Մթերք, որը կկանխի մահացու թրոմբի առաջացումը
Ահա թե ինչպես կարող եք զգալիորեն նվազեցնել արյան մակարդման առաջացման վտանգը:
Արյան թրոմբները, որոնք ձևավորվում են մեր ոտքերի երակներում, կոչվում են խորը երակային թրոմբոզ կամ DVT, և դրանք կարող են մահացու լինել: Թրոմբը ոչ միայն արգելափակում է արյան հոսքը դեպի տուժած տարածք, այլև կարող է հասնել սիրտ կամ թոքեր, որտեղ կարող է մահացու լինել:
Որոշ հիվանդություններ մեծացնում են DVT-ի զարգացման վտանգը, ներառյալ քաղցկեղը, սրտի հիվանդությունը, աղիների բորբոքային հիվանդությունը և ժառանգական արյունահոսության խանգարումները: Բայց ռիսկ կա բոլորի համար, նույնիսկ այս պայմանների բացակայության դեպքում: Ահա թե ինչու է այդքան կարևոր տեղյակ լինել սննդակարգի դերի մասին DVT-ի ձևավորման գործում: Իրականում դուք կարող եք շատ բան անել, որպեսզի փոփոխություն մտցնեք:
DVT-ն բուժելի է, եթե այն բավական վաղ հայտնաբերեք: Բայց ինչո՞ւ ռիսկի դիմել, եթե այդքան հեշտությամբ կարող եք զգալիորեն նվազեցնել արյան մակարդուկի առաջացման վտանգը:
Առաջարկում ենք 6 մթերք՝ արյան մակարդումը կանխելու համար.
1. Ջուր խմել
Արյան թրոմբների առաջացմանը նպաստող լուրջ գործոններից մեկը ջրազրկումն է։ Երբ արյանդ ջուրը չի բավականացնում, այն խտանում է: Սա մեծացնում է թրոմբի առաջացման վտանգը:
Լավ միջոց՝ ստուգելու, թե արդյոք ձեր մարմինը բավականաչափ ջուր է ստանում, ձեր մեզի գույնին նայելն է: Այն պետք է լինի բաց դեղին կամ գրեթե թափանցիկ: Եթե այն նարնջագույն կամ շագանակագույն է, ապա դուք բավարար քանակությամբ ջուր չեք ստանում DVT-ի ռիսկը նվազեցնելու համար:
2. Կիվի կերեք
Մրգերով և բանջարեղենով հարուստ սննդակարգը շատ կարևոր է առողջության համար բոլոր մակարդակներում, ներառյալ DVT-ի կանխարգելումը: Այնուամենայնիվ, Նորվեգիայի Օսլոյի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ կիվին օգնում է կանխել վտանգավոր թրոմբների առաջացումը: Նրանց ուսումնասիրությունն ապացուցեց, որ այն մարդիկ, ովքեր ամեն օր ուտում էին 2-3 կիվի, ավելի ցածր թրոմբոցիտների ակտիվացում ունեն։
Թրոմբոցիտների ցածր ակտիվացումը հանգեցնում է արյան մակարդման ավելի ցածր ռիսկի: Պարզվել է նաև, որ կիվին իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը:
Նարինջը, ելակը, հապալասը, լոռամիրգը, խաղողը, չամիչը և սալորաչիրը կանխում են արյան մակարդումը:
3. Ավելացնել համեմունքներ
DVT-ի զարգացման ռիսկը նվազեցնելու ամենահեշտ միջոցներից մեկը սխտոր կանոնավոր ուտելն է: Այն ունի արյունը նոսրացնելու հիանալի ունակություններ։
Ինչպես նաև այլ խոտաբույսեր և համեմունքներ, որոնք հարուստ են սալիցիլատներով՝ ուրց, կարրի, քրքում, կայենյան պղպեղ, պապրիկա, լորձաթաղանթ, անանուխ և կոճապղպեղ:
4. Անցեք ձիթապտղի յուղի
Ձիթապտղի յուղը շատ օգտակար է ընդհանուր սրտանոթային առողջության համար, ներառյալ արյան մակարդման վտանգը: Ձիթապտղի յուղի մեջ պարունակվող ֆենոլներն են, որոնք կարող են նվազեցնել արյան մեջ որոշ նյութերի մակարդակը, որոնք նպաստում են արյան մակարդուկների առաջացմանը:
5. Վայելեք ընկույզն ու սերմերը
Ե՛վ ընկույզը, և՛ սերմերը հարուստ են վիտամին E-ով, որը բնական արյունը նոսրացնող միջոց է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ վիտամին E-ի ավելի շատ օգտագործումը կարող է կանխել արյան մակարդման կրկնությունը, եթե մարդն արդեն ունեցել է դրանք:
6. Պարբերաբար կերեք ձուկ և կտավատի սերմեր
Օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ մթերքները օգնում են նոսրացնել արյունը և կանխում մակարդումների և կաթվածների առաջացումը: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ օրական ավելորդ 1,8 գրամ օմեգա-3 ճարպաթթուների ավելացումը ձեր սննդակարգին կարող է զգալիորեն բարելավել արյան հոսքը և զարկերակների ճկունությունը:
Օմեգա-3-ի ամենահայտնի աղբյուրը ձուկն է, հատկապես սաղմոնը, ծովատառեխը, սկումբրիան, իշխանը և անչոուսը: Ինչպես նաև կտավատի և արևածաղկի սերմերը հարուստ աղբյուրներ են: