Օգտակար է արդյոք կաթը, թե հակառակը․ Սա բացահայտում էր ինձ համար
Արդյոք կաթը ստիպում է ձեզ նիհարել։ Եկեք պարզենք՝ արդյո՞ք կաթն ազդում է քաշի վրա, նախապատվություն տալ ցածր յուղայնությամբ մթերքներին, ո՞րն է կաթի օգուտը և ով պետք է հրաժարվի դրանից։ Դիտարկենք հետազոտության արդյունքները։ Եկեք պարզենք, թե արդյոք կապ կա աղիներում ապրող միկրոօրգանիզմների և մարմնի ավելորդ քաշի միջև:
Կաթի և քաշի վերահսկում
Լրացուցիչ կիլոգրամներ են առաջանում, եթե կալորիաների ընդունումը գերազանցում է դրանց ծախսը։ Կաթը ինքնին չի ազդում քաշի վրա։ Ո՞րն է դրա կալորիականությունը: 100 մլ կաթ խմելուց հետո մարդը ստանում է մոտ 60 կկալ։ Բայց քաղցր մածունի մեջ հեշտությամբ կարող է լինել երկու անգամ ավելի:
Կաթը սպիտակուցի և կալցիումի աղբյուր է
Կան դիետաներ, որոնք առաջարկում են հրաժարվել կաթից։ Բայց այն պարունակում է բազմաթիվ օգտակար բաղադրիչներ։ Յուրաքանչյուր 100 մլ ըմպելիքը օրգանիզմին ապահովում է մոտ 3,3 գ սպիտակուցով։ Իսկ կաթի սպիտակուցները ներառում են բոլոր էական ամինաթթուները՝ բաղադրիչներ, որոնք օրգանիզմը չի կարող ինքնուրույն սինթեզել: Նրանք կարևոր են որպես շինանյութ մարմնի բջիջների, ֆերմենտների, հորմոնների և պաշտպանիչ իմունոգլոբուլինների համար:
Կաթը հարուստ է կալցիումով։ 100 մլ-ը պարունակում է մինչև 150 մգ միկրոտարրեր, որոնք մեզ անհրաժեշտ են առողջ ոսկորների և ատամների, մազերի և եղունգների լավ վիճակի, մկանների և նյարդային համակարգի աշխատանքի համար: Կաթնաշաքարն ու կազեինը, որոնք կաթի մի մասն են, օգնում են կալցիումի ավելի լավ կլանմանը:
Կաթը հարուստ է նաև կալիումով, ֆոսֆորով, A, D, B2 և B12 վիտամիններով և պանտոտենաթթվով: Հատկապես անցանկալի է հղիության ընթացքում հրաժարվել կաթից։
Կաթի ազդեցությունը հագեցվածության զգացողության վրա
Հենց սպիտակուցներով հարուստ լինելու շնորհիվ է, որ կաթը կարող է նվազեցնել ախորժակը: The British Journal of Nutrition-ը հրապարակել է հետազոտություն, որի ընթացքում մասնակիցները փորձել են նիհարել 6 ամսվա ընթացքում՝ սահմանափակելով իրենց ընդհանուր կալորիականությունը: Այն խումբը, որը պարբերաբար կաթ էր օգտագործում, ավելի քիչ էր դժգոհում ուժեղ ախորժակից։
Կաթի մեջ ավելացրեք այս համեմունքը և այն կբուժի ձեր լյարդը ու ոչ միայն
Մարդիկ վաղուց են հայտնաբերել կաթի բուժիչ հատկությունները։ Մինչ օրս, առանց վարանելու, այն օգտագործում ենք բուժական նպատակներով։ Կաթը համեմունքներով կատարյալ համադրություն է նրանց համար, ովքեր ուշադիր են ոչ միայն իրենց մարմնի, այլև հոգու առողջության նկատմամբ։
Խմելով կաթը համեմունքներով՝ մենք ուժեղացնում և բարելավում ենք մեր օրգանիզմի կենսական գործառույթները։
Հիլով կաթը խթանում է ուղեղը և հանում դեպրեսիան և հոգնածությունը։
Եթե կաթը խմում եք զաֆրանով, ապա նման ըմպելիքը կայունացնում է նյարդային համակարգի, շնչառական ուղիների և արյան անոթների աշխատանքը, իսկ զաֆրանով կաթի կանոնավոր օգտագործումը վերացնում է աչքերի տակի այտուցը և երկարացնում երիտասարդությունը։
Քրքումը կաթի հետ համատեղ օգտակար է լյարդի համար, բուժում է այն և պայքարում է կնճիռների դեմ, սակայն կոճապղպեղը «մաքրում է» օրգանիզմը և բարձրացնում իմունիտետը։
Մշկընկույզը նաև հատուկ օգուտներ է հաղորդում կաթին՝ այն թեթևացնում է գլխացավը, տոնուսավորում և լավացնում հիշողությունը։
Այնուամենայնիվ, կաթի մեջ մի փոքր պտղունց մշկընկույզը կարող է ազատել անքնությունից և հոգնածության զգացումից:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։