Ո՞րն է ավելի առողջարար.Դիետոլոգը համեմատել է կովի, այծի, սոյայի և վարսակի կաթը

Դիտումներ 319

Ո՞րն է ավելի առողջարար.Դիետոլոգը համեմատել է կովի, այծի, սոյայի և վարսակի կաթը

Դիետոլոգը կովի կաթի սնուցիչները համեմատել է վարսակի կաթի հետ։

«Սկսենք նրանից, որ կովի կաթը պարունակում է «լավ քանակությամբ» սպիտակուցներ, կալցիում, կալիում և մի շարք վիտամիններ»,- ասում է դիետոլոգ Վասիլիսա Պոնոմարևան։
Պաստերիզացման գործընթացը մեծ ազդեցություն չի ունենում կովի կաթի սննդային արժեքի վրա։ Այնուամենայնիվ, այս տեսակի կաթը կարող է դժվար մարսել, եթե դուք անհանդուրժող եք կաթնաշաքարի նկատմամբ:
Սա մեզ բերում է կաթնաշաքարից զերծ կաթի, որը կովի կաթն է, որի վրա լակտոզա (շաքար) հեռացվել է և լակտազ կոչվող ֆերմենտը ավելացվել է:
Առանց կաթնաշաքարի սննդային պրոֆիլը նույնական է սովորական կովի կաթի սննդային պրոֆիլին:

 


Մյուս կողմից, այծի կաթը ավելի սննդարար է, հարուստ է վիտամին A-ով, և կարող է ավելի հեշտ մարսվել, քան կովի կաթը:
Այծի կաթի ուժեղ համը կարող է ոչ բոլորին դուր գալ։
Սոյայի կաթը, որը բուսական կաթի տեսակ է, պատրաստվում է թրջած և աղացած սոյայի հատիկներից։ Ինչպես կովի կաթը, այնպես էլ սոյայի կաթը պարունակում է սպիտակուցներ, սակայն ավելի քիչ ճարպեր և կալիում է պարունակում:
Վարսակի կաթը, օրինակ, պարունակում է ավելի շատ բջջանյութ, քան մյուս բուսական կաթը:
Զգուշացեք վարսակի կաթից, որը պարունակում է քաղցրացուցիչներ, յուղեր, խտացուցիչներ, էմուլգատորներ, կայունացուցիչներ կան կոնսերվանտներ:
Օգտակար բաղադրիչների քանակով ամենաարժեքավորն է ճանաչվել սոյայի կաթը:



Սննդաբանը նշել է այն իրականությունը կաթի մասին, որին դժվար է հավատալ․

Վերջին շրջանում ակտիվորեն քննադատվում է կաթնամթերքը։
Ընդունված է դասական մթերքները փոխարինել ավելի օգտակար անալոգներով։
Իրավիճակը մեկնաբանել է սննդաբան Օքսանա Միխալեւան:


 

Բժշկի խոսքով՝ կաթն ու կաթնամթերքը վտանգ չեն ներկայացնում առողջ ապրելակերպի հետեւողների համար։
Նման արտադրանքը նույնիսկ անհրաժեշտ է մարդուն բոլոր օրգանների պատշաճ գործունեությունը պահպանելու համար։



Բանն այն է, որ եթե մարդն ամբողջությամբ հրաժարվի կաթից, ուրեմն կալցիումի դեֆիցիտ կլինի։
Հատկապես դրանից տուժում են 50-ն անց մարդիկ, խնդիրներ կարող են առաջանալ նաև երեխաների, հղիների և կերակրող կանանց մոտ։

Միխալեւան հավելել է, որ կաթը հագեցած է նաեւ հեշտությամբ մարսվող սպիտակուցով։
Անհրաժեշտ տարրեր ստանալու համար բավական է ուտել երկու-երեք չափաբաժին կաթնամթերք։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը