Ո՞ր սուրճն է ավելի օգտակար և անվտանգ առողջության համար՝ լուծվողը թե աղացածը
Աղացած սուրճի առավելություններն ու թերությունները
Ցեզվեի կամ սուրճի մեքենայի մեջ եփած թարմ աղացած սուրճն ամենաբնականն է և ունի հարուստ բուրմունք։ Մեկ բաժակ սեւ սուրճը պարունակում է 70-ից 140 մգ կոֆեին, որն ունի անալգետիկ ազդեցություն՝ միաժամանակ խթանելով ուղեղի գործունեությունը: Սուրճը պարունակում է քլորոգեն և կոֆեին թթուներ՝ հիանալի հակաօքսիդանտներ, որոնք մաքրում են մարմինը և չեզոքացնում թթվածնի ազատ ռադիկալները օրգանիզմում:
Բնական սուրճը պարունակում է նաև թեոֆիլին և թեոբրոմին, որոնք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում նյարդային համակարգի վրա. արագացնում են ուղեղի էլեկտրական ազդակների հոսքը, ինչը խթանում է մտքի գործընթացները և բարելավում անգիրը:
Գիտնականները ցույց են տվել, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը մոտ 20%-ով նվազեցնում է Պարկինսոնի և Ալցհեյմերի զարգացման ռիսկը, ինչպես նաև պաշտպանում է II տիպի շաքարախտից։
Սուրճի չափից ավելի օգտագործումը հրահրում է օրգանիզմից վիտամին B1-ի արտահոսքը և ավելացնում ախորժակը։ Բացի այդ, սուրճի չափից ավելի օգտագործումը դատարկ ստամոքսին կարող է հանգեցնել գաստրիտի և պեպտիկ խոցային հիվանդության: Իսկ եթե դուք կտրուկ հրաժարվեք ըմպելիքից, կարող եք զգալ գլխացավեր, դյուրագրգռության ավելացում, թուլություն և քնկոտություն։
Լուծվող սուրճի առավելություններն ու թերությունները
Լուծվող սուրճը շատ ավելի արագ և հեշտ է պատրաստվում, բայց դրա օգուտները շատ ավելի քիչ են:
Նախ, լուծվող սուրճը բարձր մշակված արտադրանք է, ուստի արտադրության համար հաճախ օգտագործվում են ցածրորակ սուրճի հատիկներ:
Երկրորդ՝ լուծվող սուրճը ստացվում է բարդ տեխնոլոգիական գործընթացներով։ Հայտնի է նաև սառեցման տեխնիկայի օգտագործմամբ չորացման արտադրական եղանակը։ Այսպիսով, լուծվող սուրճի մեջ հակաօքսիդանտների և հանքանյութերի պարունակությունը կտրուկ նվազում է, իսկ կոֆեինի քանակը գրեթե կրկնակի կրճատվում է։ Մեկ բաժակ լուծվող սուրճը պարունակում է մոտ 95 գրամ կոֆեին:
Կապսուլային սուրճի առավելություններն ու թերությունները
Սուրճի պարկուճները, որոնք նախատեսված են սուրճի մեքենայի համար, թույլ են տալիս արագ պատրաստել անուշաբույր ըմպելիք՝ էսպրեսո, լատտե, կապուչինո կամ մակչիատո: Պարկուճներն իրենք պատրաստված են ալյումինից, սակայն որոշ արտադրողներ խնայում են հումքի վրա՝ պարկուճներին ավելացնելով մեխանիկորեն մշակված էքստրակտ:
Պարկուճների լուրջ թերությունը թունավոր ֆուրանի առկայությունն է, որը ձևավորվում է սուրճի վակուումային փաթեթավորման ժամանակ պարկուճների մեջ։ Այս քաղցկեղածին նյութը կուտակվում է երիկամներում և լյարդում՝ առաջացնելով բջիջների վնաս, ինչը կարող է խթանել քաղցկեղի զարգացումը։
Ֆուրանը հայտնաբերվում է սուրճի մեջ՝ անկախ նրանից՝ այն աղացած է, թե պարկուճներում, սակայն լուծվող սուրճը պարունակում է 10 անգամ ավելի քիչ ֆուրան, քան պարկուճային սուրճը։
Սուրճի փաթեթների դրական և բացասական կողմերը
Խմիչքի ամենավնասակար տարբերակը տոպրակով սուրճն է։ «2-ը 1-ում» և «3-ը 1-ում» գրություններով սուրճի տոպրակը ամենևին էլ սուրճ չէ, այլ սուրճի խմիչք։ Կազմը սովորաբար ներառում է.
շաքար և գլյուկոզայի օշարակ;
հիդրոգենացված բուսական ճարպ և յուղազերծված կաթի փոշի;
թթվայնության կարգավորիչներ և էմուլգատորներ;
համային տեսականի և կաթի սպիտակուց;
մոտ 10% լուծվող սուրճ:
Այսինքն՝ ըմպելիքի հիմնական բաղադրիչը շաքարն է, որը պետք է սահմանափակվի, այլ ոչ թե հեղուկ վիճակում։ Համեմատության համար՝ մեկ բաժակ սուրճն առանց կաթի և շաքարի գրեթե չի պարունակում կալորիա՝ ընդամենը 0,5 կկալ 100 գ-ում: Լուծվող սուրճը պարունակում է մոտ 420 կկալ 100 գ-ում (մոտ 69 կկալ մեկ փաթեթում):
Թվարկված բաղադրիչները բացասաբար կանդրադառնան առողջությանը և կհանգեցնեն տհաճ հետևանքների.
արյան մեջ ինսուլինի բարձրացում շաքարի առատության և ինսուլինի դիմադրության զարգացման պատճառով.
ավելաքաշ;
կախվածություն խմիչքից;
ոսկորների թուլացում;
ատամի էմալի ոչնչացում;
մաշկի ծերացում;
ստամոքս-աղիքային տրակտի հետ կապված խնդիրներ.
Սուրճի օպտիմալ քանակությունը շաբաթական մի քանի բաժակ է։ Խորհուրդ ենք տալիս այն խմել հիլի և այլ կծու համեմունքների հետ միասին, բայց առանց շաքարի, օշարակների և քաղցր աղանդերի ավելացման։
Եթե դուք սթրեսի մեջ եք, ավելի լավ է հրաժարվեք սուրճից, այլապես կտառապեք անքնությամբ։