Ո՞րն եք սիրում ավելի շատ՝ ցոգոլ թե շլոր
Ցոգոլների և շլորների պտղաբերությունն սկսվում է տնկման 2–3-րդ տարում։ Պտուղը միջին մեծության (20–30 գ) է, կլորավուն կամ լայն էլիպսաձև, կողքերից՝ քիչ սեղմված, կլոր գագաթով։ Մաշկը՝ միջին հաստության, պինդ։ Պտղամիսը՝ կորիզից կիսանջատվող, միջին ամրության, մսալի, քաղցրաթթվաշ, դուրեկան համով։
Ինչ կապ կա ծիրանի կորիզի և քաղցկեղի միջև․ Ահա թե ինչ է թաքցվել մեզանից տարիներ շարունակ
Մարդկանց մեծամասնությունը ցնցված է, երբ լսում է կեռասի կորիզի, խնձորի և ծիրանի կորիզի սպառման մասին, քանի որ դրանք պարունակում են որոշակի ցիանիդ:
Այնուամենայնիվ, վերջին ուսումնասիրությունները պնդում են, որ այս սերմերը հենց այն են, ինչ մեզ անհրաժեշտ է քաղցկեղը բուժելու համար, և որ սա երկար սպասված բուժում է:
Ավստրալիայի վերջին ուսումնասիրության համաձայն՝ մի քանի ամիս շարունակ օրական մեծ քանակությամբ ծիրանի կորիզի (տասնյակ) օգտագործումը մեծացնում է քաղցկեղից ապաքինվելու հավանականությունը:
Հասկանալու համար, թե ինչպես է դա աշխատում, անհրաժեշտ է դիտարկել ցիանիդ պարունակող միացություն՝ ամիգդալին։ Ամիգդալինն ունի չորս մոլեկուլ (բենզալդեհիդ, ցիանիդ և երկու մոլեկուլ գլյուկոզա) և քաղցկեղի բուժման մեջ դրանց արդյունավետության պատճառն այն է, որ քաղցկեղի բջիջները ձգվում են դեպի ամիգդալին, քանի որ նրանց գլյուկոզա է անհրաժեշտ, իսկ ցիանիդն ու բենզալդեհիդն իրենց հերթին վերացնում են քաղցկեղային բջիջները:
Հետևաբար, ամեն անգամ, երբ քաղցկեղի բջիջը փորձում է «ուտել» ամիգդալինից ստացված գլյուկոզան, այն մահանում է:
Քաղցկեղի բջիջների մեծ մասը պարունակում է ռոդան անվամբ ֆերմենտ, որը կապում է ազատ ցիանիդի մոլեկուլները ծծմբի մոլեկուլներին՝ ստեղծելով անվնաս ցիանիդներ, որոնք արտազատվում են օրգանիզմից միզելու միջոցով:
Եթե դուք պայքարում եք քաղցկեղի դեմ, ապա խորհուրդ է տրվում ձեր սննդակարգից հեռացնել բոլոր շաքարները: Չնայած ծիրանի կորիզները զգալի արդյունքներ են ցույց տվել, ավելի շատ հետազոտություններ են անհրաժեշտ՝ եզրակացնելու համար, թե արդյոք դրանք իրականում քաղցկեղի վերջնական բուժումն են: