Ես սրտաբան եմ․ Ահա 9 մթերք, որոնք ես արգելում եմ ուտել իմ հիվանդներին

Դիտումներ 614

Ես սրտաբան եմ․ Ահա 9 մթերք, որոնք ես արգելում եմ ուտել իմ հիվանդներին

1) Կարտոֆիլ ֆրի

100 գրամ կարտոֆիլը պարունակում է մոտ 8 գրամ տրանս ճարպեր։ Սրանք ոչ բնական ծագման նյութեր են, որոնք առաջանում են հիմնականում մարգարինի արտադրության և բուսական յուղի կրկնակի տաքացման ժամանակ։ Տրանս ճարպերը բարձրացնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, հետևաբար երբեմն մեծացնում են սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների ռիսկը։

2) Կարմիր և վերամշակված միս

Սթեյքը, աղացած միսն ու բեկոնը մեծ քանակությամբ վնասակար նյութեր են պարունակում սրտի համար։ Կարմիր մսի մեջ հայտնաբերված ամինաթթու կարնիտինը ներծծվում է մարսողական համակարգի բակտերիաների կողմից: Սա առաջացնում է ռեակցիաների մի ամբողջ շղթա, որն արդյունքում հանգեցնում է խոլեստերինի մակարդակի բարձրացմանը և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի բարձրացմանը։

 

 

3) Տապակած սնունդ

Բարձր ջերմաստիճանում եփելը հանգեցնում է մեծ քանակությամբ տրանս ճարպերի առաջացմանը՝ նման մթերքների օգտագործումը մեծացնում է սրտի հետ կապված խնդիրների առաջացման հավանականությունը։ Այն երկրներում, որտեղ նախընտրում են տապակած միսը, նման հիվանդություններն իսկապես ավելի տարածված են։ Չինաստանում, որտեղ միսն ավելի հաճախ եփում կամ շոգեխաշում են, սիրտ-անոթային հիվանդություններն ավելի քիչ են տարածված:

 



4) Պիցցա

Միայն մեկ կտոր պիցցան պարունակում է 10 գրամ ճարպ, որից 4,4 գրամը հագեցած ճարպ է։ Աշխատեք մեկ կտորից ավելի չուտել և պեպպերոնիի փոխարեն պատվիրել բանջարեղենային պիցցաներ։

5) Սպիտակ հաց

Ածխաջրերով հարուստ մթերքների կանոնավոր օգտագործումը, օրինակ՝ սպիտակ հացը, մեծացնում է սրտի հիվանդությունների վտանգը։ Բարձր գլիկեմիկ ինդեքսն արագորեն բարձրացնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը, և այդ պատճառով, մասնագետների կարծիքով, նման մթերքների օգտագործումը հղի է սրտի կաթվածով կամ նույնիսկ հանկարծակի մահով։

 

 

6) Եգիպտացորենի հատիկներ

Դրանցում շաքարների բարձր պարունակության պատճառով նման նախաճաշից հետո օրգանիզմում բարձրանում է ինսուլինի մակարդակը։ Ինչպես արդեն հասկացաք, նման մթերքների օգտագործումը հղի է սրտի կաթվածով կամ նույնիսկ հանկարծակի մահով։

 

7) Աղ

Գաղտնիք չէ, որ աղը սպիտակ թույն է։ Բանն այն է, որ աղի չափից ավելի օգտագործման դեպքում անոթները սկսում են արագ խցանվել։ Հետևաբար, աղի օրական ընդունումը կազմում է հինգ գրամ, ինչը մոտավորապես 1 թեյի գդալ է: Մարդիկ, ովքեր դուրս են գալիս այս նորմայից, գտնվում են սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման վտանգի տակ։



8) Լապշա

Լապշան, ինչպես և շատ վերամշակված մթերքներ, հարուստ է աղով, ինչը մեծացնում է սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի վտանգը, նշում են մասնագետները։ Շաբաթը 2-3 անգամ լապշա ուտող մարդկանց մոտ մեծանում է կարդիոմետաբոլիկ համախտանիշի զարգացման ռիսկը, որն իր հերթին մեծացնում է սրտի հիվանդության, շաքարախտի և ինսուլտի հավանականությունը:

 

9) Էներգետիկ ըմպելիքներ.

100 մլ ըմպելիքը պարունակում է 30 մգ կոֆեին։ Եվ քանի որ ստանդարտ բանկան 300 մլ է, ստացվում է, որ մենք խմում ենք մոտ 90 մգ կոֆեին (կամ 3-4 բաժակ էսպրեսսո):



Ամենաընթերցվածը