Վրացական հայտնի տավարի մսով չաշուշուլիի բաղադրատոմսը
Բաղադրամասեր․
Տավարի միս մեկ կգ
Լոլիկ
Պղպեղ
Չիլի պղպեղ (ըստ ցանկության)
Սխտոր
Սոխ
Կիտրոնի հյութ
Աջիկա
Բուսական յուղ
Խմելի-սունելի
Ուցխո-սունելի
Տոմատի հյութ ((ըստ ցանկության) կամ մանրացված լոլիկ)
Աղ
Կանաչներ (սամիթ, կիլանտրո)
Միսը մանր կտրատեք, հնարավորության դեպքում միջուկից կտրեք ճարպը և հեռացրեք կաշին։ Սոխը կտրված է կես օղակների տեսքով:
Մսով տարայի մեջ ավելացնել սոխը, բուսական յուղը, կիտրոնի հյութը և աջիկան։
Ամեն ինչ մանրակրկիտ խառնել՝ միսն ու սոխը ձեռքերով հունցել, որպեսզի սոխը մի քիչ հյութ տա։ Ավելացնել մի պտղունց աղ։ Կրկին մանրակրկիտ խառնել։ Ավելի լավ է նախ ավելի քիչ աղ ավելացնել, քանի որ աջիկա ինքնին աղի է։ Թողնել մարինացվի մոտ 20-30 րոպե։
Այս պահին պատրաստեք մնացած բաղադրիչները։ Պղպեղը կտրատել խորանարդի տեսքով, մանր կտրատել սխտորը, չիլի պղպեղը կտրատել։ Լոլիկի վրա լցնել եռացրած ջուր, պահել մի քանի րոպե, զգուշորեն քամել ջուրը և հեռացնել լոլիկի կեղևը։ Կտրել փոքր խորանարդի տեսքով:
Բարձր եզրերով և հաստ հատակով տապակի մեջ միսը դնել սոխով։ Իդեալում, ճաշաշուլին եփում են կաթսայի մեջ։ Ուղարկեք վառարան, եփեք փակ կափարիչի տակ միջին ջերմության վրա 30 րոպե։ Միսը շոգեխաշելու է իր հյութի մեջ։ Հիշեք, որ երբեմն պետք է խառնել:
Նշված ժամանակից հետո միսին ավելացրեք լոլիկ, չիլի պղպեղ և բուլղարական պղպեղ։ Մանրակրկիտ խառնել։ Ծածկեք և թողեք մարմանդ կրակի վրա մոտ մեկուկես ժամ եփվի (կախված նրանից, թե տավարի որ մասն է օգտագործվում և որքան երիտասարդ է միսը)։ Պարբերաբար արժե բացել կափարիչը և խառնել թավայի պարունակությունը։ Եթե միսը դեռ պինդ է, իսկ թավայի մեջ հեղուկ չի մնացել, ապա կարող եք ավելացնել լոլիկի։ Անհրաժեշտության դեպքում համտեսեք: Մսին ավելացնել համեմունքներ և սխտոր: Խառնել և թողնել մի երկու րոպե։ Այնուհետև ավելացնել կիլանտրոն և մաղադանոս, նորից խառնել։ Հեռացրեք կրակից և թողեք մի որոշ ժամանակ եփվի փակ կափարիչի տակ։