Որքա՞ն հաց է կարելի ուտել օրվա ընթացքում․ Սննդաբանի խորհուրդը
Չի կարելի միաժամանակ մի քանի կտոր հաց ուտել, այս մթերքը միայն օգուտ է տալիս առողջությանը, եթե չչարաշահվի, շեշտում են մասնագետները։
Կարծիք կա, որ հաց ուտելը նպաստում է հագեցմանը, իսկ նիհարելու համար ավելի լավ է այն հեռացնել սննդակարգից, և այն շատ տարածված է։ Սակայն, ըստ Հանրային լրատվական ծառայության, սննդակարգից որակյալ և առողջարար հացն ամբողջությամբ հանելը իրականում սխալմունք է։ «Հացը պետք է լինի մեր սննդակարգում և չպետք է հրաժարվենք դրանից»,- իրենց խորհուրդներով են կիսվել մասնագետները։
Նրանք ամենաօգտակարը համարում են ամբողջական հացահատիկի հացը, այն օրգանիզմին տալիս է բջջանյութ, B և E վիտամիններ, ինչպես նաև հանքանյութեր, երկաթ, ցինկ և սելեն։ Ինչ վերաբերում է ցորենի ալյուրից (և հարուստ խմորեղենից) պատրաստված սպիտակ հացին, ապա կանոնավոր օգտագործումը կարող է առաջացնել մարսողական խնդիրներ, ինչպես նաև արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ թռիչք՝ ախորժակի սրում:
«Ամենադիետիկ հացը կարելի է անվանել տարեկանի. այն պարունակում է ընդամենը 165 կկալ և երեք անգամ ավելի շատ բջջանյութ, քան ցորենի հացը: Այն ավելի լավ է ներծծվում օրգանիզմի կողմից»,- տեղեկացրին բժիշկները։
Նրանք նաև խորհուրդ են տվել չչարաշահել հացը՝ հիշեցնելով, որ օրական 100-120 գրամից ավել չի կարելի ուտել։ Հացաբուլկեղենի չարաշահումը վտանգավոր է առողջության համար, մասնավորապես, այն հանգեցնում է ավելորդ քաշի, պնդում են սննդաբանները։