Գրեք, թե ինչ է սա․ Այն կանանց փրկիչն ու ու նիհարելու ամենաանվտանգ միջոցը


Չիչխանը տնային տնտեսուհիների շրջանում ամենահայտնի հատապտուղը չէ, այնուամենայնիվ, այն օգտակար տարրերի պահեստ է։
Դիետոլոգ Ելենա Օստրովսկայան կիսվել է, որ չիչխանն անհրաժեշտ է սննդակարգում. այն օգնում է վերքերի ավելի արագ ապաքինմանը և ունի հակաբորբոքային, հակաբակտերիալ ազդեցություն՝ ֆիտոստերոլների և կատեխինների պարունակության շնորհիվ։
Մասնագետի կարծիքով՝ նիհարողների սննդակարգում պետք է ավելացնել հատապտուղները։ Բանն այն է, որ այն օգնում է նվազեցնել ախորժակը։ Դա պայմանավորված է տարբեր ամինաթթուների և հետքի տարրերի պարունակությամբ:
«Նրա նարնջագույն գույնը վկայում է վիտամին A-ի մեծ քանակության մասին: Այն տասն անգամ ավելի շատ վիտամին C է պարունակում, քան նարինջը », - ասաց բժիշկը:
Օստրովսկայան հավելել է, որ հատապտուղը պարունակում է նաև օգտակար ճարպաթթուներ՝ օմեգա 3,7 և 9։
Ինչպես նշում է սննդաբանը, չիչխանը կարելի է ուտել առնվազն ամեն օր կամ եփել թեյի մեջ, սակայն ավելի լավ է պահպանել չափը և օգտագործել հատապտուղը սննդակարգում շաբաթական 2-3 անգամ։
Տարածված է Սյունիքի, Վայոց ձորի մարզերում, Սևանի ավազանում և այլն։ Աճում է գետերի և առուների հովիտներում, ճահճուտներում և այլ խոնավ վայրերում։ Բարձր, մինչև 10 մ է, ճյուղերը փշոտ են, մատղաշ ընձյուղները՝ արծաթագույն։ Տերևները մանր են, հերթադիր, պարզ, գծանշտարաձև, վերևից՝ կանաչ, ներքևից՝ սպիտակ, արծաթավուն։
Պտուղներն օգտագործում են թարմ և վերամշակված (սառեցրած, մուրաբա, կիսել, կոմպոտ, պաստեղ, պովիդլո, մրգահյութ, գինի, օղի, լիկյոր, թանձրուկ, թրմօղի և այլն)։ Երիտասարդ ճյուղերից և տերևներից ստացվում է սև, պտուղներից՝ դեղին ներկ։ Չիչխանը անտառահողաբարելավող բարձրարժեք բույս է։ Արմատային ընձյուղների և կոճղային շիվերի շնորհիվ առաջացնում է մեծ մակերես զբաղեցնող մացառուտներ։ Աճեցվում է ավազուտների ամրապնդման, էրոզացված հողերի յուրացման, կանաչ ցանկապատերի համար։ Պահանջկոտ չէ հողի նկատմամբ, չորադիմացկուն է։ Արմատները պարունակում են հողն ազոտով հարստացնող պալարաբակտերիաներ։ Բնափայտն ամուր է, լավ հղկվող, պատրաստում են մանր կիրառական առարկաներ։ Գեղազարդիչ է և մեղրատու։
