6 ճշմարտություն աղի մասին, որ դուք պետք է իմանաք
Սովորական աղը կամ նատրիումի քլորիդը հանքային միացություն է, որը մենք պարբերաբար օգտագործում ենք որպես համեմունք:
Սակայն մի քանի տարի է, ինչ մասնագետները զգուշացնում են աղի հնարավոր չափից ավելի ընդունման մասին։
Նա սկսեց որակվել որպես սպիտակ թույն: Օրինակ, ինչպես սեղանի շաքարավազը կամ զտված ալյուրը: Հատկապես այն պատճառով, որ մեծ քանակությամբ երկարատև օգտագործումը կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների:
Բայց աղի ընդունման մասին ամեն ինչ ասված է ճի՞շտ է:
Հաջորդը, մենք ցանկանում ենք մանրամասնել այս բաղադրիչի գերսպառման մասին ամենակարևոր ճշմարտություններից մի քանիսը: Ուշադրություն դարձրեք և փորձեք հետևել տրված առաջարկություններին։
1. Աղի ավելցուկ ընդունումը բարձրացնում է արյան ճնշումը։
Կան ամուր ապացույցներ, որ աղը կարևոր դեր է խաղում արյան բարձր ճնշման առաջացման գործում: Արյան բարձր ճնշումը քրոնիկորեն հայտնի է որպես արյան բարձր ճնշում:
Բացի այդ, դա գործոն է, որը մեծացնում է ինսուլտի և սրտի կորոնար հիվանդության վտանգը։
Որոշ թեստեր ցույց են տվել, որ աղի օրական ընդունման կրճատումը հանգեցրել է հիպերտոնիայի նվազմանը:
2. Աղի մեծ օգտագործումը ստամոքսի քաղցկեղի ռիսկի գործոն է։
Այսօր ստամոքսի քաղցկեղը մնում է քաղցկեղի ամենատարածված տեսակներից մեկը:
Այս հիվանդության հետ կապված հիմնական սննդային գործոնները ներառում են՝ ապխտած մսի, աղի մթերքների և նիտրիտներով հարուստ մթերքների կանոնավոր օգտագործումը:
3. Հիվանդ երիկամներով հիվանդները պետք է վերահսկեն սննդակարգում աղի պարունակությունը:
Նախ, երիկամների քրոնիկ հիվանդություն ունեցող մարդկանց մոտ կարևոր է խուսափել աղի ավելցուկ ընդունումից: Երկրորդ, երիկամների հիվանդությունը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների և երիկամների ֆունկցիայի վատթարացման ռիսկի գործոնների հետ:
Բացի այդ, հաշվի առնելով երիկամների դերը նատրիումի հավասարակշռության մեջ, այս հիվանդների մոտ կարևոր է նվազեցնել աղի ընդունումը:
Ոչ միայն այտուցի ռիսկը նվազեց, այլև չհաջողվեց որոշել աղի նվազեցման երկարաժամկետ հետևանքները (օրինակ՝ ընդհանուր մահացության նվազումը կամ երիկամների ֆունկցիայի վատթարացումը):
4. Մենք չափից շատ աղ ենք ուտում։
Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս օրական մոտ 5 գրամ աղ ընդունել։ Բայց խնդիրն այն է, որ այսօրվա աղի միջին ընդունումը զգալիորեն գերազանցում է բոլոր գոյություն ունեցող ուղեցույցների առաջարկությունները, ինչպես մեծահասակների, այնպես էլ երեխաների համար:
5. Զգուշացեք աղից, որը մենք չենք վերահսկում
Այնպես որ, բնակչության զգալի մասի կողմից աղի չափից ավելի օգտագործումը չի գալիս այն աղից, որը մենք ավելացնում ենք խոհանոցում։ Ենթադրվում է, որ դա կարող է լինել ընդհանուրի 20-ից 25%-ը: Մեր գնած մթերքներում առկա աղը շատ ավելի կարևոր կշիռ ունի։
Ամենակարևոր մասը գալիս է սպառումից.
Առևտրային սոուսներ
Հաց, թխվածքաբլիթներ և նախաճաշի հացահատիկներ:
Երշիկեղեն և այլ մսամթերք, ինչպիսիք են ֆրանկուրտը կամ երշիկեղենը:
Նախուտեստներ և աղած ընկույզներ.
Այսպիսով, լավագույն բաներից մեկը, որ մենք կարող ենք անել՝ նվազեցնելու մեր աղի ընդունումը, հնարավորության դեպքում թարմ մթերքներ ընտրելն է՝ առաջնահերթություն տալով այլընտրանքներին, ինչպիսիք են.
Մրգեր և բանջարեղեն
Ձու
Բանջարեղեն
Չորացրած մրգեր
Ամբողջական ձավարեղեն
Ձուկ
Թարմ անյուղ միս
6. Աղի կրճատումը չափազանց վտանգավոր է:
Բայց ամեն ինչ պետք է հավասարակշռված լինի։ Մենք տեսել ենք, որ պետք է վերահսկել դրա չափից ավելի սպառումը։ ավելին, մենք չպետք է ամբողջությամբ վերացնենք այն կամ հասցնենք նվազագույնի, հատկապես եթե առողջ մարդիկ ենք։
Աղը նույնպես անհրաժեշտ է։ Քանի որ նատրիումի շնորհիվ մեր մարմինը կարողանում է պահպանել խոնավության լավ մակարդակ, տեղափոխել թթվածին և սննդանյութեր և խթանել նյարդային համակարգը:
Ավելին, անբավարար կամ շատ քիչ սպառումը կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների։ Պարադոքսալ կերպով, աղի բարձր և ցածր ընդունումը արյան բարձր ճնշման և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոն է: