Զգուշացում. Մի կերեք այս կարտոֆիլը, դրանք պարունակում են թույներ
Մեր մեծ տատիկներն էլ գիտեին, որ բողբոջած կարտոֆիլը վնասակար է ու չի կարելի ուտել։ Իսկապե՞ս դա այդքան վտանգավոր է առողջության համար, թե՞ այդ ամենը պարզապես գեղարվեստական է: Այս հարցը դիտարկենք բժշկական տեսանկյունից։
Պատահում է, որ խանութից գնված կարտոֆիլը պատվում է փոքրիկ բողբոջներով՝ ընդամենը մի քանի օր տան տաք մնալուց հետո։ Հարց է առաջանում՝ կարելի՞ է սրանից հետո ուտել։
Մասնագետներն ասում են, որ ամեն ինչ կախված է նրանց քանակից: Բայց դա ամեն դեպքում նշանակում է, որ կարտոֆիլի մեջ առաջացել են այնպիսի նյութեր, ինչպիսիք են սոլանինները։
Սոլանինը թունավոր գլիկոալկալոիդ է: Սովորական կարտոֆիլը պարունակում է ոչ ավելի, քան 0,05% սոլանին: Բայց կանաչ և բողբոջած բույսերի մեջ այն արդեն շատ ավելի շատ է, այն կենտրոնացած է կեղևի և ծիլերի մեջ:
Սոլանինով թունավորման ախտանշաններն են՝ սրտխառնոց, փսխում, որովայնի ցավ, գլխացավ, փորլուծություն, շփոթություն, ընդլայնված աչքեր և ջերմություն:
Ծանր դեպքերում թունավորումը հանգեցնում է զառանցանքի, կոմայի և նոպաների: Բայց այս կետին հասնելու համար պետք է ուտել մի քանի կիլոգրամ ջերմապես չմշակված, չմաքրված և չհասած կարտոֆիլ։ Իրականում դա գրեթե անհնար է։
Եթե ծլած կարտոֆիլից կտրեք մաշկի կոպիտ շերտը, ապա դրա մեջ պարունակվող սոլանինը կմնա բնօրինակի 5-10%-ը: Կանաչ տարածքներում դրա կոնցենտրացիան նույնպես շատ ավելի բարձր է, ուստի մաքրելիս դրանք պետք է կտրվեն։
Այն կարտոֆիլը, որը խիտ ծածկված է ծիլերով, ավելի լավ է ընդհանրապես դեն նետել: Սոլանիններն արդեն շատ են թափանցել նման կարտոֆիլի մեջ։ Նույնիսկ եթե դուք կտրեք կեղևի հաստ շերտը, կեղևավորված կարտոֆիլի մեջ կմնա այնքան թունավոր նյութ, որը կվնասի առողջությանը:
Նորմը սա է՝ 3–5 բողբոջ փոքր կարտոֆիլի վրա, 4–8՝ մեծի վրա։
Շատերը չեն շտապում դեն նետել թունավոր կարտոֆիլը. Նախ՝ նրանք չգիտեն դրա վտանգի մասին։ Եվ երկրորդ՝ ափսոսում են դրա վրա ծախսված գումարների համար։ Այս դեպքում պետք է հասկանալ, որ առողջությունն ավելի թանկ արժե։
Կարտոֆիլով կարկանդակներ եք ուզում, բայց պահքի մե՞ջ եք. Ձեզ կասենք պահքի կարկանդակների բաղադրատոմսը
Պահքի կարկանդակներ կարտոֆիլով
Ձեզ հարկավոր է.
500 գ խմոր
6 միջին կարտոֆիլ
2 միջին սոխ
3 ճ.գ. բուսական յուղ
թարմ աղացած սև պղպեղ
1 ճ.գ չամրացված սև թեյ
Աղ
Կարկանդակների համար կարտոֆիլը եփեք աղաջրի մեջ, մինչև փափկի, լցնել սառը ջուր, թողնել սառչեի, մաքրել և քերել:
Կեղևազատել և մանր կտրատել սոխը։
Տապակել սոխը բուսայուղի մեջ միջին ջերմության վրա մինչև ոսկեգույն դառնա: Ավելացնել համեմունքներ և սև պղպեղ, խառնել կարտոֆիլի հետ։
Սև թեյը լցնել բաժակի մեջ մոտ 80 մլ եռման ջրով և թողնել թրմվի, ապա քամեք։
Այս ինֆուզիոն կօգտագործենք կարագի փոխարեն:
Խմորը բաժանել 12 հավասար մասերի: Կենտրոնում դնել միջուկից մի մեծ գդալ, ծայրերը ամրացնել։
Անյուղ կարտոֆիլով կարկանդակները դնել թխման թերթիկի վրա, միմյանցից 1,5 սմ հեռավորության վրա և քսել վրան թունդ թեյ: Թողեք 15 րոպե։ Թխել ջեռոցի կենտրոնում մոտ 20 րոպե։ Մատուցել տաք կամ սառը վիճակում։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։