
Հավասար տարածեք
-
Ծալեք կողքերը, հետո փաթաթեք
👉 Մի լցրեք չափից շատ, որպեսզի բլինչիկը չպատռվի։
Վերջնական տապակման կամ թխման տարբերակներ
Բլինչիկները կարելի է․
-
թեթև տապակել կարագի մեջ
-
կամ դնել ջեռոց՝ 180°C-ում 10-15 րոպե
-
կամ պարզապես տաքացնել, եթե ֆարշը արդեն պատրաստ է
Օգտակար խորհուրդներ փորձառու խոհարարներից
-
Եթե ուզում եք ավելի նուրբ համ, ֆարշին ավելացրեք մի քիչ քերած պանիր
-
Եթե սիրում եք ավելի հագեցած տարբերակ, կարելի է ավելացնել սունկ
-
Բլինչիկները կարելի է սառեցնել՝ արդեն լցոնած վիճակում
Եզրակացություն
Ինչպես տեսնում եք, տարիներ շարունակ մենք բլինչիկի ֆարշը պատրաստել ենք ամենահեշտ, բայց ոչ միշտ ճիշտ ճանապարհով։ Մի փոքր ուշադրություն մանրուքներին, ճիշտ մսի ընտրություն, նախնական մշակում և համեմունքների հավասարակշռություն՝ և արդյունքը լիովին այլ կլինի։
