Ուռուցքաբանն անվանել է 5 հակաբորբոքային մթերք, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը, այդ թվում՝ շոկոլադը
Հետևյալ մթերքները կարող են օգնել նվազեցնել բորբոքումը և, հետևաբար, նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:
Ուռուցքաբանի խոսքով, թեև ոչ մի հատուկ սննդամթերք չի կարող երաշխավորել քաղցկեղի կանխարգելումը, հակաբորբոքային մթերքները կարող են օգնել նվազեցնել ռիսկը: Բժիշկը բացատրել է, որ քրոնիկական բորբոքումը կապված է քաղցկեղի բարձր ռիսկի հետ։
1. Մուգ շոկոլադ
Թեև կաթնային շոկոլադը սիրելի մթերք է, իսկապես մուգ շոկոլադ ընտրելը կարող է բարձրացնել ֆլավոնոիդների պարունակությունը և, հետևաբար, նվազեցնել բորբոքումը:
Խորտկարանների մեջ հայտնաբերված պոլիֆենոլները բարելավում են բորբոքային ուղիները և նվազեցնում են խնդիրի առաջացման պատճառները:
2. Կանաչ թեյ
Պոլիֆենոլները միացությունների կատեգորիա են, որոնք բնականաբար հայտնաբերված են բուսական մթերքներում, որոնք ունեն հակաբորբոքային հատկություններ: Բժշկի խոսքով՝ դրանք կարող են օգնել չեզոքացնել ազատ ռադիկալներ կոչվող վնասակար մոլեկուլները, որոնք կարող են առաջացնել օքսիդատիվ սթրես եւ առաջացնել բորբոքում։
3. Քրքում
Անկախ նրանից՝ դուք օգտագործում եք այն որպես ձեր կարրիի հիմնական բաղադրիչ, թե խմում եք ընպելիքի հետ, քրքումն ունի տպավորիչ սննդային բնութագիր: Դեղին համեմունքը պարունակում է ակտիվ միացություն՝ curcumin, որն ունի «ուժեղ» հակաբորբոքային ազդեցություն։
4. Ձիթապտղի յուղ
Ուռուցքաբանի խոսքով՝ չզտված ձիթապտղի յուղը պարունակում է չհագեցած ճարպեր և հակաօքսիդանտներ, այդ թվում՝ օլեոկանտալ, որոնք հակաբորբոքային հատկություն ունեն։
5. Հատիկաընդեղեն
Բջջանյութով, սպիտակուցներով և հակաօքսիդանտներով հարուստ ոսպը, սիսեռը և լոբին կարող են հակաբորբոքային ազդեցություն ունենալ:
Բժիշկ Վորոբյովը բացատրեց, որ մանրաթելը կարող է խթանել աղիների առողջ միկրոբիոմը, որը դեր է խաղում իմունային ֆունկցիայի և բորբոքման կարգավորման գործում:
«Շաբաթը մի քանի անգամ ձեր սննդակարգում ներառեք հատիկաընդեղեններ։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։