Օրվա հարցը. Որքա՞ն կարելի է պահել ապուրը սառնարանում

Դիտումներ 360

Օրվա հարցը. Որքա՞ն կարելի է պահել ապուրը սառնարանում

Մանկուց շատերը գիտեն, որ ապուրները շատ օգտակար են։ Առաջին ուտեստները օգնում են տաքանալ, արագ հագեցնել քաղցը և հեշտությամբ մարսվել։

Առաջին ճաշատեսակները պատրաստելիս տնային տնտեսուհիները հաճախ ընտրում են մեծ կաթսա, որպեսզի ընտանիքի անդամները մի քանի օր անընդմեջ վայելեն համեղ տաք ճաշ: Այս դեպքում կարեւոր է իմանալ, թե քանի օր կարելի է ապուրը պահել սառնարանում։ Բորշ և հավի ապուր արիշտաով, թթու և պյուրեով ապուր, լագման և շուրպա - յուրաքանչյուրն ունի պատրաստման և պահպանման իր առանձնահատկությունները:

 

 

Ընդհանուր առաջարկություններ ապուրները սառնարանում պահելու համար

 



SanPiN (սանիտարահամաճարակային կանոններ և նորմեր) նշում են. պատրաստի սառեցված ապուրների պահպանումը 2–6 ° C ջերմաստիճանում թույլատրվում է ոչ ավելի, քան 2 օր; պաստերիզացված (երկու անգամ խաշած) - մինչև 7 օր; պատրաստված կոնսերվանտների օգտագործմամբ՝ 5 օր։ Կանոնները նաև նշում են, որ առաջին ուտեստները սենյակային ջերմաստիճանում պահելը երեք ժամից ավելի խորհուրդ չի տրվում:

 

Ավելի լավ է ապուրն ուղարկել սառնարան այն ամանի մեջ, որում այն ​​եփվել է։ Ավելի լավ է օգտագործել էմալապատ կամ ապակի։ Պահպանման համար ընտրեք միջին դարակ. այն պահպանում է կայուն ջերմաստիճան: Կաթսայի մեջ գդալ կամ շերեփ մի թողեք։ Ապուրը պահել ամուր փակ կափարիչով։

 

Ապուրի պահպանման ժամկետը կախված է դրա բաղադրիչների հավաքածուից։ Օրինակ, ճաշատեսակի մեջ թարմ դեղաբույսեր ավելացնելը կարագացնի փչացման գործընթացը: Մի նպաստեք ձվի, սերուցքի և այլ կաթնամթերքի երկարատև պահպանմանը: Կոշտ պանրով պատրաստված ապուրը սառնարանում կարող է մնալ մինչև 2 օր, հալած պանրով` 36 ժամ։

 

 

Ինչ վերաբերում է խարչոյին, ապա դրա պահպանման կարճ ժամկետը պայմանավորված է նրանով, որ բրինձը ուռչում է և ապուրը վերածում թանձր խյուս զանգվածի։ Մակարոնեղենի ապուրը նույնպես բավականին կարճ ժամկետ ունի։ Խորհուրդ ենք տալիս ապուրի հիմքը պահել առանձին, իսկ մատուցելիս վրան ավելացնել նախապես խաշած լապշա, վերմիշել և այլ մանր տեսակի մակարոնեղեն։

 

Շատերը կարծում են, որ նոր պատրաստված ապուրներն ամենահամեղն են։ Սա մասամբ ճիշտ է: Բայց կան նաև ապուրներ, որոնք երկրորդ օրը ավելի համեղ են դառնում։ Օրինակ՝ կաղամբով ապուր, բորշ։

 

 



Որքա՞ն ժամանակ է ապուրը պահվում սառնարանում.

 

Հավով ապուր     2 օր

Կաղամբի ապուր         2-3 օր

Ձկան ապուր պահածոյացված մթերքով 1,5-2 օր

Սնկով ապուր      2-2,5 օր

Սիսեռով ապուր  2 օր

Սերուցքային ապուր    Մինչև 18 ժամ

Կրեմով ապուր    12-14 ժամ

Լոբով ապուր      2-3 օր

Ոսպով ապուր     3-4 օր

Սնկով ապուր      48 ժամ

Դդմի ապուր       4 օր

Բանջարեղենով ապուր առանց մսի և ձկան     1 օր

Կաթնային ապուր        Մինչև ժամը 12-ը

Ապուր կոլոլակներով   4-5 օր

Թրթնջուկով ապուր     5 օր

Ապուր մսով (տավարի, խոզի միս) 2-3 օր

Ապուր ձվով        1 օր

Հնդկացորենի ապուր   մինչև 3 օր

Պանրի ապուր    1,5-2 օր



Ամենաընթերցվածը