Նարնջի հյութը իրականում ոչ թե օգտակար է, այլ վտանգավոր․ Տեսեք ինչ բացահայտում է արվել
Սննդաբան Գինզբուրգը բացատրել է, թե ինչու է նարնջի հյութը վտանգավոր։
Հյութերը միշտ կապված են եղել առողջ ապրելակերպի հետ, հատկապես՝ նարնջի հյութը ամենահայտնին է սպառողների շրջանում:
Առասպել կա, որը հատկապես տարածված է առողջ սնվելու սիրահարների շրջանում, որ միայն թարմ քամած հյութերն են առողջարար, մինչդեռ տուփերում փաթեթավորված հյութերը վնասակար են:
Բայց ինչո՞ւ է մարդկանց մոտ այն կարծիքը, որ պտուղը առողջարար է, իսկ դրանից ստացված հյութը՝ ոչ։ Սննդաբան և բժշկական գիտությունների դոկտոր Միխայիլ Գինզբուրգը բացատրում է այս պարադոքսը.
«Սկզբում նարինջը և նրա հյութը հավասարապես առողջ են թվում: Բայց վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ օգուտը բուն մրգից է, իսկ վնասը՝ դրա հյութից: Սա հատկապես վերաբերում է 40 տարեկանից բարձր մարդկանց, ովքեր տառապում են քրոնիկական հիվանդություններից՝ գիրություն և մետաբոլիկ համախտանիշ՝ հյութ խմելը արագացնում է օրգանիզմի ծերացման գործընթացը։
«Երբ նարինջը քամվում է, մրգի մանրաթելային մասը սովորաբար հանվում է, ինչը նշանակում է, որ հյութը պարունակում է ավելի քիչ սննդային մանրաթել, քան ամբողջական նարինջը: Դիետիկ մանրաթելը կարևոր է մարսողական համակարգի առողջության, արյան շաքարի մակարդակի և հագեցման համար», - ասում է Ստրոկովը:
Ու՞մ է հակացուցված ուտել նարինջ և ի՞նչ վնասակար հատկություններ ունի նարինջը
Նարինջը ձմռան ամիսների ամենատարածված և ամենահամեղ մրգերից մեկն է։ Այն շատերն են սիրում, սակայն մինչ օգտագործելը պետք է իմանաք ի՞նչ վնասակար հատկություններ ունի այն և ու՞մ է այն հակացուցված։
Նարինջը պարունակում է վիտամին A, C, D, P, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, երկաթ, պղինձ, կալիում, կալցիում, նատրիում, մագնիում, ֆոսֆոր, ֆտոր, մանգան և այլ նյութեր։
Պետք է նարինջ ուտել այն ժամանակ, երբ ձեր օրգանիզմն անընդհատ էներգիայի պակաս ու հոգնածություն է զգում։ Այս միրգն առավել անվտանգ մթերքներից է այն մարդկանց համար, որոնք պայքարում են ավելորդ քաշի դեմ ու տարատեսակ դիետաներ են պահում։
Սակայն օրական օգտագործվող նարնջի քանակը պետք է սահմանափակել գոնե միայն այն պատճառով, որ դրանք շատ ուտելն օրգանիզմի համար անիմաստ է ու անօգուտ։ Ի դեպ, մեկ փոքր նարինջը 100 գրամ է կշռում ու պարունակում է 47 կալորիա։
Նարինջը հակացուցված է գաստրիտ, ստամոքսի խոց և աղիքների հետ կապված հիվանդություններ ունեցող մարդկանց։ Բացի այդ, նարինջը բարենպաստ ազդեցություն չի թողնում ատամների վրա, այդ պատճառով նարինջ ուտելուց հետո պետք է լվանալ ատամները։
Նարնջի չափից շատ օգտագործումը ավելացնում է մաշկի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը:
Օրական երկու չափաբաժնից ավելի նարինջ ուտելու դեպքում մելանոմայի հավանականությունը բարձրանում է 63 տոկոսով` համեմատած այն մարդկանց հետ, ովքեր այդքան նարինջ չեն ուտում:
Պարզվում է՝ ավելի վտանգավոր է նարնջի հյութը: Օրական մեկ բաժնից ավելի նարնջի հյութ խմելու դեպքում մելանոմայի հավանականությունն ավելանում է 79 տոկոսով:
Գիտնականների կարծիքով, առավել ռիսկային են բաց և շատ բաց գույնի մաշկով մարդիկ:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։