Խմեք այս հյութը և կարող եք պայքարել շագանակագեղձի քաղցկեղի դեմ
Կալիֆորնիայի համալսարանի (ԱՄՆ) գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ մեկ բաժակ նռան հյութը դանդաղեցնում է շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացումը։
Այս եզրակացությունն արվել է հետազոտության արդյունքների հիման վրա, որտեղ ներառվել են շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդ 50 հիվանդ, ովքեր ենթարկվել են վիրահատության կամ ճառագայթային թերապիայի: Հետազոտության մասնակիցների մոտ որոշվել է շագանակագեղձի հատուկ հակագենի (PSA) մակարդակը: Շատ դեպքերում PSA-ի արժեքը կարող է օգտագործվել՝ դատելու գործընթացի չափը և ուռուցքի կրկնությունը:
Միջին հաշվով, շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդների մոտ 15 ամսվա ընթացքում նկատվում է PSA-ի կրկնապատկում: Այնուամենայնիվ, հետազոտության մասնակիցները, ովքեր օրական օգտագործում էին 1 բաժակ (225 մլ) նռան հյութ: Այս ցուցանիշը կրկնապատկվել է միայն 54 ամսից հետո։ Ենթադրվում է, որ նռան հյութ խմելը կարող է ազդել շագանակագեղձի քաղցկեղով տարեց հիվանդների հիվանդության ելքի վրա:
Այս հյութի շնորհիվ հիվանդները կկարողանան դանդաղեցնել հիվանդության ընթացքը և նրանց մահը տեղի կունենա ավելի ուշ և այլ պատճառներով։ Գիտնականները հույս ունեն, որ բժիշկները կկարողանան վերացնել կամ հետաձգել այս տարիքային խմբում սովորաբար կիրառվող այլ բուժումները, ներառյալ հորմոնային և քիմիաթերապիան, որոնք առաջացնում են լուրջ կողմնակի բարդություններ:
Նռան հյութը պարունակում է բազմաթիվ օգտակար բաղադրիչներ (իզոֆլավոններ և հակաօքսիդանտներ), որոնք ունեն հակաբորբոքային ազդեցություն։ Դեռ պարզ չէ, թե նռան հյութի որ բաղադրիչն է պայքարում քաղցկեղի դեմ, սակայն ենթադրվում է, որ դրա օգտակար ազդեցությունը կարող է պայմանավորված լինել ոչ թե կոնկրետ նյութով, այլ դրանց համակցությամբ։ Ստացված արդյունքները հուսադրող են, սակայն դեռ վաղ է հիվանդներին առաջարկել բուժման այս մեթոդը, քանի դեռ չեն ավարտվել լայնածավալ հետազոտությունները:
Մթերքներ, որոնց օգտագործումը նվազեցնում է շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը
Ներկայումս պարզ չէ, թե արդյոք մարդու սննդակարգն ազդում է շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման հավանականության վրա, այնուամենայնիվ, որոշ մթերքներ խոստանում են կանխել այս տեսակի քաղցկեղը:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ բուսակերների սննդակարգը կարող է պաշտպանել շագանակագեղձի քաղցկեղից: Եվ չնայած դա խոստումնալից է հնչում, բայց ինքնին այն չէ, որ լիովին կանխում է այս վիճակի առաջացումը։ Բայց դրա կանխարգելումը և այլ հիվանդությունները խստորեն խորհուրդ են տրվում: Այս օգուտի մի մասը կարող է պայմանավորված լինել լիկոպինով՝ կարմրավուն պիգմենտով, որը գունավորում է մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպիսիք են լոլիկը, ծիրանը կամ դեղձն ու ձմերուկը:
Կարմիր մթերքներ, որոնք հարուստ են լիկոպենով
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ լիկոպինը օգնում է նվազեցնել PSA-ի մակարդակը և նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Այնուամենայնիվ, երբ մենք ուտում ենք լիկոպինով հարուստ մթերքներ, կարմիր կեղևով մթերքներ, կան բազմաթիվ այլ սննդանյութեր, որոնք գործում են միասին: Արդյունքում մենք ստանում ենք ավելի բարձր արդյունավետություն։
Շագանակագեղձի քաղցկեղը կանխարգելող կարմիր մթերքների ցանկը
Լիկոպին պարունակող հիմնական մթերքները կարմրավուն պիգմենտ պարունակող մթերքներն են, սակայն կան նաև այլ մրգեր և բանջարեղեններ, որոնք պարունակում են այն.
- լոլիկ
- կարմիր պղպեղ
- դդում
- սալոր
- պապայա
- ծիրան
- գրեյպֆրուտ
- գազար
Ի դեպ, քիչ քանակությամբ յուղով պատրաստված մթերքներից լիկոպենն ավելի լավ է ներծծվում օրգանիզմի կողմից, քան նրանք, որոնք ընդունվում են հում վիճակում: Հատկապես յուղով եփած լոլիկը կարող է օրգանիզմում ավելի շատ լիկոպին արտազատել, քան հում լոլիկը։
Վիտամին D-ն շագանակագեղձի քաղցկեղի դեմ պայքարի ևս մեկ բաղադրիչ է: Այս վիտամինը կարող է պաշտպանիչ ազդեցություն ունենալ շագանակագեղձի բջիջների վրա։ Սա ըստ քաղցկեղի տարբեր հետազոտական ինստիտուտների:
Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ շագանակագեղձի քաղցկեղով տառապող տղամարդիկ, ովքեր բուժվել են վիտամին D-ով, արյան մեջ PSA-ի ցածր մակարդակ ունեն:
Միշտ ճշտեք ձեր բժշկի հետ որևէ հավելումներ կամ վիտամիններ ընդունելուց առաջ:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։