Պաղպաղակ, կարտոֆիլ, պանիր չի կարելի ուտել, եթե ունեք այս հիվանդությունը

Դիտումներ 5619

Պաղպաղակ, կարտոֆիլ, պանիր չի կարելի ուտել, եթե ունեք այս հիվանդությունը

Բժիշկ Ալիսովա. պաղպաղակ, կարտոֆիլ, պանիր. այս մթերքները չի կարելի ուտել, եթե ունեք սնձան անհանդուրժողականություն.
Դուք տառապո՞ւմ եք գլյուտենի անհանդուրժողականությունից կամ սնձանի զգայունությունից: 

 

 

Սննդաբան Ստրոկովն անվանել է այն մթերքները, որոնք չի կարելի ուտել սնձան զգայունությամբ

Այս աուտոիմուն հիվանդության դեպքում, երբ սնձան ուտում են, մարմինը արտադրում է հակամարմիններ, որոնք ուղղված են աղիքային հյուսվածքներին: Տուժածների համար հետևանքներն են որովայնի ցավը, գազերը, փորլուծությունը և նույնիսկ երկաթի անբավարարությունն ու փսխումը:

 

 

Պաղպաղակ
Նույնիսկ եթե դուք պաղպաղակը տենչում եք, պետք չէ պարզապես գնալ մոտակա պաղպաղակի խանութ, եթե նրանք չեն առաջարկում հատուկ գովազդված պաղպաղակ առանց սնձան:
«Ավելի լավ է օգտագործել փաթեթավորված պաղպաղակ՝ բաղադրիչների հստակ ցանկով: Իր կայունացնող հատկությունների շնորհիվ սնձան սպիտակուցը հաճախ օգտագործվում է պաղպաղակի արտադրության մեջ»,- ասում է գաստրոէնտերոլոգ Ալեքսանդրա Ալիսովան։
Իսկ վաֆլիները կարող են պարունակել նաև գլյուտենի հետքեր։
Որպես կանոն, չնայած սնձան անհանդուրժողականությանը, պանրի տեսակների մեծ մասը կարելի է օգտագործել առանց վարանելու, պայմանով, որ այն չմշակված կամ սերուցքային պանիր է։



7 նշան, որոնք վկայում են, որ ձեր օրգանիզմը չի ընդունում գլյուտեն

Անկախ նրանից, թե դուք ուտում եք այն, թե ոչ, դուք հաստատ լսել եք գլյուտենի դիետայի աճող ժողովրդականության շնորհիվ: Շատերը ներդաշնակություն պահպանելու և ավելորդ կիլոգրամներից ազատվելու համար դիմում են այս տեսակի սննդակարգին։

Բայց կան մարդիկ, ովքեր գլյուտեն ուտելուց հետո կարող են զգալ անհանգստություն, գլխացավ, մաշկի ցան և այլ ախտանիշներ:

 


Ինքներդ ախտորոշեք և անհրաժեշտության դեպքում դիմեք բժշկի:
1. Մշտական գլխացավեր.
Գլյուտենի անհանդուրժողականության դեպքում դուք կարող եք տառապել հաճախակի գլխացավերից և միգրենից։ 

Այնուամենայնիվ, դա կարող է լինել նաև ջրազրկման և այլ առողջական խնդիրների հետևանք: Ուստի, եթե դուք տառապում եք մշտական գլխացավերից, պետք է խորհրդակցեք բժշկի՝ պատճառն իմանալու համար։

2. Քրոնիկ հոգնածություն.
Քրոնիկ հոգնածությունը կարող է լինել տարբեր գործոնների հետևանք։ Օրինակ, դա կարող է պայմանավորված լինել իսկապես լուրջ բանով, ինչպիսին է ՄԻԱՎ-ը, իսկ մյուս կողմից, դա կարող է լինել պարզապես ջրազրկման հետևանք:
Գլյուտենի անհանդուրժողականության դեպքում կարող եք նաև զգալ հոգնածություն, հյուծվածություն, հատկապես սնձան պարունակող սնունդ ուտելուց հետո։ Այնուամենայնիվ, խրոնիկական հոգնածության դեպքում պետք է խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ՝ իրական պատճառը բացահայտելու և ճիշտ բուժում նշանակելու համար։

3. Խնդիրներ մարսողության հետ.
Եթե առանց որևէ ակնհայտ պատճառի ունեք մարսողական խնդիրներ, ինչպիսիք են փքվածությունը, գազերը, փորլուծությունը, կարող եք նաև ունենալ սնձանի անհանդուրժողականություն: Մասնավորապես, փոքր երեխաների մոտ փորկապությունն այս խնդրի ամենատարածված նշաններից մեկն է։



4. Աուտոիմուն հիվանդություններ.
Գլյուտենի անհանդուրժողականությունը հաճախ կարող է հանգեցնել որոշ աուտոիմուն հիվանդությունների, ներառյալ սկլերոզը, գայլախտը, խոցային կոլիտը, ռևմատոիդ արթրիտը, սկլերոդերման, պսորիազը:

5. Գլխապտույտ.
Եթե դուք ունեք սնձանի կամ գլյուտենի անհանդուրժողականություն, դուք կարող եք գլխապտույտ զգալ և նույնիսկ ուշաթափվել:

6. Ֆիբրոմիալգիա
Հիվանդները, ովքեր տառապում են քրոնիկ հոգնածությունից և ֆիբրոմիալգիայից, իրականում տառապում են սնձանի անհանդուրժողականությունից, բայց չգիտեն այդ մասին: Հետևաբար, եթե ձեզ մոտ ախտորոշվել է այս երկուսից մեկը, ապա ձեզ խորհուրդ չի տրվում ուտել սնձան պարունակող մթերքներ:

7. Ֆոլիկուլյար կերատոզ
Ֆոլիկուլյար կերատոզը կամ ավելի հաճախ հայտնի է որպես «սագի խայթոց», առաջանում է ճարպաթթուների պակասի պատճառով, որը մեր աղիքներում սնձանի արդյունք է:

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը