6 ամենաօգտակար չրերը
Ստորև ներկայացված է, թե որքան պիտանի նյութեր կան օրգանիզմի համար ամենաօգտակար 6 տեսակի չրերի 100 գրամում:
Թզի չիր
Ստամոքս-աղիքային համակարգի համար
Սննդային մանրաթելեր` 63%
Երկաթ` 23%
Վիտամին C` 0%
Վիտամին A` 1%
Օրգանական թթուներ` 100%
Վիտամին B1` 5%
Սննդային մանրաթելերը մերսում են աղիների պատերը՝ բարելավելով արյան շրջանառությունն ու արագացնելով օրգանիզմից կանցերոգենների դուրսբերումը: Թզի չրի մեջ այդ բջջանյութը ամենից շատն է:
Խնձորի չիր
Դիմադրողականության համար
Սննդային մանրաթելեր` 48%
Երկաթ` 43%
Վիտամին C` 3%
Վիտամին A` 0%
Օրգանական թթուներ` 115%
Վիտամին B1` 1%
Խնձորի չիրն առաջատար է երկաթի պարունակությամբ, որն էլ անհրաժեշտ է թթվածնի տեղափոխության համար: Կարևոր է, որպեսզի դրանք կեղևով չորացվեն:
Տանձի չիր
Սրտի համար
Սննդային մանրաթելեր` 20%
Երկաթ` 13%
Վիտամին C` 13%
Վիտամին A` 0%
Օրգանական թթուներ` 75%
Վիտամին B1` 3%
Բոլոր չրերի մեջ տանձի չիրն առաջատարի դերում է վիտամին C-ի պարունակությամբ, որն էլ մեր օրգանիզմի վրա առաջին հերթին որպես հակաօքսիդանտ է ազդում ու պաշտպանում է սիրտը:
Ծիրանաչիր
Մաշկի համար
Սննդային մանրաթելեր` 60%
Երկաթ` 23%
Վիտամին C` 5%
Վիտամին A` 60%
Օրգանական թթուներ` 75%
Վիտամին B1` 2%
Մրգերի մեջ սովորաբար քիչ քանակությամբ վիտամին A է պարունակվում, առանց որի մազերը փայլատ, իսկ մաշկն էլ չոր ու կնճռապատ է դառնում: Սակայն ծիրանաչիրն այս առումով բացառություն է. դրանում մեծ քանակի վիտամին A կա:
Սև սալորի չիր
Ենթաստամոքսային գեղձի համար
Սննդային մանրաթելեր` 30%
Երկաթ` 20%
Վիտամին C` 4%
Վիտամին A` 1%
Օրգանական թթուներ` 175%
Վիտամին B1` 1%
Սև սալորի չիրը ակտիվացնում է ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը, ինչպես նաև հաջողությամբ մանրէազերծ է անում աղիները:
Չամիչ
Նյարդերի համար
Սննդային մանրաթելեր` 33%
Երկաթ` 20%
Վիտամին C` 0%
Վիտամին A` 0%
Օրգանական թթուներ` 70%
Վիտամին B1` 10%
Վիտամին B1 ամենից մեծ քանակությամբ պարունակվում է խոզի ու տավարի ներքին օրգաններում, սակայն մենք դրանք հազվադեպ ենք սննդակարգում ներառում: Ավելի հասանելի է չամիչը, մի մոռացեք նրա մասին: