Լավագույն մթերքներից մեկը ՝ շաքարային դիաբետով հիվանդների համար
Նեխուրի օգտակար հատկությունները
1. Հարուստ սննդային բաղադրություն - նեխուրը պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ և հանքանյութեր՝ բետա-կարոտին, ֆլավոնոիդներ, վիտամին A և C, ֆոլաթթու, կալիում, կալցիում։
2. Օգտակար է դիետայի ժամանակ - նեխուրը պարունակում է ընդամենը 10 կկալ, շատ ջուր և բջջանյութ (լուծվող և չլուծվող), այնպես որ մենք ավելի երկար կմնանք կուշտ։
3. Օգտակար է շաքարախտի համար – Նեխուրն ունի ցածր GI, ինչը նշանակում է, որ այն դանդաղ է ազդում արյան շաքարի վրա և կարող է հիանալի նախուտեստ լինել դիաբետով հիվանդների համար:
4. Պարունակում է հակաօքսիդանտներ , որոնք պաշտպանում են մեր արյան անոթները, բջիջները և օրգանները ազատ ռադիկալներից և մարմնի օքսիդացումից, իսկ ֆիտոնուտրիենտները նվազեցնում են արյան անոթների, ստամոքս-աղիքային բջիջների բորբոքման վտանգը:
5. Բարելավում է արթրիտը և օստեոպորոզը – Նեխուրը և դրա սերմերը պարունակում են ավելի քան 25 հակաբորբոքային միացություններ, որոնք նվազեցնում են բորբոքումն այս պայմաններում:
6. Բարելավում է մարսողությունը. Նեխուրը պարունակում է 95% ջուր և բջջանյութ, որոնք անհրաժեշտ են մարսողական համակարգի բնականոն աշխատանքի և կղանքի համար, օգնում են բարձրացնել ստամոքսի թթվայնությունը, թեթևացնում փքվածությունը և մարսողության խանգարումը:
Ինչպես ընտրել և ուտել․
1. Աշխատեք ընտրել ամուր ցողուններով նեխուր, տերեւների գույնը պետք է լինի բաց կամ վառ կանաչ (առանց դեղին ու հատկապես շագանակագույն բծերի)։ Եթե փորձում եք ցողունը թեքել, ապա այն պետք է հեշտությամբ կոտրվի, այլ ոչ թե թեքվի։
2. Նեխուրը կարող եք պահել 3 օրից ոչ ավելի, քանի որ դրա տերեւները լավ չեն պահվում
3. Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ուտելուց առաջ նախ մանրացնել այն, ուստի ավելի լավ է սննդարար նյութերը պահպանել դրա մեջ, իսկ ավելի լավ է ուտել շոգեխաշած:
4. Ենթադրվում է, որ այս բանջարեղենը լավ է որպես խորտիկ, լավ է այն թխել կամ շոգեխաշել, դրանով սմուզիներ կամ հյութեր պատրաստել, ինչպես նաև ավելացնել աղցանների և ապուրների մեջ: