Սև բրնձի մասին



Սև բրնձի մասին


Չինաստանում իմպերատորի ղեկավարման տարիներին սև բրինձը արգելված ուտեստ էր համարվում, քանի որ այն աճեցնում էին միայն ղեկավարի համար:

Հիմա այն կարելի է գնել գրեթե բոլոր խանութներում:

Մեկ բաժին սև բրինձը 160կ/կալ է պարունակում: Այն հարուստ է երկաթով, բուսական սպիտակուցներով, ֆլավոնոիդ նյութերով ու ավելի շատ հակաօքսիդանտներ, պրոտեին ու սննդային մանրաթելեր է պարունակում, քան բրնձի մյուս տեսակները:

Սև բրնձի օգտակարությունը

  • Սև բրնձի մեջ մեծ թվով սննդային թելիկներ կան, որոնք օժտված են հակաբորբոքային հատկություններով: Դրանք խոչընդոտում են նաև շաքարային դիաբետի, ուռուցքային ու սրտի հիվանդությունների առաջացումն ու ճարպակալումը:
  • Սև բրինձն օգտագործում են հետծննդաբերական շրջանում, երբ օրգանիզմը վիտամինների կարիք ունի:
  • Հիվանդություններից հետո վերականգնողական փուլում ևս բժիշկները խորհուրդ են տալիս այն ներառել սննդակարգում:
  • Եղունգների ու մազերի հետ կապված խնդիրների դեպքում էլ սև բրինձն օգտակար կլինի, քանի որ պարունակում է վիտամիններ, որոնք ամրապնդում են եղունգներն ու մազարմատները:
  • Սև բրինձը հարուստ է վիտամին E-ով, որն էլ օգտակար է աչքերի, մաշկի ու իմունային համակարգի համար:
  • Այն նաև հակաօքսիդանտների մեծ քանակությամբ առաջնային մթերքների ցանկում է: Իսկ հակաօքսիդանտներն էլ խոչընդոտում են սրտի ու անոթների, ուռուցքային հիվանդությունների առաջացումը, բարելավում են ուղեղի ֆունկցիաներըն ու վերացնում բորբոքային պրոցեսները:
  • Սև բրինձը նվազեցնում է աթերոսկլերոզի, ինսուլտի ու ինֆարկտի առաջացման ռիսկը: Ֆիտոքիմիական բաղադրիչների շնորհիվ այն հավասարակշռության մեջ է պահում նաև օրգանիզմում խոլեստերինի քանակը:
  • Սև բրնձի օգտագործումը նպաստում է օրգանիզմը թույներից մաքրելուն, լյարդից հեռացնում է վնասակար տոքսինները:
  • Սև, կարմիր ու շագանակագույն բրինձը մեծ քանակությամբ բջջանյութ է պարունակում, որն էլ օգնում է փորկապության, փքվածության ու ստամոքս-աղիքային համակարգի այլ խնդիրների դեպքում: Այն նաև օգնում է երկար ժամանակ կուշտ մնալ ու նպաստում է ճարպերի այրմանը:
  • Սև բրնձի օգտագործումը դրանում առկա ածխաջրերի դանդաղ յուրացման շնորհիվ նաև խոչընդոտում է դիաբետի ու ճարպակալման առաջացումը:

Սև բրնձի վնասակարությունը

  • Բրնձի այս տեսակի վնասակարությունը այն չափից շատ հաճախ օգտագործելն է: Սնունդը բազմազան դարձրեք: Միայն սև բրնձի օգտագործումը մարսողական համակարգում պաթոլոգիաների պատճառ կարող է դառնալ:

Սև բրինձը պատրաստելու խորհուրդներ

  • Սև բրինձը գույն է տալիս էմալապատ կաթսային, ուստի այն պատրաստելիս սպասքն ուրիշ նյութից ընտրեք:
  • Սև բրինձը համադրեք ընկույզի, լոբազգիների հետ: Այն կարող եք մատուցել ձկան, բանջարեղենի ու մսի հետ:
  • Սև բրնձի յուրահատուկ համը կօգնեն ընդգծել սոյայի սոուսն ու քունջութի սերմերը:

Ինչպես պատրաստել

  • Սև բրնձի պատրաստումն ավելի շատ ժամանակ է խլում, քան սպիտակինը: Եփելուց առաջ այն լավ է 3 ժամով սառը ջրի մեջ դնել. այսպես այն օրգանիզմին ավելի շատ օգուտ կտա:
  • Թրջելուց հետո պարտադիր նաև պետք է լվանալ բրինձը մաքուր ջրով ու դնել կրակին` 1 բաժակ բրնձին 2 բաժակ ջուր ավելացնելով: Եթե բրինձը նախօրոք թրջել եք, եփելը կես ժամ կտևի, հակառակ դեպքում` 1 ժամ:

Սև բրինձը համային մասով փոփ-քորն ու ընկույզ է հիշեցնում:


Աղբյուրը ՝ http://hayastan24.com/?p=3873&l=am


Մոշի մուրաբա. Ձմռանը ամենաօգտակար մուրաբաներից մեկը

Մոշի մուրաբա. Ձմռանը ամենաօգտակար մուրաբաներից մեկը

Մանրամասն
Լցոնած կատոֆիլներ. Այս ուտեստը նույնիսկ խորովածի հետ չէի փոխարինի

Լցոնած կատոֆիլներ. Այս ուտեստը նույնիսկ խորովածի հետ չէի փոխարինի

Մանրամասն
Սև թթի մուրաբա

Սև թթի մուրաբա

Մանրամասն
Ծիրանի մուրաբայի պատրաստման եղանակը

Ծիրանի մուրաբայի պատրաստման եղանակը

Մանրամասն
Լոլիկը կորեական ձևով

Լոլիկը կորեական ձևով

Մանրամասն
Տորթ ՝ ելակով և խտացրած կաթով

Տորթ ՝ ելակով և խտացրած կաթով

Մանրամասն
Լցոնած դդմիկ. Շատ հետաքրքիր և համեղ ուտեստի բաղադրատոմս

Լցոնած դդմիկ. Շատ հետաքրքիր և համեղ ուտեստի բաղադրատոմս

Մանրամասն
Վրացական պիցցայի բաղադրատոմս. Այսպիսի պիցցա դուք հաստատ չեք փորձել

Վրացական պիցցայի բաղադրատոմս. Այսպիսի պիցցա դուք հաստատ չեք փորձել

Մանրամասն
Ելակով ամառային հիանալի տորթի բաղադրատոմս

Ելակով ամառային հիանալի տորթի բաղադրատոմս

Մանրամասն
Ընդամենը 3 բաղադրիչ է հարկավոր և 5 րոպե, որպեսզի պատրաստեք այս շատ համեղ և դիետիկ պաղպաղակը

Ընդամենը 3 բաղադրիչ է հարկավոր և 5 րոպե, որպեսզի պատրաստեք այս շատ համեղ և դիետիկ պաղպաղակը

Մանրամասն
Հավի կրծքամսով շատ համեղ աղցան

Հավի կրծքամսով շատ համեղ աղցան

Մանրամասն
Պատրաստեք այս շատ համեղ և գեղեցիկ աղցանը ՝ Աղցան «Արքայազն»

Պատրաստեք այս շատ համեղ և գեղեցիկ աղցանը ՝ Աղցան «Արքայազն»

Մանրամասն
Նուրույթ. Տորթ Հալվայի պատրաստման եղանակը

Նուրույթ. Տորթ Հալվայի պատրաստման եղանակը

Մանրամասն
Վարունգով դիետիկ, թեթև և շատ համեղ աղցանի բաղադրատոմս

Վարունգով դիետիկ, թեթև և շատ համեղ աղցանի բաղադրատոմս

Մանրամասն
Իտալական խոհանոցի ամենահամեղ շոկոլադե տորթի պատրաստման եղանակը

Իտալական խոհանոցի ամենահամեղ շոկոլադե տորթի պատրաստման եղանակը

Մանրամասն
Փակել