Ո՞ր բաղադրիչն է սպանում շագանակագեղձի և հաստ աղիքի քաղցկեղը. Պարզեք, թե ինչ է դա
Կարմիր և դեղին (կամ կանաչ) չիլի պղպեղը պարունակում է հսկայական քանակությամբ վիտամին C և կարոտին (վիտամին A): Պղպեղը նաև B խմբի վիտամինների հիանալի աղբյուր է, որտեղ գերակշռողն է վիտամին B6-ը: Այն հարուստ է մագնեզիումով և երկաթով։ Վիտամին C-ի բարձր պարունակությունը նշանակում է, որ երկաթը ավելի լավ է կլանվում, քան այլ մթերքները, ինչպիսիք են լոբիները և հացահատիկները:
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ չիլի պղպեղ պարունակող կերակուրները կարող են իջեցնել արյան ճնշումը հիպերտոնիայի հետ կապված խնդիրներ ունեցող մարդկանց մոտ, իջեցնել խոլեստերինի մակարդակը և հեռացնել վնասակար նյութերը արյունից:
Կծու պղպեղ ուտելը մարմնի քաշը նվազեցնելու ամենահուսալի միջոցներից մեկն է։ Այն օգնում է նվազեցնել ախորժակը և արագացնում մարսողությունը և պետք է օգտագործվի որպես ճաշի մի մաս, հատկապես դիետիկ ծրագրում:
Բժշկական աղբյուրներում հրապարակված ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ կծու պղպեղը պարունակում է նյութեր, որոնք ակտիվացնում են TRPV1 ընկալիչները և նպաստում են աղիների լորձաթաղանթում նոր բջիջների ստեղծմանը: «Մեր տվյալները նաև հուշում են, որ TRPV1 դիետան կարող է ճնշել և ոչնչացնել քաղցկեղային հյուսվածքը», - ասում են հետազոտողները:
Արդյունքում, հետազոտողները խորհուրդ են տալիս TRPV1-ը կիրառել COX-2-ի հետ համատեղ՝ դեղամիջոց, որն օգտագործվում է արթրիտի բուժման համար:
Դոկտոր Պետրուս դե Յոնգը՝ հետազոտության հեղինակներից մեկը, ասել է, որ «EGFR-ի ակտիվության բազալ մակարդակները պահանջվում են աղիների նորմալ միկրոֆլորան և բջիջների նորմալ կենսացիկլը աղիներում պահպանելու համար։ Այնուամենայնիվ, եթե EGFR ազդանշանը դառնում է անվերահսկելի, կա ուռուցքի առաջացման վտանգ»: