Արյան մակարդումը կանխելու համար այս 2 մեթոդները լավագույններն են․ Ասել է բժիշկ Անդրեևան
Կան նաև մի շարք կենսակերպի փոփոխություններ, որոնք կարող եք կատարել՝ նվազեցնելու արյան մակարդման ռիսկը:
Արյան թրոմբները փոքր արյան մակարդուկներ են, որոնք ձևավորում են գելանման նյութ: Որոշակի քանակությամբ արյան մակարդում է անհրաժեշտ օրգանիզմին, քանի որ այն կանխում է ավելորդ արյունահոսությունը կտրվածքների ժամանակ:
Այնուամենայնիվ, ցանկացած կուտակումներ, որոնք ինքնուրույն չեն լուծվում, խնդիր են: Դա պայմանավորված է նրանով, որ թրոմբները կարող են պոկվել և մտնել կենսական օրգաններ։ Գլխուղեղ հասնող թրոմբները կարող են հանգեցնել ինսուլտի, իսկ թոքերի թրոմբները կարող են հանգեցնել թոքային էմբոլիայի, որը բժշկական շտապ օգնություն է: Իսկ սիրտ մտնող թրոմբները կարող են սրտի կաթված առաջացնել:
«Արյան թրոմբները բուժման գործընթացի անբաժանելի մասն են, ինչպես արյան անոթների ներսում, այնպես էլ արտաքին վնասվածքների հատվածներում: Այնուամենայնիվ, երբ թրոմբը արգելափակում է արյան հոսքը դեպի օրգաններ կամ հյուսվածքներ, այն կարող է դառնալ շատ վտանգավոր:
Հետաքրքիր է, որ արյան վատ մակարդումը, որը նաև հայտնի է որպես թրոմբոզ, սրտի կաթվածի և ինսուլտի ամենատարածված պատճառն է», - ասում է բժիշկ-բժշկուհի Իրինա Անդրեևան։
«Վիտամին B-ն բարելավում է արյան շրջանառությունը և ուղեղի աշխատանքը, և հատկապես վիտամին B12-ը կարող է օգնել արյան կարմիր բջիջների օպտիմալ զարգացմանը և կարող է օգնել նվազեցնել արյան ճնշումը»:
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ վիտամին B12-ի պակասը տարածված է հիպերհոմոցիստեինեմիայի (արյան մեջ հոմոցիստեինի բարձր մակարդակ) և թրոմբոզով հիվանդների մոտ:
«Կլինիկական փորձարկումները ցույց են տվել, որ կոֆերմենտ Q10-ի հավելումը նվազեցնում է արյան մակարդման ռիսկը, բարելավում է արյան անոթների աշխատանքը և նվազեցնում սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը»: Այնուամենայնիվ, հավելումները արյան մակարդումը կանխելու միակ միջոցը չեն: «Դուք կարող եք քայլեր ձեռնարկել և որոշ փոփոխություններ մտցնել ձեր ապրելակերպի և սննդակարգի մեջ»: