Եթե ունեք այս խնդիրները, ապա ձեզ հակացուցված է կարտոֆիլ ուտել
Երիկամների հիվանդությունը կարտոֆիլից հրաժարվելու պատճառ է, ինչպես առողջական որոշ այլ խնդիրներ, հարցազրույցներից մեկում բացատրել է թերապևտ Ալինա Կոբոզևան։
Կոբոզևան պարզաբանել է, որ կարտոֆիլը չի կարելի համարել վնասակար մթերք, դրա օգտագործման հետ կապված են մի շարք առողջական ազդեցություններ։
Բայց կարտոֆիլն ունի մի յուրահատկություն՝ երբ եփվում է, այն դառնում է բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերք։ Այլ կերպ ասած, այս ձևով այն չափազանց արագ ներծծվում է և բարձրացնում արյան շաքարի մակարդակը։ Սա բանջարեղենը պոտենցիալ վնասակար է դարձնում դիաբետիկների համար:
«Եփած կարտոֆիլի օգտագործումը պետք է սահմանափակվի ճարպակալմամբ կամ շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար», - ասել է Կոբոզևան:
Բացի այդ, բժիշկը հավելեց, որ կարտոֆիլը խորհուրդ չի տրվում երիկամների խրոնիկական խանգարումներով տառապող մարդկանց։
Առողջ մարդիկ պետք է ուշադիր հետևեն բանջարեղենի որակին. օրինակ՝ սխալ պահված կարտոֆիլը դառնում է վտանգավոր նյութերի աղբյուր։ «Այն կարող է պարունակել գլիկոալկալոիդներ և սոլանին՝ թունավոր միացություններ, որոնք թունավոր են, երբ դրանք մեծ քանակությամբ են օգտագործվում»,- զգուշացրել է բժիշկը։
Կոբոզեւան խորհուրդ է տվել կարտոֆիլի փոխարեն ավելի հաճախ ուտել ընկույզ, դդում, բրոկկոլի, ծաղկակաղամբ, դդմիկ։
Ինչ վերաբերում է եփած կարտոֆիլին, ապա այն շատ ավելի օգտակար է սառեցված վիճակում՝ սառնարանում գտնվելուց հետո դրա մեջ առաջանում է դիմացկուն օսլա, որը լավացնում է աղիների միկրոֆլորայի վիճակը։