Ամբողջ իրականությունը մանդարինի մասին․ Տեսեք ինչ հիվանդություններից է բուժում և ինչ կարևոր նյութ կա մանդարինի մեջ

Դիտումներ 224
Ամբողջ իրականությունը մանդարինի մասին․ Տեսեք ինչ հիվանդություններից է բուժում և ինչ կարևոր նյութ կա մանդարինի մեջ

Մանդարինը համարվում է շատ համեղ և օգտակար միրգ։

Մանդարինը պարունակում է վիտամին А, B1, K, D և իհարկե ՝ մեծ կքնակությամբ C վիտամին։ Մանդարինը շատ օգտակար է մաշկի համար։ 

 

Մանդարին․ արևի համն ու առողջության աղբյուրը

Մանդարինը (լատ․ Citrus reticulata) ցիտրուսային մրգերի ընտանիքի ամենահայտնի և ամենասիրված ներկայացուցիչներից է։ Այն ոչ միայն հաճելի համով ու բույրով պտուղ է, այլև՝ առողջարար արժեքավոր մթերք, որն ունի երկար պատմություն, լայն կիրառություն և մեծ նշանակություն մարդու սննդակարգում։ Մանդարինը հաճախ ասոցացվում է ձմռան, տոների, ջերմության և արևի հետ, սակայն դրա օգտակար հատկությունները տարածվում են ամբողջ տարվա վրա։

Այս հոդվածում մանրամասն կանդրադառնանք մանդարինի ծագմանը, տեսակներին, սննդարար արժեքին, առողջության վրա ունեցած ազդեցությանը, օգտագործման եղանակներին, ինչպես նաև հնարավոր հակացուցումներին։

Մանդարինի ծագումն ու պատմությունը

 

 

Մանդարինը ծագում է Արևելյան Ասիայից՝ հիմնականում Չինաստանից և Վիետնամից։ Համարվում է, որ այն մշակվել է դեռևս հազարավոր տարիներ առաջ։ Չինաստանում մանդարինը համարվել է բարգավաճման, երջանկության և երկարակեցության խորհրդանիշ։ Մանդարին բառը նույնպես կապվում է Չինաստանի բարձր աստիճանավոր պաշտոնյաների՝ «մանդարինների» հետ, քանի որ այդ մրգերը հաճախ մատուցվում էին նրանց։

 


Եվրոպա մանդարինը հասել է 19-րդ դարում, իսկ հետագայում տարածվել է Միջերկրածովյան երկրներում, ԱՄՆ-ում, Հարավային Ամերիկայում և այլ տարածաշրջաններում։ Այսօր մանդարինի խոշոր արտադրող երկրներից են Չինաստանը, Իսպանիան, Թուրքիան, Մարոկկոն, Եգիպտոսը և Ճապոնիան։

Մանդարինի տեսակները

Մանդարինները ունեն բազմաթիվ տեսակներ և հիբրիդներ, որոնք տարբերվում են չափերով, համով, գույնով և սերմերի քանակով։ Ամենահայտնի տեսակներն են՝

1. Սացումա (Satsuma)

Առանց սերմերի

Շատ քաղցր

Բարակ կեղևով

Հաճախ օգտագործվում է մանկական սննդի մեջ

2. Կլեմենտին

Մանդարինի և նարինջի հիբրիդ

Քաղցր և հյութալի

Փոքր չափի

Շատ տարածված Եվրոպայում

3. Տանգերին

Ավելի խոշոր չափի

Ավելի ինտենսիվ բույրով

Թեթև թթվաշ համով

4. Մուրքոթ (Murcott)

Շատ քաղցր

Ավելի մուգ գույնով

Հաճախ պարունակում է սերմեր

Մանդարինի սննդարար արժեքը

Մանդարինը ցածր կալորիականությամբ, բայց սննդարար պտուղ է։ 100 գրամ մանդարինի միջին սննդային արժեքը հետևյալն է․

Կալորիաներ – մոտ 45 կկալ

Ածխաջրեր – 11-12 գ

Սպիտակուցներ – 0.8 գ

Ճարպեր – 0.2 գ

Թելանյութ – 1.5-2 գ

Վիտամին C – օրական պահանջի մոտ 30-40%

Վիտամին A

Վիտամին B1, B6

Կալիում

Մագնեզիում

Կալցիում

Մանդարինի օգտակար հատկությունները
1. Ամրացնում է իմունային համակարգը

Մանդարինը վիտամին C-ի հարուստ աղբյուր է, որն անհրաժեշտ է իմունային համակարգի բնականոն աշխատանքի համար։ Այն օգնում է օրգանիզմին պայքարել մրսածության, գրիպի և վարակների դեմ, հատկապես ձմռան ամիսներին։

2. Լավացնում է մարսողությունը

Մանդարինի մեջ պարունակվող թելանյութը նպաստում է աղեստամոքսային համակարգի ճիշտ աշխատանքին, կանխում է փորկապությունը և բարելավում աղիքների միկրոֆլորան։

3. Նպաստում է սրտի առողջությանը

Կալիումը և հակաօքսիդանտները օգնում են կարգավորել արյան ճնշումը, նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը և պաշտպանել սրտանոթային համակարգը։

 

 

4. Օգնում է մաշկի առողջությանը

Վիտամին C-ն մասնակցում է կոլագենի սինթեզին, ինչի շնորհիվ մաշկը դառնում է ավելի առաձգական և երիտասարդ։ Մանդարինի կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել մաշկի վաղաժամ ծերացումը։

5. Նպաստում է քաշի վերահսկմանը

Ցածր կալորիականությունն ու հագեցնող հատկությունը դարձնում են մանդարինը իդեալական մթերք դիետաների համար։ Այն քաղցրի առողջ այլընտրանք է։

 

6. Ունի հակաօքսիդանտ ազդեցություն

Մանդարինում պարունակվող ֆլավոնոիդներն ու կարոտինոիդները պայքարում են ազատ ռադիկալների դեմ՝ նվազեցնելով բջիջների վնասումը։

Մանդարինի օգտագործումը խոհանոցում

Մանդարինը լայնորեն օգտագործվում է խոհարարության մեջ․

Թարմ՝ որպես մրգային աղանդեր

Հյութերի և սմուզիների մեջ

Մրգային աղցաններում

Թխվածքներում և տորթերում

Մուրաբաների, ջեմերի և կոնֆիտյուրների մեջ

Սոուսների մեջ (հատկապես մսային ուտեստների համար)

Մանդարինի կեղևը նույնպես արժեքավոր է․ այն օգտագործվում է քաղցրավենիքի, թեյերի, էթերային յուղերի պատրաստման մեջ։

Մանդարինի եթերային յուղը

Մանդարինի կեղևից ստացվող եթերային յուղը լայն կիրառություն ունի արոմաթերապիայում և կոսմետոլոգիայում։ Այն ունի հանգստացնող, հակասթրեսային ազդեցություն, օգնում է նյարդային լարվածության, անքնության և տրամադրության անկման դեպքում։

Մանդարինի հնարավոր վնասներն ու հակացուցումները

Չնայած մանդարինի բազմաթիվ օգտակար հատկություններին, որոշ դեպքերում անհրաժեշտ է զգուշություն․

Ստամոքսի բարձր թթվայնություն ունեցող անձանց մոտ կարող է առաջացնել այրոց

Ալերգիկ ռեակցիաներ որոշ մարդկանց մոտ

Շաքարախտ ունեցողները պետք է օգտագործեն չափավոր

Չափից շատ օգտագործումը կարող է վնասել ատամների էմալը

Ինչպես ընտրել և պահպանել մանդարինը
Ընտրության խորհուրդներ

Ընտրեք ծանր և ամուր մանդարիններ

Կեղևը պետք է լինի հարթ, առանց բծերի

Խուսափեք շատ փափուկ կամ չոր պտուղներից

Պահպանման պայմաններ

Սառնարանում՝ մինչև 2-3 շաբաթ

Սենյակային ջերմաստիճանում՝ 5-7 օր

Խուսափեք խոնավ միջավայրից

Եզրակացություն

 

 

Մանդարինը ոչ միայն համեղ և բուրավետ միրգ է, այլև առողջության իրական դաշնակից։ Այն հարստացնում է օրգանիզմը վիտամիններով, ամրացնում իմունային համակարգը, նպաստում սրտի, մաշկի և մարսողական համակարգի առողջությանը։ Իր բազմակողմանի կիրառության շնորհիվ մանդարինը արժանի տեղ ունի յուրաքանչյուր մարդու սննդակարգում։

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը