11 պատճառ՝ շաբաթական գոնե մեկ անգամ ծովատառեխ «սիլյոդկա» ուտելու համար
1 պատճառ՝ շաբաթական գոնե մեկ անգամ ծովատառեխ ուտելու համար
Որո՞նք են ծովատառեխի օգտակար հատկությունները:
Ո՞րն է աղած ծովատառեխ օգտագործելու լավագույն միջոցը:
Ո՞ւմ չի ցուցադրվում աղած ծովատառեխի օգտագործումը:
Բոլորը հասկանում են, որ ձուկ ուտելը պարտադիր է։ Հատկապես շատ դրական հատկություններ օվկիանոսային ձկների տեսակների մեջ: Ձկնամթերքի պատրաստման եղանակներից մեկը աղակալումն է։ Եվ ահա աղած ծովատառեխն առաջատարն է։
Ի՞նչ է ծովատառեխ ձուկը:
Ծովատառեխը պարզապես վերաբերում է օգտակար օվկիանոսային ձկներին: Ամենից հաճախ այն սպառվում է աղի տեսքով։
Ծովատառեխը առևտրային ձուկ է, որն ապրում է Խաղաղ, Ատլանտյան և Հյուսիսային սառուցյալ օվկիանոսներում։
Ծովատառեխի Զալոմ սորտը ապրում է Կասպից ծովում։
Ծովատառեխը հարուստ է սննդանյութերով։ Այն պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ ճարպաթթուներ, որոնք սպիտակուցների հետ միասին լավ են ներծծվում օրգանիզմի կողմից։ Այն հարուստ է հանքանյութերով, հատկապես ֆոսֆորով, մանգանով, սելենով և ցինկով։
A և D վիտամինների առկայությունը լրացնում է այս ձկան օգտակար բաղադրությունը:
Որո՞նք են ծովատառեխի օգտակար հատկությունները:
Բոլոր դրական հատկությունները որոշվում են ձկան կազմով:
Այն դրականորեն ազդում է մարմնի բազմաթիվ համակարգերի վրա, լրացնում է սպիտակուցների և ճարպերի պարունակությունը, քանի որ հենց ձկից է մարդու օրգանիզմը ստանում այդպիսի հեշտությամբ մարսվող և լավ յուրացվող բաղադրիչներ։
Այս ձկան ընդամենը 100 գրամը պարունակում է օրգանիզմին անհրաժեշտ օրական սպիտակուցի կեսը։
Աղած ձկան օգտակար հատկությունները հետևյալն են.
1. Գերազանց աջակցություն սրտանոթային համակարգին, նպաստում է սրտի մկանների նորմալ աշխատանքին և արյան անոթների վիճակին։
2. Այն ունի թրոմբոլիտիկ ազդեցություն կազմակերպված թրոմբների վրա, բարելավում է արյան մակարդման համակարգի աշխատանքը։
3. Նպաստում է նյարդային համակարգի բջիջների նորացմանը, աջակցում է ուղեղի բջիջներին։
4. Բարելավում է տեսողության օրգանի վիճակը, կանխարգելիչ գործոն է տեսողության սրության աստիճանական տարիքային անկման համար։
5. Օգնում է մաշկային քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում, մասնակցում է ընդհանուր մաշկաբանական պրոցեսների ապաքինմանը։
6. Աջակցում է ոսկրային կառուցվածքին, օստեոպորոզին հակադրող գործոն է:
7. Ակտիվորեն մասնակցում է նյութափոխանակության գործընթացների ակտիվացմանը, նվազեցնում է խոլեստերինը, դրականորեն ազդում է ճարպային նյութափոխանակության փուլերի վրա։
8. Դրական է ազդում հոգեկան վիճակի և մտավոր գործունեության վրա։
9. Այն ունի հակաբորբոքային ազդեցություն, բարձրացնում է օրգանիզմի իմունային ուժերը։
10. Բարելավում է մկանների կառուցվածքը և դիմադրում է ծերացմանը։
11. Նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
Ունենալով դրական հատկությունների մի ամբողջ զինանոց, իհարկե, մենք պետք է փորձենք դրանք առավելագույնս օգտագործել։
Ո՞րն է աղած ծովատառեխ օգտագործելու լավագույն միջոցը:
Աղած ծովատառեխն ամենաօգտակարն է։ Այն պետք է օգտագործել կանաչ կամ կարմիր սոխի հետ միասին՝ լցնել ձիթապտղի յուղով։Այս բաղադրիչների բոլոր հիանալի հատկությունների համադրությունը կհարստացնի օրգանիզմը մեծ քանակությամբ էական նյութերով։
Մի մոռացեք խավիարի և կաթի մասին:
Դուք չպետք է ծովատառեխ պատրաստեք՝ օգտագործելով մայոնեզ, քանի որ այս ձևով բացասական ազդեցությունը կգերակշռի դրական հատկություններին։
Ո՞ւմ է հակացուցված աղած ծովատառեխի օգտագործումը:
Իհարկե, ալերգիայով տառապողները չպետք է վտանգի ենթարկեն: Չէ՞ որ ձկան նկատմամբ ալերգիան ծանր բարդություններ է տալիս՝ ընդհուպ մինչև շոկային ռեակցիաներ։
Աղի առկայությունը այնքան էլ հարմար չէ հիպերտոնիկ հիվանդների, երիկամների հիվանդությամբ տառապող մարդկանց համար, որոնք հակված են ծայրամասային այտուցի զարգացմանը:
Բոլորը պետք է իմանան, որ մեծ քանակությամբ աղած ձուկ ուտելը կարող է հանգեցնել հեղուկի կուտակման, սրտի և արյան անոթների սթրեսի ավելացման:
Այդ իսկ պատճառով այս առողջարար ձուկից շատ չի կարելի ուտել։
Հետևե՛ք ձեր սննդակարգին, և այն ամենը, ինչ ուտում եք, միայն օգուտ կբերի: