Սրտաբանը անվանել է սովորություններ, որոնք 50 տարի հետո առողջ են պահում ձեր սիրտը

Դիտումներ 871

Սրտաբանը անվանել է սովորություններ, որոնք 50 տարի հետո առողջ են պահում ձեր սիրտը

Կանոնավոր ֆիզիկական ակտիվությունը հատկապես կարևոր է 50 տարեկանից բարձր մարդկանց սրտի առողջության պահպանման համար: Այս մասին հայտնում է SM-Clinic կլինիկայի սրտաբանության դոկտոր Անաստասիա Ֆոմիչևան։

Խոսքը վերաբերում է աերոբիկ վարժություններին, ինչպիսիք են քայլելը, լողը, հեծանվավազքը, որոնք պետք է կատարել ամեն օր 30-60 րոպե, շաբաթական առնվազն 5 անգամ։ Հիմնական բանը ավելի շատ շարժվելն է և նստած ժամանակի կրճատումը: Չպետք է մոռանալ նաև մաքուր օդում զբոսանքների մասին՝ ընդգծել է Ֆոմիչևան։

Նա նաև ընդգծեց առողջ սնվելու կարևորությունը։ Նրա առաջարկությունների համաձայն՝ նախընտրելի է հետևել միջերկրածովյան սննդակարգին, հագեցված ճարպերը փոխարինել չհագեցած ճարպերով, ավելացնել բջջանյութով հարուստ բուսական մթերքների օգտագործումը և շաբաթը մեկ անգամ սննդակարգում ներառել ճարպային ձուկ (բնական օմեգա ստանալու համար): Խորհուրդ է տրվում նաև սահմանափակել աղի և պարզ ածխաջրերի ընդունումը:

Բժիշկը խրախուսում է թողնել ծխելը կամ փորձել նվազեցնել օրական օգտագործվող ծխախոտի քանակը:

Կարևոր է սովորել, թե ինչպես հաղթահարել սթրեսային իրավիճակները, պարբերաբար հանգստանալ կամ անցնել այլ գործունեության: Իհարկե, առողջ քունը մեծ նշանակություն ունի՝ օրական առնվազն 7 ժամ, քանի որ օրգանիզմին ժամանակ է պետք ռեսուրսները վերականգնելու համար։ Մի մոռացեք բժիշկների հետ պարբերական բժշկական զննումների մասին, որոնք կօգնեն բացահայտել և վերահսկել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոնները՝ ընդգծել է Ֆոմիչևան։



Սիրտը քայքայող 4 մթերքները․ Գրեք այն, որպեսզի չկորցնեք

Այսօր կանդրադառնանք սիրտը քայքայող մթերքներին։

1. Շաքարավազ.

Այն հանգեցնում է ճնշման բարձրացման, վնասում է արյունատար անոթները, նպաստում է թրոմբների առաջացմանը։ Առաջացնում է թիամինի պակաս, որի պատճառով զարգանում է սրտամկանի դիստրոֆիա։

 

 

Բարձրացնում է հեղուկի արտաանոթային կուտակումը, որի ավելցուկը հանգեցնում է սրտի կանգին։ Բարձրացնում է խոլեստերինի մակարդակը և մարմնի քաշը, դրանով իսկ վատթարացնում է արյան շրջանառությունը:

1) Մեղր. Այն ամրացնում է սրտի մկանները և անոթային պատերը;

2) Թարմ հատապտուղներ՝ խաղող, ելակ, կեռաս։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել: Սա նվազեցնում է գլյուկոզայի բացասական ազդեցությունը մարմնի վրա։

3) Չրեր՝ ծիրանի չիր, խուրմա, չամիչ։ Նրանք մաքրում են արյունը և արյան անոթները խոլեստերինից, նվազեցնում սրտի կաթվածի վտանգը;

4) Դառը շոկոլադ. Էպիկատեխինի շնորհիվ այն լավացնում է անոթների ներքին մակերեսը։ Այն նաև նվազեցնում է արյան ճնշումը և բարձրացնում ինսուլինի զգայունությունը;



5) Միս, ճարպային և տապակած մթերքներ.

Այն զարգացնում է գիրություն, բարձրացնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, որը հետագայում առաջացնում է արյան մակարդուկներ։ Սա խանգարում է արյան շրջանառությանը և սրտի աշխատանքին։

3. Աղ.

 

 

Օրգանիզմում աղի ավելցուկն առաջացնում է սրտամկանի սպազմ՝ հանգեցնելով սրտի կաթվածի։

4. Ալկոհոլ.

Բարձրացնում է արյան մակարդումը: Սա բարձրացնում է արյան ճնշումը և արագացնում սրտի աշխատանքը:

Այլ վնասակար մթերքներ.

  • Մարգարին
  • Պաղպաղակ
  • Սոուսներ, կետչուպ և մայոնեզ
  • Թխուկներ
  • Գազավորված ըմպելիքներ

​Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը