Խոսեք բժշկի հետ և արեք այս թեստերը՝ ստուգելու համար արդյոք ունե՞ք քաղցկեղ թե ոչ
Բժիշկը թվարկել է քաղցկեղը վաղ փուլերում հայտնաբերելու թեստեր․
Բժիշկ Օլգա Մալինովսկայան՝ կլինիկական լաբորատոր ախտորոշման մասնագետ, կիսվել է թեստերի ցանկով, որոնք կարող են օգնել հայտնաբերել քաղցկեղը վաղ փուլերում։ Փորձագետի խոսքով՝ սկրինինգային պրոցեդուրան օգտագործելով՝ կարելի է հայտնաբերել ուռուցքաբանության մի շարք տեսակներ. Օրինակ, 50 տարեկանից բարձր տղամարդկանց համար շագանակագեղձի հատուկ հակագենի (PSA) թեստը կարող է օգտագործվել շագանակագեղձի քաղցկեղի կամ ադենոմայի հայտնաբերման համար:
HPV թեստը հասանելի են արգանդի քաղցկեղի համար:
Այս թեստը խորհուրդ է տրվում ինչպես տղամարդկանց, այնպես էլ 45 տարեկանից բարձր կանանց համար:
Մինչև 45-50 տարեկան կրծքագեղձի քաղցկեղի ընտանեկան պատմություն ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում ուշադրություն դարձնել BRCA1 և BRCA2 գեներում մուտացիաների առկայության թեստավորմանը:
Սակայն Մալինովսկայան զգուշացնում է, որ այս թեստերից որևէ մեկը նշանակելու և արդյունքները մեկնաբանելու համար պետք է խորհրդակցել բժշկի հետ, քանի որ որոշ շեղումներ կարող են լինել նորմայի սահմաններում։
Ավելի վաղ ընդհանուր պրակտիկանտ և սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարգարիտա Կորոլևան իր կարծիքն էր հայտնել մետաղական բանկաների մեջ առաջարկվող պահածոների օգտագործման վտանգի մասին։ Նա ընդգծեց, որ նման մթերքներ օգտագործելիս քաղցկեղի առաջացման վտանգը հատկապես մեծ է այն մարդկանց մոտ, ովքեր արդեն առողջական խնդիրներ ունեն։
Մեր սիրելի մթերքները, որոնք կարող են քաղցկեղ առաջացնել․ Ներկայացնում ենք ցանկը
Բազմաթիվ գիտական հետազոտություններ հաստատում են, որ մթերքների կոնկրետ ցանկն ուղղակիորեն կապված է չարորակ նորագոյացությունների որոշակի տեսակների առաջացման հավանականության հետ։ Դրանք ներառում են կոլոռեկտալ քաղցկեղ, ստամոքսի, կոկորդի ուռուցք:
Սննդամթերքի մասին տեղեկությունները, որոնք կապված են չարորակ նորագոյացությունների առաջացման և առաջընթացի բարձր կամ, հակառակը, ցածր հավանականության հետ, հնարավորություն կտան ուղղիչ փոփոխություններ կատարել ձեր սննդակարգում՝ հիմնվելով առողջ սննդի վրա:
Ուռուցքաբանական հիվանդությունների հավանականությունը, որոնք կապված են հատուկ սննդակարգի հետ, տատանվում է կախված տարիքից, սեռից, ռասայից և այլ անձնական գործոններից:
Բայց ընդհանուր առմամբ, 45-ից 64 տարեկան բոլոր արական սեռի, սևամորթների մոտ հայտնաբերվել է հիվանդության առաջացման բարձր ռիսկ:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ուտել առողջ սնունդ, որը ներառում է ամբողջական մթերքներ, ցածր կամ առանց վերամշակված մթերքներ, շաքար և կարմիր միս:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։