Սա մանդարի՞ն է, թե նարինջ․ Գրեք մեկնաբանություններում
Ինչպես մյուս ցիտրուսային մրգերը, մանդարինները նույնպես հարուստ են վիտամիններով, բջջանյութով և օգտակար բուսական միացություններով: Դրանց կանոնավոր և ռացիոնալ օգտագործումը կարող է օգուտ բերել մարդու առողջությանը:
Մանդարինները պարունակում են մարդու համար կարևոր հանքանյութեր։ Մեծ քանակությամբ՝ սիլիցիում, կոբալտ և մոլիբդեն։ Այս բոլոր նյութերն օգնում են բազմաթիվ ներքին գործընթացների ճիշտ աշխատանքին:
Մանդարինը պղնձի աղբյուր է։ Չնայած այն պարունակում է օրական պահանջարկի 10%-ից պակաս, այն ավելի շատ է, քան շատ այլ մրգերում։ Պղինձը կարևոր է առողջության համար, քանի որ այն նպաստում է արյան կարմիր բջիջների արտադրությանը, երկաթի կլանմանը և թթվածնի տեղափոխմանը հյուսվածքներ:
Բարելավում է աղիքների առողջությունը
Բջջանյութը օգտակար է մարսողության համար և գալիս է լուծելի և չլուծվող ձևերով: Մանդարինը շատ հարուստ է լուծվող մանրաթելով , որը ստամոքս-աղիքային տրակտում որոշակի գել է ձևավորում: Այն ջուրը քաշում է աղիքներ և բարելավում է բոլոր ներքին գործընթացները։
Պարունակում է վիտամին C
Բոլոր ցիտրուսային մրգերը վիտամին C-ի հիանալի աղբյուր են: Միջին չափի մանդարինը պարունակում է այս նյութի օրական արժեքի 30-40%-ը: Ասկորբինաթթվի անբավարարության վտանգի տակ գտնվող մարդիկ են.
ովքեր շատ են ծխում;
մալաբսսսսսսիայի հետ ( մարսողության գործընթացների քրոնիկ խանգարում) ;
ունեն քրոնիկական հիվանդություններ.
Ձեր ամենօրյա սննդակարգում մանդարին ավելացնելը հիանալի միջոց է անհրաժեշտ քանակությամբ վիտամին C ստանալու համար:
Ասկորբինաթթուն (վիտամին C-ի մեկ այլ անուն) ունի նաև հակաօքսիդանտ հատկություններ և ազդում է իմունային բջիջների աշխատանքի վրա: Նաև, ինչպես գրում են գիտնականները, այն նպաստում է վնասակար միկրոբների մահվանը և ազդում մաշկի ու հյուսվածքների ամբողջականության վրա։
Բայց դուք պետք է հիշեք, որ մանդարիններից առավելագույն սննդային օգուտներ ստանալու լավագույն միջոցը այն հում վիճակում ուտելն է: Երբ եփում են, սննդանյութերի մեծ մասը կորչում է։
Պարունակում է գլյուկոզա
Մանդարինները մաքուր «շաքար» չեն պարունակում։ Այն ներկայացված է ֆրուկտոզայի տեսքով՝ բջջանյութով, վիտամիններով, հանքանյութերով և այլ էական սննդանյութերով, որոնք նպաստում են դրա կլանմանը։ Այնուհետև ֆրուկտոզան վերածվում է գլյուկոզայի՝ օրգանիզմի կենսագործունեության պահպանման հումքի։