6 ճշմարտություն աղի մասին, որ դուք պետք է իմանաք

Դիտումներ 301

6 ճշմարտություն աղի մասին, որ դուք պետք է իմանաք

Սովորական աղը կամ նատրիումի քլորիդը հանքային միացություն է, որը մենք պարբերաբար օգտագործում ենք որպես համեմունք:

Սակայն մի քանի տարի է, ինչ մասնագետները զգուշացնում են աղի հնարավոր չափից ավելի ընդունման մասին։

Նա սկսեց որակվել որպես սպիտակ թույն: Օրինակ, ինչպես սեղանի շաքարավազը կամ զտված ալյուրը: Հատկապես այն պատճառով, որ մեծ քանակությամբ երկարատև օգտագործումը կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների:

Բայց աղի ընդունման մասին ամեն ինչ ասված է ճի՞շտ է:

Հաջորդը, մենք ցանկանում ենք մանրամասնել այս բաղադրիչի գերսպառման մասին ամենակարևոր ճշմարտություններից մի քանիսը: Ուշադրություն դարձրեք և փորձեք հետևել տրված առաջարկություններին։

 

 

1. Աղի ավելցուկ ընդունումը բարձրացնում է արյան ճնշումը։

Կան ամուր ապացույցներ, որ աղը կարևոր դեր է խաղում արյան բարձր ճնշման առաջացման գործում: Արյան բարձր ճնշումը քրոնիկորեն հայտնի է որպես արյան բարձր ճնշում:

Բացի այդ, դա գործոն է, որը մեծացնում է ինսուլտի և սրտի կորոնար հիվանդության վտանգը։

Որոշ թեստեր ցույց են տվել, որ աղի օրական ընդունման կրճատումը հանգեցրել է հիպերտոնիայի նվազմանը:

2. Աղի մեծ օգտագործումը ստամոքսի քաղցկեղի ռիսկի գործոն է։

Այսօր ստամոքսի քաղցկեղը մնում է քաղցկեղի ամենատարածված տեսակներից մեկը:

Այս հիվանդության հետ կապված հիմնական սննդային գործոնները ներառում են՝ ապխտած մսի, աղի մթերքների և նիտրիտներով հարուստ մթերքների կանոնավոր օգտագործումը:

3. Հիվանդ երիկամներով հիվանդները պետք է վերահսկեն սննդակարգում աղի պարունակությունը:

Նախ, երիկամների քրոնիկ հիվանդություն ունեցող մարդկանց մոտ կարևոր է խուսափել աղի ավելցուկ ընդունումից: Երկրորդ, երիկամների հիվանդությունը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների և երիկամների ֆունկցիայի վատթարացման ռիսկի գործոնների հետ:

Բացի այդ, հաշվի առնելով երիկամների դերը նատրիումի հավասարակշռության մեջ, այս հիվանդների մոտ կարևոր է նվազեցնել աղի ընդունումը:

Ոչ միայն այտուցի ռիսկը նվազեց, այլև չհաջողվեց որոշել աղի նվազեցման երկարաժամկետ հետևանքները (օրինակ՝ ընդհանուր մահացության նվազումը կամ երիկամների ֆունկցիայի վատթարացումը):

 


4. Մենք չափից շատ աղ ենք ուտում։

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս օրական մոտ 5 գրամ աղ ընդունել։ Բայց խնդիրն այն է, որ այսօրվա աղի միջին ընդունումը զգալիորեն գերազանցում է բոլոր գոյություն ունեցող ուղեցույցների առաջարկությունները, ինչպես մեծահասակների, այնպես էլ երեխաների համար:

5. Զգուշացեք աղից, որը մենք չենք վերահսկում

Այնպես որ, բնակչության զգալի մասի կողմից աղի չափից ավելի օգտագործումը չի գալիս այն աղից, որը մենք ավելացնում ենք խոհանոցում։ Ենթադրվում է, որ դա կարող է լինել ընդհանուրի 20-ից 25%-ը: Մեր գնած մթերքներում առկա աղը շատ ավելի կարևոր կշիռ ունի։

Ամենակարևոր մասը գալիս է սպառումից.

 


Առևտրային սոուսներ
Հաց, թխվածքաբլիթներ և նախաճաշի հացահատիկներ:
Երշիկեղեն և այլ մսամթերք, ինչպիսիք են ֆրանկուրտը կամ երշիկեղենը:
Նախուտեստներ և աղած ընկույզներ.



Այսպիսով, լավագույն բաներից մեկը, որ մենք կարող ենք անել՝ նվազեցնելու մեր աղի ընդունումը, հնարավորության դեպքում թարմ մթերքներ ընտրելն է՝ առաջնահերթություն տալով այլընտրանքներին, ինչպիսիք են.

Մրգեր և բանջարեղեն
Ձու
Բանջարեղեն
Չորացրած մրգեր
Ամբողջական ձավարեղեն
Ձուկ
Թարմ անյուղ միս

6. Աղի կրճատումը չափազանց վտանգավոր է:

Բայց ամեն ինչ պետք է հավասարակշռված լինի։ Մենք տեսել ենք, որ պետք է վերահսկել դրա չափից ավելի սպառումը։ ավելին, մենք չպետք է ամբողջությամբ վերացնենք այն կամ հասցնենք նվազագույնի, հատկապես եթե առողջ մարդիկ ենք։

Աղը նույնպես անհրաժեշտ է։ Քանի որ նատրիումի շնորհիվ մեր մարմինը կարողանում է պահպանել խոնավության լավ մակարդակ, տեղափոխել թթվածին և սննդանյութեր և խթանել նյարդային համակարգը:

Ավելին, անբավարար կամ շատ քիչ սպառումը կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների։ Պարադոքսալ կերպով, աղի բարձր և ցածր ընդունումը արյան բարձր ճնշման և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոն է:



Ամենաընթերցվածը