Օրվա հարցը. Որքա՞ն կարելի է պահել ապուրը սառնարանում
Մանկուց շատերը գիտեն, որ ապուրները շատ օգտակար են։ Առաջին ուտեստները օգնում են տաքանալ, արագ հագեցնել քաղցը և հեշտությամբ մարսվել։
Առաջին ճաշատեսակները պատրաստելիս տնային տնտեսուհիները հաճախ ընտրում են մեծ կաթսա, որպեսզի ընտանիքի անդամները մի քանի օր անընդմեջ վայելեն համեղ տաք ճաշ: Այս դեպքում կարեւոր է իմանալ, թե քանի օր կարելի է ապուրը պահել սառնարանում։ Բորշ և հավի ապուր արիշտաով, թթու և պյուրեով ապուր, լագման և շուրպա - յուրաքանչյուրն ունի պատրաստման և պահպանման իր առանձնահատկությունները:
Ընդհանուր առաջարկություններ ապուրները սառնարանում պահելու համար
SanPiN (սանիտարահամաճարակային կանոններ և նորմեր) նշում են. պատրաստի սառեցված ապուրների պահպանումը 2–6 ° C ջերմաստիճանում թույլատրվում է ոչ ավելի, քան 2 օր; պաստերիզացված (երկու անգամ խաշած) - մինչև 7 օր; պատրաստված կոնսերվանտների օգտագործմամբ՝ 5 օր։ Կանոնները նաև նշում են, որ առաջին ուտեստները սենյակային ջերմաստիճանում պահելը երեք ժամից ավելի խորհուրդ չի տրվում:
Ավելի լավ է ապուրն ուղարկել սառնարան այն ամանի մեջ, որում այն եփվել է։ Ավելի լավ է օգտագործել էմալապատ կամ ապակի։ Պահպանման համար ընտրեք միջին դարակ. այն պահպանում է կայուն ջերմաստիճան: Կաթսայի մեջ գդալ կամ շերեփ մի թողեք։ Ապուրը պահել ամուր փակ կափարիչով։
Ապուրի պահպանման ժամկետը կախված է դրա բաղադրիչների հավաքածուից։ Օրինակ, ճաշատեսակի մեջ թարմ դեղաբույսեր ավելացնելը կարագացնի փչացման գործընթացը: Մի նպաստեք ձվի, սերուցքի և այլ կաթնամթերքի երկարատև պահպանմանը: Կոշտ պանրով պատրաստված ապուրը սառնարանում կարող է մնալ մինչև 2 օր, հալած պանրով` 36 ժամ։
Ինչ վերաբերում է խարչոյին, ապա դրա պահպանման կարճ ժամկետը պայմանավորված է նրանով, որ բրինձը ուռչում է և ապուրը վերածում թանձր խյուս զանգվածի։ Մակարոնեղենի ապուրը նույնպես բավականին կարճ ժամկետ ունի։ Խորհուրդ ենք տալիս ապուրի հիմքը պահել առանձին, իսկ մատուցելիս վրան ավելացնել նախապես խաշած լապշա, վերմիշել և այլ մանր տեսակի մակարոնեղեն։
Շատերը կարծում են, որ նոր պատրաստված ապուրներն ամենահամեղն են։ Սա մասամբ ճիշտ է: Բայց կան նաև ապուրներ, որոնք երկրորդ օրը ավելի համեղ են դառնում։ Օրինակ՝ կաղամբով ապուր, բորշ։
Որքա՞ն ժամանակ է ապուրը պահվում սառնարանում.
Հավով ապուր 2 օր
Կաղամբի ապուր 2-3 օր
Ձկան ապուր պահածոյացված մթերքով 1,5-2 օր
Սնկով ապուր 2-2,5 օր
Սիսեռով ապուր 2 օր
Սերուցքային ապուր Մինչև 18 ժամ
Կրեմով ապուր 12-14 ժամ
Լոբով ապուր 2-3 օր
Ոսպով ապուր 3-4 օր
Սնկով ապուր 48 ժամ
Դդմի ապուր 4 օր
Բանջարեղենով ապուր առանց մսի և ձկան 1 օր
Կաթնային ապուր Մինչև ժամը 12-ը
Ապուր կոլոլակներով 4-5 օր
Թրթնջուկով ապուր 5 օր
Ապուր մսով (տավարի, խոզի միս) 2-3 օր
Ապուր ձվով 1 օր
Հնդկացորենի ապուր մինչև 3 օր
Պանրի ապուր 1,5-2 օր