Ո՞րն եք սիրում ավելի շատ՝ ձմերուկ թե սեխ․ Գրեք մեկնաբանություններում
Սեխը պարունակում է 35 կիլոկալորիա հարյուր գրամի դիմաց, մինչդեռ ձմերուկի կալորիականությունը կազմում է ընդամենը 25: Սեխն ավելի գոհացուցիչ է. այն ունի ավելի մեծ քանակությամբ սննդային մանրաթել՝ բջջանյութ, որը կարևոր է աղիների կայուն աշխատանքի համար:
Մասնավորապես, բջջանյութը մաքրում է օրգանիզմը: և կայունացնում է խոլեստերինը։Սեխի հարյուր գրամում կա մոտ 0,9 գրամ սննդային մանրաթել, մինչդեռ ձմերուկում՝ մոտ 0,4 գրամ (չափահաս մարդու համար բջջանյութի նորման օրական 25-35 գրամ է։
Սեխն ավելի շատ վիտամին C է պարունակում, քան ձմերուկը։ Հարյուր գրամ սեխը պարունակում է մոտ 36 միլիգրամ վիտամին C, մինչդեռ ձմերուկը պարունակում է մոտ ութ միլիգրամ: Սա նշանակում է, որ ասկորբինաթթվի ամենօրյա պահանջը ծածկելու համար անհրաժեշտ է ուտել ընդամենը 200 գրամ սեխ, որը մեծահասակների համար կազմում է 70-100 միլիգրամ։
Վիտամին C-ն կարևոր է ոչ միայն իմունիտետի համար. այն օգնում է երկաթի յուրացմանը և բարենպաստ ազդեցություն է ունենում մաշկի վրա։
Ձմերուկը պարունակում է լիկոպեն, մի նյութ, որը տալիս է նրան կարմիր գույն: Այն հակաօքսիդանտ է, որը նվազեցնում է աթերոսկլերոզի և սրտի հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: Կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ լիկոպենի օգտագործումը նվազեցնում է դեպրեսիան, անհանգստությունը և նույնիսկ նվազեցնում հոդացավերը