Սմբուկով և լոլիկով պատրաստվող շատ համեղ աղցան
Բաղադրամասեր․
Սմբուկ
Լոլիկ
Կաթնաշոռ (սերուցքային առանց հավելումների)
Չիլի սոուս (քաղցր)
Անանուխ (2-3 մասնաճյուղ)
Կիլանտրո (2-3 մասնաճյուղ)
Ռեհան (2-3 մասնաճյուղ)
Ձիթապտղի ձեթ
Քնջութի յուղ (Կարելի է փոխարինել ձիթապտղի յուղով, բայց համը կփոխվի)
Օսլա
Արևածաղկի սերմեր
Քունջութ
Սմբուկը լվանալ, չորացնել, խոշոր խորանարդի կտրատել։ Կտրատած բանջարեղենը լցնում ենք ամանի մեջ, աղում և թողնում 5-7 րոպե։ Այնուհետև բաց թողնված հեղուկը քամեք, իսկ սմբուկը չորացրեք։
Մինչ սմբուկը համեմվում է աղով, պատրաստեք մնացած բոլոր բաղադրիչները։ Լոլիկը կտրատել մեծ կտորներով։ Լոլիկը ընտրում ենք հասած հյութալի, բայց պինդ: Փափուկ մրգերը լավ չեն պահում իրենց ձևը, կտրելու և եփելու ընթացքում դրանք կտարածվեն անձև զանգվածի մեջ և կփչացնեն ուտեստի տեսքը։
Լվացեք բոլոր կանաչիները, չորացրեք և մանր կտրատեք:
Առանձին տապակել արևածաղկի և քնջութի սերմերը չոր տապակի մեջ մինչև ոսկե դարչնագույն դառնա: Եթե ձեր արևածաղկի սերմերը արդեն տապակված են, ապա ձեզ հարկավոր չէ դրանք լրացուցիչ տաքացնել։ Այս սերմերը կարող եք փոխարինել պատրաստի աղցանի սերմերի խառնուրդով։
Բոլոր կողմերից սմբուկի շերտերը գլորում ենք օսլայի մեջ: Դրա համար հարմար է օգտագործել պլաստիկ տոպրակ։
Կաթսայի մեջ տաքացրեք բուսական յուղը և խմբաքանակներով տապակեք սմբուկը մինչև խրթխրթան և դարչնագույն դառնալը: Ժամանակ առ ժամանակ խառնել, որպեսզի կտորները իրար չկպչեն և հավասարապես եփվեն: Շատ կարևոր է սմբուկը տապակել հենց վերջում, երբ մնացած բանջարեղենը կտրատվի։ Քանի որ աղցանը ցանկալի է մատուցել տաք, մինչդեռ սմբուկները տաք են ու խրթխրթան։
Եփած սմբուկները դնել թղթե սրբիչների վրա, որպեսզի ավելորդ յուղը ներծծվի:
Մի ամանի մեջ միացրեք լոլիկը, կանաչին, սմբուկը, ձիթապտղի յուղը, քունջութի յուղը, չիլի սոուսը և նրբորեն խառնեք աղցանը՝ զգույշ լինելով, որ լոլիկը չտրորվի: Նման աղցանն ավելի լավ է լցնել մատուցելուց անմիջապես առաջ, հակառակ դեպքում սմբուկը փափուկ կդառնա։
Աղցանը տեղափոխեք մատուցվող ափսեի կամ աղցանամանի մեջ։ Վերևում դրեք սերուցքային պանրի փոքր կտորներ: Շաղ տալ քնջութի սերմերով և արևածաղկի սերմերով: Մատուցեք աղցանը անմիջապես, քանի դեռ սմբուկը խրթխրթան է: Եթե աղցանը նստի 15 րոպե կամ ավելի, ապա սմբուկը կփափկի: Բարի ախորժակ!