Թունաբանը պատմում է, թե ինչպես վստահ լինել, որ շաուրմայից չթունավորվես
Միայն համ և առողջության անվտանգության երաշխիք։
Բրատսկում շաուրմայի զանգվածային թունավորումից հետո փողոցային սննդի թեմայի շուրջ խոսել է թունաբան Ալեքսեյ Վոդովոզովը։
Փորձագետը պատմել է, թե ինչպես կարելի է նվազագույնի հասցնել արագ սննդի թունավորման վտանգը:
Շաուրման քիչ թե շատ անվտանգ կլինի, եթե այն պատրաստեք տանը՝ որակյալ մթերքներից,- ընդգծել է Վոդովոզովը։
Նա հորդորեց չհիմնվել տարիների ընթացքում ապացուցված սննդի կետերի ու խոշոր ցանցերի վրա։ Թունաբանը նշեց, որ շաուրմա գնելը միշտ որոշակի ռիսկեր է պարունակում, որոնք ամռանը բազմապատկվում են։
Բժիշկը հավելեց, որ փողոցային սնունդը տարբեր պատճառներով կարող է վնասակար լինել առողջության համար.
Օրինակ՝ անբարեխիղճ վաճառողները կարող են ներառել փչացած հավ՝ այն կրկին տապակելով համեմունքներով, որպեսզի նոր բույրերը թաքցնեն փտած մթերքի իրական էությունը։
Թունաբանն ընդգծեց, որ մայոնեզը շատ հեշտությամբ փչանում է հարուցիչների կողմից. Վտանգավոր են նաև վատ լվացված կամ պղտոր ջրով բանջարեղենը։
Վոդովոզովը մատնանշեց, որ վաճառողների առողջական վիճակը նույնպես չպետք է դուրս գրվի։ Ուստի ավելի մեծ վստահության համար բժիշկը խորհուրդ է տալիս տանը շաուրմա պատրաստել բարձրորակ մթերքներից։
Ձեզ ենք ներկայացնում ամենահամեղ շաուրմայի բաղադրատոմսը, որը կարող եք տանը պատրաստել
Բաղադրամասեր․
Հավի կրծքամիս
Մաղադանոս
Գինու քացախ սպիտակ
Աղացած սև պղպեղ
Սխտոր
Պղպեղ
Թթվասեր
Վարունգ
Աղ
Լոլիկ
Լավաշը
Սպիտակ կաղամբ
Սոխ (կարմիր)
Շաքարավազ
Չոր համեմունքներ
Բուսական յուղ
Նախ պատրաստեք սոուսը, որպեսզի մի քիչ մնա, և բոլոր համերը լավ միանան։ Դրա համար թթվասերին ավելացնում ենք մանր կտրատած մաղադանոսը, սխտորը, մամուլով անցած աղն ու պղպեղը և ամեն ինչ լավ խառնում ենք։
Հավի կրծքամիսը մանր կտրատել։
Տապակել հավի միսը տաք բուսայուղի մեջ, անընդհատ խառնելով, մինչև փափկի:
Եփած միսը տեղափոխում ենք ամանի մեջ, որ սառչի։
Հաջորդը, կտրեք այն նույնիսկ ավելի փոքր կտորների:
Իմ վարունգը, կտրեք ծայրերը և կտրեք այն բարակ շերտերով կամ կամայական ձևի փոքր կտորներով:
Լվացեք պղպեղը, հանեք սերմերը և կտրեք շերտերով:
Լոլիկները լվացեք և կտրատեք փոքր խորանարդի կամ պարզապես փոքր կտորների:
Կաղամբը մանր կտրատել։
Սոխը մաքրում ենք և մարինացնում աղի, շաքարավազի և գինու քացախի մեջ։
Մենք կտրում ենք պիտայի հացի շերտերի ցանկալի երկարությունը և կեսը քսում սոուսով:
Պիտայի հացի վրա հավի միս քսեցինք և բանջարեղեն պատրաստեցինք։
Նրբորեն գլորում ենք շաուրման ամուր ռուլետի մեջ՝ սկսած աջ կողմից։ Արագ տապակել գրիլ թավայի վրա երկու կողմից առավելագույն տաքությամբ։
Մեր ուտեստը պատրաստ է!
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։