11 պատճառ՝ շաբաթական գոնե մեկ անգամ ծովատառեխ «սիլյոդկա» ուտելու համար

Դիտումներ 495

11 պատճառ՝ շաբաթական գոնե մեկ անգամ ծովատառեխ «սիլյոդկա» ուտելու համար

1 պատճառ՝ շաբաթական գոնե մեկ անգամ ծովատառեխ ուտելու համար

 

Որո՞նք են ծովատառեխի օգտակար հատկությունները:

Ո՞րն է աղած ծովատառեխ օգտագործելու լավագույն միջոցը:

Ո՞ւմ չի ցուցադրվում աղած ծովատառեխի օգտագործումը:

 

Բոլորը հասկանում են, որ ձուկ ուտելը պարտադիր է։ Հատկապես շատ դրական հատկություններ օվկիանոսային ձկների տեսակների մեջ: Ձկնամթերքի պատրաստման եղանակներից մեկը աղակալումն է։ Եվ ահա աղած ծովատառեխն առաջատարն է։

Ի՞նչ է ծովատառեխ ձուկը:

Ծովատառեխը պարզապես վերաբերում է օգտակար օվկիանոսային ձկներին: Ամենից հաճախ այն սպառվում է աղի տեսքով։

Ծովատառեխը առևտրային ձուկ է, որն ապրում է Խաղաղ, Ատլանտյան և Հյուսիսային սառուցյալ օվկիանոսներում։

Ծովատառեխի Զալոմ սորտը ապրում է Կասպից ծովում։

Ծովատառեխը հարուստ է սննդանյութերով։ Այն պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ ճարպաթթուներ, որոնք սպիտակուցների հետ միասին լավ են ներծծվում օրգանիզմի կողմից։ Այն հարուստ է հանքանյութերով, հատկապես ֆոսֆորով, մանգանով, սելենով և ցինկով։

A և D վիտամինների առկայությունը լրացնում է այս ձկան օգտակար բաղադրությունը:

Որո՞նք են ծովատառեխի օգտակար հատկությունները:

 

 

Բոլոր դրական հատկությունները որոշվում են ձկան կազմով:

Այն դրականորեն ազդում է մարմնի բազմաթիվ համակարգերի վրա, լրացնում է սպիտակուցների և ճարպերի պարունակությունը, քանի որ հենց ձկից է մարդու օրգանիզմը ստանում այդպիսի հեշտությամբ մարսվող և լավ յուրացվող բաղադրիչներ։

Այս ձկան ընդամենը 100 գրամը պարունակում է օրգանիզմին անհրաժեշտ օրական սպիտակուցի կեսը։

Աղած ձկան օգտակար հատկությունները հետևյալն են.

1. Գերազանց աջակցություն սրտանոթային համակարգին, նպաստում է սրտի մկանների նորմալ աշխատանքին և արյան անոթների վիճակին։

2. Այն ունի թրոմբոլիտիկ ազդեցություն կազմակերպված թրոմբների վրա, բարելավում է արյան մակարդման համակարգի աշխատանքը։

3. Նպաստում է նյարդային համակարգի բջիջների նորացմանը, աջակցում է ուղեղի բջիջներին։

4. Բարելավում է տեսողության օրգանի վիճակը, կանխարգելիչ գործոն է տեսողության սրության աստիճանական տարիքային անկման համար։

5. Օգնում է մաշկային քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում, մասնակցում է ընդհանուր մաշկաբանական պրոցեսների ապաքինմանը։

6. Աջակցում է ոսկրային կառուցվածքին, օստեոպորոզին հակադրող գործոն է:

7. Ակտիվորեն մասնակցում է նյութափոխանակության գործընթացների ակտիվացմանը, նվազեցնում է խոլեստերինը, դրականորեն ազդում է ճարպային նյութափոխանակության փուլերի վրա։

8. Դրական է ազդում հոգեկան վիճակի և մտավոր գործունեության վրա։

9. Այն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն, բարձրացնում է օրգանիզմի իմունային ուժերը։

10. Բարելավում է մկանների կառուցվածքը և դիմադրում է ծերացմանը։

11. Նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը։

Ունենալով դրական հատկությունների մի ամբողջ զինանոց, իհարկե, մենք պետք է փորձենք դրանք առավելագույնս օգտագործել։



Ո՞րն է աղած ծովատառեխ օգտագործելու լավագույն միջոցը:

Աղած ծովատառեխն ամենաօգտակարն է։ Այն պետք է օգտագործել կանաչ կամ կարմիր սոխի հետ միասին՝ լցնել ձիթապտղի յուղով։Այս բաղադրիչների բոլոր հիանալի հատկությունների համադրությունը կհարստացնի օրգանիզմը մեծ քանակությամբ էական նյութերով։

Մի մոռացեք խավիարի և կաթի մասին:

Դուք չպետք է ծովատառեխ պատրաստեք՝ օգտագործելով մայոնեզ, քանի որ այս ձևով բացասական ազդեցությունը կգերակշռի դրական հատկություններին։

 

 

Ո՞ւմ է հակացուցված աղած ծովատառեխի օգտագործումը:

Իհարկե, ալերգիայով տառապողները չպետք է վտանգի ենթարկեն: Չէ՞ որ ձկան նկատմամբ ալերգիան ծանր բարդություններ է տալիս՝ ընդհուպ մինչև շոկային ռեակցիաներ։

Աղի առկայությունը այնքան էլ հարմար չէ հիպերտոնիկ հիվանդների, երիկամների հիվանդությամբ տառապող մարդկանց համար, որոնք հակված են ծայրամասային այտուցի զարգացմանը:

Բոլորը պետք է իմանան, որ մեծ քանակությամբ աղած ձուկ ուտելը կարող է հանգեցնել հեղուկի կուտակման, սրտի և արյան անոթների սթրեսի ավելացման:

Այդ իսկ պատճառով այս առողջարար ձուկից շատ չի կարելի ուտել։

Հետևե՛ք ձեր սննդակարգին, և այն ամենը, ինչ ուտում եք, միայն օգուտ կբերի:



Ամենաընթերցվածը