Պաղպաղակ, կարտոֆիլ, պանիր չի կարելի ուտել, եթե ունեք այս հիվանդությունը
Բժիշկ Ալիսովա. պաղպաղակ, կարտոֆիլ, պանիր. այս մթերքները չի կարելի ուտել, եթե ունեք սնձան անհանդուրժողականություն.
Դուք տառապո՞ւմ եք գլյուտենի անհանդուրժողականությունից կամ սնձանի զգայունությունից:
Սննդաբան Ստրոկովն անվանել է այն մթերքները, որոնք չի կարելի ուտել սնձան զգայունությամբ
Այս աուտոիմուն հիվանդության դեպքում, երբ սնձան ուտում են, մարմինը արտադրում է հակամարմիններ, որոնք ուղղված են աղիքային հյուսվածքներին: Տուժածների համար հետևանքներն են որովայնի ցավը, գազերը, փորլուծությունը և նույնիսկ երկաթի անբավարարությունն ու փսխումը:
Պաղպաղակ
Նույնիսկ եթե դուք պաղպաղակը տենչում եք, պետք չէ պարզապես գնալ մոտակա պաղպաղակի խանութ, եթե նրանք չեն առաջարկում հատուկ գովազդված պաղպաղակ առանց սնձան:
«Ավելի լավ է օգտագործել փաթեթավորված պաղպաղակ՝ բաղադրիչների հստակ ցանկով: Իր կայունացնող հատկությունների շնորհիվ սնձան սպիտակուցը հաճախ օգտագործվում է պաղպաղակի արտադրության մեջ»,- ասում է գաստրոէնտերոլոգ Ալեքսանդրա Ալիսովան։
Իսկ վաֆլիները կարող են պարունակել նաև գլյուտենի հետքեր։
Որպես կանոն, չնայած սնձան անհանդուրժողականությանը, պանրի տեսակների մեծ մասը կարելի է օգտագործել առանց վարանելու, պայմանով, որ այն չմշակված կամ սերուցքային պանիր է։
7 նշան, որոնք վկայում են, որ ձեր օրգանիզմը չի ընդունում գլյուտեն
Անկախ նրանից, թե դուք ուտում եք այն, թե ոչ, դուք հաստատ լսել եք գլյուտենի դիետայի աճող ժողովրդականության շնորհիվ: Շատերը ներդաշնակություն պահպանելու և ավելորդ կիլոգրամներից ազատվելու համար դիմում են այս տեսակի սննդակարգին։
Բայց կան մարդիկ, ովքեր գլյուտեն ուտելուց հետո կարող են զգալ անհանգստություն, գլխացավ, մաշկի ցան և այլ ախտանիշներ:
Ինքներդ ախտորոշեք և անհրաժեշտության դեպքում դիմեք բժշկի:
1. Մշտական գլխացավեր.
Գլյուտենի անհանդուրժողականության դեպքում դուք կարող եք տառապել հաճախակի գլխացավերից և միգրենից։
Այնուամենայնիվ, դա կարող է լինել նաև ջրազրկման և այլ առողջական խնդիրների հետևանք: Ուստի, եթե դուք տառապում եք մշտական գլխացավերից, պետք է խորհրդակցեք բժշկի՝ պատճառն իմանալու համար։
2. Քրոնիկ հոգնածություն.
Քրոնիկ հոգնածությունը կարող է լինել տարբեր գործոնների հետևանք։ Օրինակ, դա կարող է պայմանավորված լինել իսկապես լուրջ բանով, ինչպիսին է ՄԻԱՎ-ը, իսկ մյուս կողմից, դա կարող է լինել պարզապես ջրազրկման հետևանք:
Գլյուտենի անհանդուրժողականության դեպքում կարող եք նաև զգալ հոգնածություն, հյուծվածություն, հատկապես սնձան պարունակող սնունդ ուտելուց հետո։ Այնուամենայնիվ, խրոնիկական հոգնածության դեպքում պետք է խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ՝ իրական պատճառը բացահայտելու և ճիշտ բուժում նշանակելու համար։
3. Խնդիրներ մարսողության հետ.
Եթե առանց որևէ ակնհայտ պատճառի ունեք մարսողական խնդիրներ, ինչպիսիք են փքվածությունը, գազերը, փորլուծությունը, կարող եք նաև ունենալ սնձանի անհանդուրժողականություն: Մասնավորապես, փոքր երեխաների մոտ փորկապությունն այս խնդրի ամենատարածված նշաններից մեկն է։
4. Աուտոիմուն հիվանդություններ.
Գլյուտենի անհանդուրժողականությունը հաճախ կարող է հանգեցնել որոշ աուտոիմուն հիվանդությունների, ներառյալ սկլերոզը, գայլախտը, խոցային կոլիտը, ռևմատոիդ արթրիտը, սկլերոդերման, պսորիազը:
5. Գլխապտույտ.
Եթե դուք ունեք սնձանի կամ գլյուտենի անհանդուրժողականություն, դուք կարող եք գլխապտույտ զգալ և նույնիսկ ուշաթափվել:
6. Ֆիբրոմիալգիա
Հիվանդները, ովքեր տառապում են քրոնիկ հոգնածությունից և ֆիբրոմիալգիայից, իրականում տառապում են սնձանի անհանդուրժողականությունից, բայց չգիտեն այդ մասին: Հետևաբար, եթե ձեզ մոտ ախտորոշվել է այս երկուսից մեկը, ապա ձեզ խորհուրդ չի տրվում ուտել սնձան պարունակող մթերքներ:
7. Ֆոլիկուլյար կերատոզ
Ֆոլիկուլյար կերատոզը կամ ավելի հաճախ հայտնի է որպես «սագի խայթոց», առաջանում է ճարպաթթուների պակասի պատճառով, որը մեր աղիքներում սնձանի արդյունք է:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։