Սրտաբանի խորհուրդը՝ կերեք արյունը նոսրացնող այս 6 մթերքները
Ինչպես նվազեցնել արյան մածուցիկությունը
Առաջին. Աստիճանաբար թողեք ծխելը: Պահպանեք ձեր քաշը և խմեք շատ մաքուր ջուր, բացի կոմպոտներից և հյութերից:
Երկրորդ. Ձեր սննդակարգը լրացրեք արյունը նոսրացնող մթերքներով՝ հարուստ սալիցիլաթթուով, օմեգա-3 ճարպաթթուներով, յոդով և վիտամին E-ով:
Ո՞ր մթերքներն են նվազեցնում արյան մածուցիկությունը.
1. Ձիթապտղի յուղ
Այս առողջարար մթերքը պարունակում է օմեգա-3 ճարպաթթուներ և վիտամին E, որոնք նրբորեն նոսրացնում են արյունը։
2. Հատապտուղներ
Ելակը, լոռամիրգը, ազնվամորին և կեռասը սալիցիլաթթվով հարուստ հատապտուղներ են։
3. Կոճապղպեղ
Բացի արյունը նոսրացնող միջոց լինելուց, կոճապղպեղը նաև նվազեցնում է արյան շաքարի մակարդակը և արագացնում նյութափոխանակությունը: Այն պետք է զգուշությամբ ընդունվի առիթմիա և արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց մոտ:
4. Ընկույզ
Օրական մի բուռ ընկույզ ուտելով՝ դուք նոսրացնում եք արյունը և զգալիորեն նվազեցնում սրտի և անոթային հիվանդությունների վտանգը: Դրանք սալիցիլատների, վիտամին E-ի և օմեգա ճարպաթթուների աղբյուր են։
5. Դարչին
Դարչինը գործում է մարմնի վրա որպես հզոր հակամակարդիչ, և այս ամենը շնորհիվ կումարինի իր բաղադրության մեջ: Նաև այն ունակ է իջեցնել արյան ճնշումը, թեթևացնել բորբոքումները և նվազեցնել ուռուցքների զարգացումը։
6. Սխտոր
Այս մթերքի օգնությամբ մեր տատիկները պաշտպանվել են սրտանոթային համակարգի հիվանդություններից։ Այն նվազեցնում է արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը և ճարպային կուտակումներում դրա օքսիդացման հնարավորությունը, ինչպես նաև նորմալացնում է արյան ճնշումը։ Այն նաև նվազեցնում է արյան մածուցիկությունը՝ նվազեցնելով արյան մակարդուկներ առաջացնելու նրա ունակությունը։