Խնձորը պետք է կեղևով ուտել թե առանց կեղև
Խնձորի կեղևը պարունակում է բազմաթիվ մանրաթելեր, վիտամիններ, պաշտպանում է քաղցկեղից, և սա դեռ ամենը չէ։
Խնձորի կեղևը պարունակում է բազմաթիվ տարբեր օգտակար բաղադրիչներ, և սա է պատճառը, որ չպետք է խնձորն օգտագործելուց առաջ կեղևազատել։
Կեղևը պարունակում է բազմաթիվ մանրաթելեր։
Ընդհանուր խնձորը պարունակում է միջինը 4,4 գ մանրաթել, իսկ առանց կեղևի արժեքը նվազում է մինչև 2,1 գ:
Կեղևը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ։
Ամբողջ խնձորը պարունակում է 8,4 մգ վիտամին C և 98 միջազգային միավոր վիտամին A: Երբ հեռացնում ենք կեղև, այդ արժեքները նվազում են մինչև 6,4 մգ վիտամին C և 61 վիտամին A:
Խնձորը կպաշտպանի ձեզ միայն այն դեպքում, եթե դրանք օգտագործեք կեղևով:
Միացությունը, որը պատասխանատու է խնձոր ուտելիս շնչառության դանդաղեցման համար, կոչվում է կվերցետին, և ինչպես կարող եք կռահել, այն հայտնաբերված է կեղևում: Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ այն մարդիկ, ովքեր շաբաթական հինգ կամ ավելի խնձոր են ուտում, ավելի առողջ թոքեր ունեն այս միացության ազդեցության պատճառով:
Կվերցետինը նաև լավ է ձեր հիշողության համար:
Այս հակաօքսիդանտը մեծ դեր է խաղում ուղեղի հյուսվածքների վնասման դեմ պայքարում և կապված է Ալցհեյմերի և այլ դեգեներատիվ հիվանդությունների հետ:
Խնձորի կեղևը կանխում է քաղցկեղի միացությունները, որոնք ընդհանուր առմամբ հայտնի են որպես տրիտերպենոիդներ և հայտնաբերված են կեղևի մեջ, կարող են արգելակել կամ սպանել քաղցկեղի բջիջները: Այս միացությունները լավագույնս հարմար են լյարդի, հաստ աղիքի և կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ պայքարելու համար:
Խնձորի կեղևը պարունակում է նաև ուրսոլաթթու, որը կարևոր բաղադրիչ է գիրության դեմ պայքարում: Այն խթանում է մկանների աճը, այրում է կալորիաները և նվազեցնում գիրության վտանգը: