Ո՞վ ինձ կհուշի ինչ սունկ է սա, ինչպե՞ս են այն անվանում

Դիտումներ 433
Ո՞վ ինձ կհուշի ինչ սունկ է սա, ինչպե՞ս են այն անվանում

Շամպինյոն (լատ. Agaricus), շամպինյոնազգիների (ագարիկազգիների) ընտանիքի շերտավոր սնկերի ցեղ (լատ. ՝ Agaricaceae). «շամպինյոն» ռուսերեն անունը գալիս է ֆր. champignon, որը նշանակում է պարզապես «սունկ»։ Ցեղը ներառում է ինչպես ուտելի, այնպես էլ ոչ ուտելի սնկեր։ Համարվում է մշակովի կուլտուրա։

Պտղամարմինն ունի տարբեր չափեր՝ 3-5-ից 20-25 սմ (Agaricus arvensis):

 


Գլխարկը մեծ է, խիտ, սկզբում կլորացած, տարիքի հետ դառնում է ավելի հարթ։ Մակերեսը հարթ է կամ ծածկված է մուգ թեփուկներով։ Գույնը սպիտակից մինչև շագանակագույն։
Թիթեղները ազատ են, սկզբում սպիտակ, այնուհետև մգանում են՝ գույնը փոխելով վարդագույնից մինչև գրեթե սև, ինչը պայմանավորված է սպորների գույնի փոփոխությամբ։ Այս հիմքի վրա շամպինիոնները հեշտությամբ տարբերվում են amanita սեռի թունավոր սնկերից, որոնք շամպինյոնին նման են, և որոնց պտղամարմնի թիթեղիկներում առաջացած սպորները մնում են սպիտակ կամ դեղնավուն։
Ոտիկը կենտրոնում է, հարթ, խիտ, երբեմն փխրուն, ներսում՝ խոռոչ։ Ունեն մասնակի ծածկոց, որը ոտիկի վրա թողնում է հստակ տեսանելի մեկ կամ երկշերտ օղակ։

 


Պտղամիսն ունի սպիտակի տարբեր երանգներ։ Օդի հետ շփվելով ձեռք է բերում դեղնավուն կամ կարմրավուն երանգ։ Հաճախ ունենում է արտահայտված սնկային կամ «անիսոնի» հոտ։


Ի տարբերություն սունկ հավաքելու, սունկ ուտելը ոչ բոլորին է ձեռնտու։ Այս դելիկատեսի օգտագործման հիմնական հակացուցումները աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկ հիվանդություններն են, ինչպես նաև լյարդի և երիկամների հիվանդությունները և զարկերակային գերճնշումը (արյան բարձր ճնշումը), հիշեցնում է դիետոլոգը։ Եվ նշում է, որ հատկապես մեծահասակներին խորհուրդ չի տրվում սունկ ուտել։

 

 

Ճիշտ է, ինչպես ցանկացած կանոն, կա բացառություն. Դուք կարող եք սեզոնը մեկ անգամ սնկով հյուրասիրել ձեզ, նույնիսկ եթե դուք «ռիսկային խմբում» եք: Սակայն մեկ չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 100-150 գրամը։

Ավելի լավ է սունկը եռացնել, շոգեխաշել կամ պատրաստել ջեռոցում։ Բայց նրանք, ովքեր խնդիրներ ունեն աղեստամոքսային տրակտի և տարեցների հետ, պետք է խուսափեն թթու սունկից։ Աղի և կոնսերվանտների ավելցուկը կարող է հանգեցնել արյան բարձր ճնշման, իսկ քացախը կարող է խաթարել մարսողական տրակտը:

Համեղ, հյութալի սունկով ուտեստի բաղադրատոմս. Պատրաստվում է 15 րոպեում 

Բաղադրությունը՝ 
- 1 կգ. շամպինիոն (ցանկալի է ամենափոքրը) 
- 1 ճ.գ. աղ 
- 1 ճ.գ. շաքարավազ 
- 1 ճ. գ. քացախ 
- 1,5 ճ.գ. Կորեական համեմունքներ (այսօր ունեմ կովկասյան համեմունք, դրա հետ նույնպես շատ համեղ է) 
- 2 ճ.գ. արևածաղկի ձեթ 
- 2 գլուխ սխտոր 
- 2-6 պճեղ սխտոր

 

 

1. Խառնել լվացած սունկը, աղը, շաքարավազը, քացախը, համեմունքները, եփել 10 րոպե։ 
2. Այնուհետեւ ավելացնել արեւածաղկի ձեթը, խոշոր կտրատած սոխն ու սխտորը։ 
3. Եփեք 5 րոպե և թողեք սառչի, վերջ, այն պատրաստ է ուտելու:

Տնային տնտեսուհիները պետք է իմանան սա․ Ինչ պետք է անել սունկը՝ տապակելուց առաջ

Շատերը շատ են սիրում սունկը։ Այժմ խանութներում դուք կարող եք սունկ գնել տարվա ցանկացած ժամանակ:

Այս սունկը խորովելը շատ հեշտ է։ Բայց շատ կանայք չգիտեն, որ այս սունկը տապակելուց առաջ պետք է խաշել։

Ամենաընթերցվածը
Փակել գովազդը