Վիտամին D-ի պակասից ՝ տեսեք ձեր լյարդի հետ ինչ կարող է տեղի ունենալ
Մարդիկ շատ են զարմանում, թե ինչու են աղիների հետ կապված խնդիրների դեպքում գաստրոէնտերոլոգներն իրենց հիվանդներին կերակրում վիտամին D-ի խելահեղ չափաբաժիններով: Ոչ միայն այն, երբ ճարպերը վատ են մարսվում, այս նույն ճարպերը աղիքներից դուրս են գալիս դեպի շրջակա միջավայր՝ իրենց հետ վերցնելով սննդից ճարպային լուծվող վիտամին D: Խնդիրն այն է, որ նույնիսկ վիտամին D-ն, որը խաղաղ կերպով շրջանառվում էր մեր արյան մեջ, անհետանում է փորլուծությամբ։
Ընդհանուր առմամբ, ավելցուկային վիտամին D-ն արտազատվում է մաղձով։
Այսինքն՝ նման կարուսելը պտտվում է երիկամների ու մեզի կամ լյարդի ու աղիների արանքում։ Ինչ-որ բան արտազատվում է մեզի կամ աղիքների մեջ, այնուհետև ներծծվում է:
Դա հենց այն է, ինչ տեղի է ունենում վիտամին D-ի հետ: Լյարդն այն արտազատում է աղիքներ և ակնկալում է, որ այնտեղ աշխատելուց հետո վիտամին D-ն կվերադառնա իրեն:
Ահա թե ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ վիտամին D-ի պակասի դեպքումԱվելի ու ավելի շատ հետազոտություններ հաստատում են, որ վիտամին D-ն շատ կարևոր է մեր ամբողջ օրգանիզմի արդյունավետ աշխատանքի համար։ Դրա պակասը մեզ սպառնում է լուրջ հիվանդություններով։
Վիտամին D-ի անբավարար քանակությունը սպառնում է բազմաթիվ հիվանդությունների զարգացմանն ու սրացմանը՝ սկսած ամենապարզ մրսածությունից մինչև քաղցկեղ։
Վիտամին D-ն աջակցում է սրտի աշխատանքին, ամրացնում է իմունային համակարգը, բարելավում է նյութափոխանակության գործընթացները մարմնում։
Վիտամին D-ի պակասը բացասական հետևանքներ է ունենում երեխաների և մեծահասակների առողջության վրա:
Հետազոտությունները հաստատում են վիտամին D-ի կարևորությունը մեր մարմնի բոլոր բջիջների համար՝ մկանների, ոսկորների և նյարդերի համար:
Վիտամին D-ի պակասը նպաստում է օստեոպորոզի զարգացմանը, կարող է խաթարել շարժումների համակարգումը և զգալիորեն նվազեցնել մարմնի պաշտպանիչ գործառույթները։ Երեխաները նույնպես տառապում են այս վիտամինի պակասից։
Վիճակագրությունը մեզ լուրջ թվեր է առաջարկում՝ մոլորակի մեկ միլիարդից ավելի մարդ վիտամին D-ի պակաս ունի:
Մեր օրգանիզմը կարող է այս վիտամինը համալրել երկու եղանակով՝ արևից և սննդից:
Մի շարք գիտական հետազոտություններ հաստատում են այն փաստը, որ մեր օրգանիզմը կարողանում է ակտիվորեն սինթեզել վիտամին D, երբ արևի լույսը հարվածում է մաշկին։ Արևի լույսի արդյունավետությունը պարզվել է փորձերի միջոցով, և արդյունքները զարմանալի են։ Գունատ մաշկ ունեցող մարդու մոտ 30 րոպե արևի տակ մնալուց հետո օրգանիզմում ձևավորվում է վիտամին D-ի նույն քանակությունը, ինչ 200 հավի ձու և 500 գրամ ձողաձկան լյարդի պահածո ուտելիս:
Կենդանիները նաև վիտամին D են արտադրում իրենց օրգանիզմում, և, հետևաբար, վիտամին D-ի հիմնական աղբյուրներն են կաթնամթերքը, ձուն, ճարպային ձուկը և ձողաձկան լյարդը:
Մենք առաջարկում ենք ձեզ այն մթերքների ցանկը, որոնք պարունակում են վիտամին D:
Ձկան յուղ - 5 գր
Ծովատառեխ - 33 գր
Օձաձուկ - 43 գր
Իշխան -65 գր
Սկումբրիա -67 գր
Սև խավիար - 120 գր
Հավի ձու - 450 գր
Կարագ - 850 գր
Կոշտ պանիրներ - 958 գրամ
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։