Սուրբ ծննդի համար արիշտան այսպես եմ պատրաստում
Պատրաստեք արիշտան՝ հայկական տարբերակով
Բաղադրամասեր․
- Արիշտա
- Կարագ 70 գր
- Աղ
- Աղացած սև պղպեղ
- Մաղադանոս քսան գր
- Ջուր 2 լ
Կաթսայի մեջ ջուրը եռացնել, աղ ու արիշտա ավելացնել։ Երկար լապշան կոտրում ենք միջինը 7 սմ-ի կտորների, որպեսզի հետո հարմար լինի ուտել։ Պատառաքաղով լավ խառնում ենք, որպեսզի մակարոնեղենը չկպչի։ Եփել միջին ջերմության վրա 7 րոպե, մինչև պատրաստ լինի:
Եփած մակարոնեղենը քամում ենք, լվանում առատ հոսող սառը ջրով և սառեցնում՝ առանց որևէ տեղ տեղափոխելու։
Մինչ լապշան սառչում է, նույն թավայի մեջ լցնում ենք կարագը, հալեցնում՝ թույլ չտալով, որ վառվի։ Հալած կարագին ավելացնել մի քիչ աղացած պղպեղ, լավ խառնել։
Արդեն մի քիչ սառած արիշտան վերադարձնում ենք թավայի մեջ, պատառաքաղով լավ խառնում ենք, որ հալած կարագը կպչի բոլոր անկյուններին։ Կրակն իջեցրեք նվազագույնի, ծածկեք կափարիչով և եփեք 10 րոպե: Պարբերաբար կարող եք բացել և ստուգել, որպեսզի չայրվի։ Եթե լապշան սկսում է կպչել հատակին, կարող եք մի քիչ էլ յուղ ավելացնել։
Հայկական ավանդական լապշան 10 րոպե հետո պատրաստ է մատուցման։ Ցանկության դեպքում կարող եք ավելացնել հայկական ավանդական սոուս կամ խոտաբույսեր։ Մաղադանոսը լվանալ հոսող ջրի տակ և չորացնել: Կտրոններից առանձնացնում ենք նուրբ կանաչ տերեւները և զարդարում պատրաստի ուտեստը։
Բարի ախորժակ