Կաթնամթերքը և շաքարային դիաբետը․ Բժիշկը բացահայտել է, թե ինչու չպետք է կաթնամթերք ուտեն դիաբետիկները
Կաթնամթերքը համարվում է շատ օգտակար մթերք, սակայն կա մի քանի նրբություն, որ պետք է իմանանք։
Կաթնաշոռի մեկ չափաբաժինը մոտ 100-150 գրամ է։ Անվտանգ է կաթնաշոռ ուտել օրը մեկ անգամ, նույնիսկ ամեն օր, եթե հակացուցումներ չունեք։
Ինչ վերաբերում է սահմանափակումներին, ապա եթե դուք չափազանց զգայուն եք կաթնաշոռի նկատմամբ և անհանգստություն եք զգում կաթնաշոռից, ապա դրա մեծ չափաբաժիններով ուտելու կարիք չկա, զգուշացնում է սննդաբանը։
Իսկ եթե ալերգիա ունեք կաթի սպիտակուցների նկատմամբ, ապա ստիպված կլինեք հրաժարվել ոչ միայն կաթնաշոռից, այլեւ բոլոր կաթնամթերքից։
2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդ մարդիկ հատուկ ուշադրություն պետք է դարձնեն կաթնաշոռի գլիկեմիկ ինդեքսին: Բայց առողջ մարդիկ չպետք է վախենան այս ցուցանիշից, քանի որ այս դեպքում դրա կարևորության մասին հայտարարությունները գիտականորեն ապացուցված չեն, նշում է Աննա Մակարովան։
Երիկամների հիվանդություն ունեցող մարդկանց համար կա կաթնաշոռի քանակի սահմանափակում (ինչպես նաև այլ սպիտակուցային արտադրանք):
Դա պայմանավորված է նրանով, որ նրանց համար կան սննդակարգում սպիտակուցը սահմանափակելու ընդհանուր առաջարկություններ, զգուշացնում է մասնագետը։