Օղու պատճառով ուղեղի այս հիվանդությունն է առաջանում. ՄԻ ԽՄԵՔ
Վիրաբույժ Ալեքսանդր Ումնովի խոսքով՝ օղու մեջ պարունակվող էթանոլը կործանարար ազդեցություն ունի ուղեղի հյուսվածքի վրա։
Վիրաբույժ Ումնովը զգուշացրել է օղու չարաշահման սարսափելի հետեւանքների մասին ուղեղի համար: Բժիշկն ասաց, որ այս սովորությունը մարդուն հակված է դարձնում հեմոռագիկ նեկրոզների և ուղեղի դիստրոֆիայի։
«Օղու հաճախակի օգտագործումից մեկ ամիս հետո հնարավոր է հեմոռագիկ նեկրոզի զարգացում, որի ժամանակ ուղեղի հյուսվածքը մահանում է և հագեցվում արյունով։ Ուղեղի դիստրոֆիան տեղի է ունենում դանդաղ՝ ուղեղի ծավալի նվազմամբ, կառուցվածքի փափկմամբ և հիդրոցեֆալուսի ձևավորմամբ, որը կարող է հանգեցնել հաշմանդամության»,- ասել է վիրաբույժ Ալեքսանդր Ումնովը։
Բժիշկը նշեց, որ էթանոլը նպաստում է վիտամին B1-ի կլանման խախտումներին, որի պակասը հղի է էնցեֆալոպաթիայի զարգացմամբ։ Բացի այդ, հիմնական օղու թույնի ազդեցության պատճառով ուղեղի անոթները նեղանում են, նկատվում է թրոմբոզի ու ինսուլտի միտում։
Օղու վնասը նվազեցնելու համար մասնագետը խորհուրդ է տվել օգտագործել յոդ և վիտամին B6 պարունակող մթերքներ (դրանց շնորհիվ ակտիվանում է վահանաձև գեղձի հորմոնների արտադրությունը և ավելի ինտենսիվորեն քայքայվում ալկոհոլը)։
Ամերիկացի բժիշկները հատուկ դիետա են մշակել, որը հագեցած է ուղեղի համար օգտակար մթերքներով։ Միաժամանակ պահպանվում են սնուցման կարեւոր սկզբունքներ.
Այսպիսի հայտարարություն է արել սննդաբան Օքսանա Միխալևան։
Նա առանձնացրել է նման դիետայի հինգ հիմնական մթերքները.
Նախ անհրաժեշտ է սննդակարգում ավելացնել յուղոտ ձուկը։ Բանն այն է, որ այն ունի շատ օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք դրական են ազդում ուղեղի աշխատանքի վրա։
Անհրաժեշտ է նաև ընկույզ և սերմեր ուտել: Նման մթերքները հագեցած են կալցիումով, ցինկով, մագնեզիումով, օմեգա-3-ով և հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցով։
Բացի այդ, ձուն պետք է ներառել սննդակարգում։ Այնուամենայնիվ, սա մատչելի և գոհացուցիչ է, որը պարունակում է բոլոր այն տարրերը, որոնք անհրաժեշտ են ուղեղի բջիջների ամբողջականության համար:
Միխալևան հարցազրույցներից մեկում ավելացրել է, որ անհրաժեշտ է տարբեր գույների հատապտուղներ ուտել։
Մարդու օրգանիզմին անհրաժեշտ է նաև ամբողջական ձավարեղեն:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։