Կանաչ սոխի օգտակար հատկությունները
Կալորիաներ՝ 41 կկալ։
Արտադրանքի էներգետիկ արժեքը
Բուրավետ սոխ՝ Սպիտակուցներ՝ 1,4 գ, Ճարպեր՝ 0,2 գ, Ածխաջրեր՝ 8,2 գ.
Նկարագրություն
Ջուսայ - բուրավետ սոխ, սոխազգիների ընտանիքի բույս։ Այն նաև կոչվում է վայրի, ճյուղավորված կամ չինական սոխ։ Այս բույսն ունի կանաչ գույնի երկար բարակ նետեր, արտաքուստ ջուսայը երիտասարդ սխտորի տեսք ունի: Հետաքրքիր է, որ այս բույսի հոտն ու համը նույնպես նման է սխտորին։
Մոնղոլիայի և Չինաստանի ժողովուրդներն առաջին անգամ իմացան այս բույսի մասին, իսկ այժմ այն աճում է բառացիորեն երկրի բոլոր անկյուններում: Ոմանք օգտագործում են բուրավետ սոխը որպես զարդարանք, քանի որ սլաքների բարակ տերևներն ու աստղաձև ծաղիկները հիանալի տեսք ունեն տան այգիներում:
Օգտակար հատկություններ
Բուրավետ սոխի ջուզայի բոլոր մասերը պարունակում են ասկորբինաթթու, հաշվի առնելով, որ այս բանջարեղենը կարող է օգտագործվել իմունային համակարգի և արյան անոթների ամրապնդման համար: Այս սոխը օգնում է բարելավել նյարդային, էնդոկրին և արյունաստեղծ համակարգերի, ինչպես նաև աճառային հյուսվածքի վիճակը։
Տիբեթում ջուսայի բոլոր մասերն օգտագործում են տարբեր խմիչքներ պատրաստելու համար։ Նման թուրմերը օգնում են բրոնխիտի, գաստրոէնտերիտի դեպքում։ Բացի այդ, դրանք օգտագործվում են ամենորեայից, նյարդային լարվածությունից ազատվելու համար։
Օգտագործեք խոհարարության մեջ
Բուրավետ սոխը կարելի է օգտագործել թարմ վիճակում, օրինակ՝ ավելացնել աղցաններին, նախուտեստներին, հիմնական և առաջին ուտեստներին, կողմնակի ուտեստներին:
Արտասովոր ու բուրավետ բույրի շնորհիվ այս սոխից շատ համեղ սոուսներ են ստացվում։ Սննդի մեջ դուք կարող եք օգտագործել ոչ միայն նետեր, այլ ծաղիկներ:
Նետերը, օրինակ, շատ համեղ են, եթե մարինացվեն, և դրանք կարելի է ավելացնել նաև այլ պահածոների մեջ՝ յուրահատուկ համ հաղորդելու համար: Տերևները կարելի է սառեցնել, ինչը հնարավորություն է տալիս դրանք օգտագործել ողջ տարվա ընթացքում։
Ի դեպ, այս մեթոդը թույլ է տալիս խնայել բոլոր սննդանյութերն ու համը։ Բուրավետ սոխը կարևոր բաղադրիչ է նման հանրաճանաչ ուտեստների համար՝ լագման, կորեական և կարտոֆիլով աղցան ջուզայով և այլն: Բացի այդ, անուշահոտ սոխը ավելացվում է պելմենիների, ապուրների և ֆրի տարբեր ուտեստների համար՝ համը դիվերսիֆիկացնելու և բարելավելու համար:
Օգուտները անուշահոտ սոխով բուժում
Բուրավետ սոխի առավելությունները պայմանավորված են վիտամինների և հետքի տարրերի հարուստ բաղադրությամբ: Այս բանջարեղենը կարելի է օգտագործել մրսածության շրջանում, ինչպես նաև նրանց համար, ովքեր սրտի հետ կապված խնդիրներ ունեն կամ տառապում են բրոնխիտով և տուբերկուլյոզով։ Բացի այդ, պետք է հաշվի առնել, որ այս բույսն ունի միզամուղ, խոլերետիկ և արյունաստեղծ ազդեցություն։
Ժողովրդական բժշկության մեջ այս անուշահոտ սոխով բուժումը նույնպես լայնորեն կիրառվում է։ Դրա հյութն օգնում է թեթևացնել բորբոքումը, որն ստացվում է եղինջի կամ միջատների խայթոցից։ Արևելքում ջուսային օգտագործում են նևրասթենիայի, հյուծվածության և գաստրիտների ժամանակաշրջանում։
Բուրավետ սոխի դժուսայի վնասը և հակացուցումները
Բուրավետ սոխը կարող է վնասել մարդկանց, ովքեր անհատական անհանդուրժողականություն ունեն այս բույսի նկատմամբ: Արժե նաև հրաժարվել այս բույսից նրանց համար, ովքեր ունեն աղեստամոքսային տրակտի բորբոքային հիվանդություններ, պանկրեատիտ, խոլեցիստիտ և խոլելիտիաս: