Նոր տարուն թփով տոլման միշտ այսպես եմ պատրաստում, հյուրերը համից չեն կշտանում․ Գաղտնիքը այս բաղադրատոմսն է

Դիտումներ 929
Նոր տարուն թփով տոլման միշտ այսպես եմ պատրաստում, հյուրերը համից չեն կշտանում․ Գաղտնիքը այս բաղադրատոմսն է

Ամանորին հաշված օրեր են մնացել։ Գրեթե բոլորն են թփով տոլմա պատրաստում։ կան պատրաստման մի քանի նրբություններ, որոնք այս ճաշատեսակը ավելի լավն են դարձնում։ Հայկական այս համեղ ուտեստը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է ՝

 

 

Բաղադրամասեր

 



Թուփ
1,5 կգ տավարի յուղոտ միս,
0,5 փունջ համեմ,
0,5 փունջ մաղադանոս,
400 գրամ սոխ,
200 գրամ կլոր բրինձ,
150 գրամ կարագ,
2 ճաշի գդալ չորացրած ռեհան,
2 ճաշի գդալ չորացրած ծիտրոն,
կարմիր պղպեղ,
սև պղպեղ,
աղ

 

 

Կարդացեք նաև կաղամով տոլմայի բաղադրատոմսը ՝ 

Կաղամբով տոլմա (դասական հայկական բաղադրատոմս)

Կաղամբով տոլման հայկական խոհանոցի ամենասիրված և ավանդական ուտեստներից է։ Այն համատեղում է թարմ կաղամբի նուրբ համը, համեմված մսային միջուկը և դանդաղ եփման արդյունքում ստացվող հարուստ բույրը։

Բաղադրիչներ

Տոլմայի համար․

  • Սպիտակ կաղամբ – 1 միջին գլուխ

  • Տավարի կամ խոզի աղացած միս (կամ խառնուրդ) – 600 գ

  • Բրինձ (կլորավուն) – 100 գ

  • Սոխ – 2 միջին, մանր կտրատած

  • Թարմ համեմ – ըստ ճաշակի

  • Թարմ սամիթ կամ մաղադանոս – ըստ ցանկության

  • Աղ – ըստ ճաշակի

  • Սև պղպեղ – ըստ ճաշակի

  • Կարմիր պղպեղ (ցանկության դեպքում)

  • Ջուր կամ արգանակ – մոտ 500 մլ

Եփելու համար․

  • Կարագ կամ բուսայուղ – 40 գ

  • Լոլիկի մածուկ – 1–2 ճ/գ (ըստ ցանկության)

Պատրաստման եղանակը

  1. Կաղամբի պատրաստում
    Կաղամբի միջուկը հանել, ամբողջ գլուխը դնել եռացող աղաջրի մեջ և եփել 7–10 րոպե՝ մինչև տերևները փափկեն։ Հանել, սառեցնել և զգուշորեն առանձնացնել տերևները։ Խոշոր տերևների հաստ հատվածը բարակացնել։

  2. Միջուկի պատրաստում
    Աղացած միսը խառնել լվացված բրնձի, մանր կտրատած սոխի, կանաչիների, աղի և համեմունքների հետ։ Լավ խառնել մինչև համասեռ զանգված ստացվի։

  3. Տոլմայի փաթաթում
    Կաղամբի յուրաքանչյուր տերևի վրա դնել միջուկից, փաթաթել ծրարի կամ գլանի տեսքով։

  4. Դասավորել և եփել
    Կաթսայի հատակին դնել մի քանի կաղամբի տերև։ Վրան շարել տոլմաները՝ սերտ դասավորված։ Վրան ավելացնել կարագը, լոլիկի մածուկը և ջուրը կամ արգանակը, որպեսզի ծածկի տոլմաները։

  5. Եփում
    Եփել միջին կրակի վրա մոտ 50–60 րոպե։ Վերջում թողնել 10 րոպե հանգստանա՝ համերը ամբողջացնելու համար։

Մատուցում

Մատուցել տաք վիճակում՝ մածունով, սխտորով մածնով կամ թթվասերով։ Ցանկության դեպքում կարելի է զարդարել թարմ կանաչիներով։

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը