Բանջարեղեն, որը դեղ է քաղցկեղի դեմ և դարման սրտանոթային համակարգի համար
Ակնհայտ է, որ բոլոր բանջարեղեններն ինքնին օգտակար են՝ որոշները՝ ավելի, որոշները՝ մի քիչ պակաս։
Բայց շատերին գրավում է կարմիրը, և դա միայն ենթագիտակցական զգացողությամբ չէ, որ նրանք հաստատ հասունացել են։
Այս գույնը բնորոշ է այգու մթերքներին, որը պարունակում է շատ ուժեղ հակաօքսիդանտներ։ Այս օգտակար հետքի տարրերն անհրաժեշտ են ազատ ռադիկալները վերացնելու համար, ինչը նշանակում է, որ դրանք լրացուցիչ պաշտպանություն են ապահովում քաղցկեղից:
Ամենից շատ այս ֆունկցիան կատարում են սմբուկը, կարմիր սոխը և կարմիր կաղամբը։
Բացի այդ, կարմիր գույնի բանջարեղենը պարունակում է լիկոպին։ Այն նաև քաղցկեղային ուռուցքների կանխարգելման միջոց է, ինչպես նաև օգնում է խուսափել սրտանոթային համակարգի և աչքերի հիվանդություններից։
Միևնույն ժամանակ, ազդեցությունը ուժեղացնելու համար լիկոպինով բանջարեղենը պետք է ենթարկվի ջերմային մշակման։
Առանձին-առանձին, արժե նշել լոլիկը: Այն ոչ միայն պարունակում է ավելի շատ լիկոպեն, քան մյուս բանջարեղենները, այլև կարողանում է նվազագույնի հասցնել մարդու ԴՆԹ-ի մուտացիայի ռիսկերը:
Բազուկը նույնպես մեծ օգուտներ է բերում օրգանիզմին։ Այն դրական է ազդում մարսողական համակարգի վրա և օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը։
Բողկը պարունակում է կարոտին (ինչպես նաև գազարն, ի դեպ), որը նաև հակաօքսիդանտ է։