Ստամոքսի քաղցկեղ - Լուռ մարդասպան. Ամենատարածված ախտանշանները (մի անտեսեք դրանք)
Ստամոքսի քաղցկեղը շատ արագ է զարգանում։ Ցավոք սրտի, ախտանիշները հազվադեպ են լինում, քանի դեռ հիվանդությունը չի տարածվել որովայնի և այլ օրգանների վրա: Այս փուլում քաղցկեղն այլևս բուժելի չէ։
Ինչպե՞ս կարող եք կանգնեցնել այս լուռ մարդասպան քաղցկեղը նախքան այն հարձակվել ձեր օրգանների վրա:
Ստամոքսի քաղցկեղը դժվար է հայտնաբերել, քանի որ երբ ախտանշանները վերջապես հայտնվում են, դրանք հաճախ այնքան աննկատ են, որ մարդն անտեսում է դրանք:
Ըստ Ամերիկյան քաղցկեղի միության՝ հետևյալ ախտանիշները կարող են վկայել ստամոքսի քաղցկեղի մասին.
ստամոքսի խանգարում կամ այրոց
անհանգստություն կամ ցավ որովայնի շրջանում
սրտխառնոց և փսխում
փորլուծություն կամ փորկապություն
ուտելուց հետո փքվածություն
ախորժակի կորուստ
թուլություն և հոգնածություն
արյունահոսություն (փսխում արյուն կամ արյուն կղանքի մեջ)
Սրանք ամենատարածված գործոններն են, որոնք կարող են մեծացնել ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը.
տարիքը (ավելի քան 55 տարեկան)
սեռը (տղամարդիկ երկու երրորդով ավելի հավանական են, քան կանայք)
ծխելը և ալկոհոլի չարաշահումը
ստամոքսի նախկին վիրահատությունները
գենետիկան
ստամոքսում Helicobacter Pylori բակտերիաների առկայությունը, որը կարող է խոցեր առաջացնել
Նշում. Դուք պետք է շատ զգույշ լինեք, և եթե դուք տառապում եք ստամոքսի քաղցկեղի նախազգուշացնող նշաններից կամ մտահոգված եք ձեր խնդիրով, խոսեք ձեր բժշկի հետ: Նա կարող է ձեզ ուղղորդել գաստրոէնտերոլոգի մոտ (բժիշկ, որը մասնագիտացած է մարսողական խանգարումների մեջ)՝ հետագա գնահատման համար:
Հայտնի մթերքներ, որոնք օգտակար են ստամոքսի համար
1. Մրգեր և բանջարեղեն.
Հատկապես օգտակար են նրանք, որոնք կարելի է օգտագործել առանց գազօջախի վրա եփելու՝ թարմ։ Ամենաառողջ բանջարաղեններ և մրգերն են տանձ, սալոր, ծիրան, ելակ, հաղարջ, կաղամբ, վարունգ, լոլիկ:
2. Ընկույզ և սերմեր.
Ընկույզների կալորիականությունը բարձր է, բայց դրանք այնքան օգտակար նյութեր ունեն՝ վիտամիններ, առողջ ճարպեր, սպիտակուցներ։ Ընկույզները հիանալի կերպով մարսվում են՝ առանց ստամոքսը ծանրաբեռնելու։
Մի բուռ ընկույզն ու սերմերը երկար ժամանակ կպարգևեն ձեզ հագեցվածության զգացում և ուժ՝ ցանկացած աշխատանք կատարելու համար՝ մտավոր կամ ֆիզիկական:
3. Ձկով ուտեստներ
Խորհուրդ է տրվում ձուկ ուտել ավելի հաճախ՝ շաբաթական առնվազն մի քանի անգամ։ Էական օմեգա թթուներ, շատ բարձրորակ սպիտակուցներ, կալցիում, ցինկ, ֆոսֆոր, յոդ - այս բոլորը հարուստ են ձկներում:
4. Ամբողջական հացահատիկի հաց.
Դժվար է ամբողջությամբ հրաժարվել ալյուրից, հատկապես հացից։ Բայց դուք կարող եք անցնել ամբողջական հացահատիկի հացին: Համեղ է և առողջարար։ Բացի այդ, նման հացը կարող է պարունակել հավելումներ՝ դդմի սերմի, չամիչի, կտավատի, չորացրած լոռամրգի, խուրմայի տեսքով։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։