«Թագավորական» աղցան․ Ամանորյա աղցանի բաղադրատոմս, որը այս տարվա սեղանների հիթն է դարձել

🥗 Ամանորյա «Թագավորական» աղցան
աղցան, որը սեղանին դառնում է ուշադրության կենտրոն

Ամանորը այն բացառիկ պահերից է, երբ սեղանը պարզապես սնվելու վայր չէ։ Այն հիշողությունների, ընտանիքի, սպասումների և ուրախության խորհրդանիշ է։ Եվ այդ սեղանին դրված ամեն ուտեստ իր փոքր պատմությունն ունի։ Որոշ աղցաններ պարզապես համեղ են, իսկ որոշները… հիշվում են տարիներով։ Այս աղցանը հենց երկրորդ տեսակից է։
«Թագավորական» անունը պատահական չէ։ Այն ունի շքեղ տեսք, հարուստ բաղադրիչներ և այնպիսի համային հավասարակշռություն, որը հաճելի է և՛ ավանդական ճաշակ ունեցողներին, և՛ նոր համեր փորձել սիրողներին։ Սա այն աղցանն է, որը դնում ես սեղանին, և հյուրերը դեռ առաջին գդալից հետո հարցնում են.
— «Ի՞նչ աղցան է սա»
— «Կարո՞ղ ես բաղադրատոմսը տալ»
Ինչու է այս աղցանը իդեալական Ամանորի համար
Ամանորյա աղցան ընտրելիս բոլորս ունենք նույն պահանջները՝
✔ լինի գեղեցիկ
✔ լինի հարուստ
✔ հարմար լինի մեծ սեղանի համար
✔ հնարավոր լինի պատրաստել նախօրոք
✔ և ամենակարևորը՝ թող տարբերվի սովորականից
«Թագավորական» աղցանը համապատասխանում է այս բոլոր կետերին։ Այն շերտավոր է, ինչի շնորհիվ տեսքն արդեն իսկ տոնական է։ Նռան հատիկները տալիս են գույն, պայծառություն և թեթև թթվաշ համ, որը հիանալի հավասարակշռում է մայոնեզային սոուսը։ Ընկույզը ավելացնում է խրթխրթանություն, իսկ պանիրը՝ փափուկ և հարուստ վերջաբանի զգացողություն։
Բաղադրամասեր
-
Եփած հավի կրծքամիս – 300 գ
-
Թարմ վարունգ – 2 միջին չափի
-
Եփած ձու – 4 հատ
-
Պանիր (հոլանդական, գրույեր կամ մոցարելլա) – 150 գ
-
Ընկույզ – 100 գ
-
Նուռ – ½ հատ
-
Մայոնեզ – ըստ ճաշակի
-
Թթվասեր – 2–3 ճաշի գդալ
-
Աղ – ըստ ճաշակի
-
Սև պղպեղ – ցանկության դեպքում
👉 Մայոնեզը թեթևացնելու համար խորհուրդ է տրվում այն խառնել թթվասերի հետ (2 մաս մայոնեզ, 1 մաս թթվասեր)։ Այդպես աղցանը կլինի ավելի նուրբ ու հավասարակշռված։
Պատրաստման ընթացքը՝ քայլ առ քայլ
1․ Հավի միսը
Եփած հավի կրծքամիսը թողնում ենք ամբողջությամբ սառչի, ապա կտրատում բարակ շերտերով կամ մանր խորանարդներով։ Կարևոր է, որ միսը չլինի շատ մեծ կտորներով, որպեսզի աղցանը հեշտ ու հաճելի ուտվի։
2․ Վարունգը
Թարմ վարունգները լվանում ենք և կտրատում բարակ շերտերով կամ մանր խորանարդներով։ Եթե վարունգը շատ հյութալի է, կարող եք մի փոքր քամել, որպեսզի աղցանը ջրիկ չդառնա։
3․ Ձվերը
Եփած ձվերը քերում ենք խոշոր քերիչով կամ մանր կտրատում դանակով։ Ձուն աղցանին տալիս է փափկություն և կապում է շերտերը միմյանց։
4․ Պանիրը
Պանիրը քերում ենք միջին կամ խոշոր քերիչով։ Եթե սիրում եք ավելի արտահայտիչ համ, ընտրեք հասուն պանիր, իսկ ավելի նուրբ տարբերակի համար՝ մոցարելլա։
5․ Ընկույզը
Ընկույզը թեթևակի տապակում ենք չոր թավայի մեջ (մի քանի րոպե), ապա մանրացնում։ Սա կարևոր քայլ է․ տապակված ընկույզը շատ ավելի բուրավետ է։
6․ Նուռը
Նռան հատիկները մաքրում ենք, ընտրում գեղեցիկ և ամբողջական հատիկները։ Դրանք աղցանի վերջնական «թագն» են։
Աղցանի հավաքումը
Աղցանը լավագույնս ստացվում է թափանցիկ ամանի կամ մատուցման օղակի մեջ, որպեսզի շերտերը երևան։
Շերտերի հերթականությունը՝
-
Հավի միս
-
Թեթև աղ, սոուս
-
-
Վարունգ
-
Թեթև սոուս
-
-
Ձու
-
Սոուս
-
-
Պանիր
-
Սոուս
-
-
Ընկույզ
Վերջում ամբողջ մակերեսը զարդարում ենք նռան հատիկներով։
📌 Խորհուրդ․ աղցանը հավաքելուց հետո դրեք սառնարան առնվազն 1 ժամ, որպեսզի շերտերը լավ «կապվեն» և համերը միաձուլվեն։
Մատուցման խորհուրդներ
-
Մատուցեք լայն, սպիտակ ափսեի վրա՝ նռան կարմիրը առավել ընդգծելու համար
-
Կարող եք ավելացնել կանաչի՝ սամիթ կամ մաղադանոս
-
Եթե ուզում եք ավելի տոնական տեսք, նռան հատիկներից ձևավորեք աստղ կամ շրջան
Ինչու են բոլորը սիրում այս աղցանը
Այս աղցանը միավորում է մի քանի կարևոր բան՝
-
ծանոթ համեր
-
գեղեցիկ տեսք
-
թեթև, բայց հագեցնող կառուցվածք
Այն հարմար է թե՛ մեծ ամանորյա սեղանի, թե՛ փոքր ընտանեկան հավաքի համար։ Եվ ամենակարևորը՝ այն չի ծանրացնում, ինչն Ամանորի գիշերը շատ կարևոր է։
