Մթերքներ, որոնք բարձրացնում են միզաթթվի մակարդակն օրգանիզմում, որն էլ իր հերթին առաջացնում է մի շարք հիվանդություններ

Դիտումներ 1044

Մթերքներ, որոնք բարձրացնում են միզաթթվի մակարդակն օրգանիզմում, որն էլ իր հերթին առաջացնում է մի շարք հիվանդություններ

Միզաթթուն նուկլեոտիդների կազմության մեջ մտնող պուրինային հիմքերի նյութափոխանակության վերջնական արդյունքն է, որը օրգանիզմից հեռացնում է մնացորդային ազոտը:

Արյան պլազմայում միզաթթուն (Uric acid) հայտնաբերվում է գլխավորապես նատրիումական աղերի տեսքով: Արյան մեջ միզաթթվի մակարդակը կախված է սինթեզի և երիկամներով արտազատման գործընթացների հավասարակշռությունից:

Առողջ մարդկանց մոտ միզաթթվի մակարդակը կարող է մի փոքր բարձրանալ սննդում պուրինների մեծ քանակության և նվազել՝ ցածրպուրինային դիետայի դեպքում: Պուրիններով հարուստ սննդամթերքներից են կարմիր միսը, լյարդը, երիկամները, ուղեղը, լեզուն, ոլոռազգիները:

Տղամարդկանց մոտ միզաթթվի մակարդակը մի փոքր ավելի բարձր է, քան մինչծննդաբերական տարիքի կանանց մոտ: 60 տարեկանից անց միջսեռային տարբերությունները հարթվում են: Երեխաների մոտ, ընդհակառակը, միզաթթվի պարունակությունը ավելի ցածր է:

 

Վտանգավոր մթերքների ցանկ․

1. Ծովամթերք

Այս մթերքներից պետք է խուսափել ցանկացած ձևով՝ թարմ, պահածոյացված, ապխտած, քանի որ դրանք բարձրացնում են արյան մեջ միզաթթվի մակարդակը։

 

 



2. Կարմիր միս

Սա ևս մեկ մթերք է, որն առավել նպաստավոր է միզաթթվի մակարդակի բարձրացման համար: Եթե ​​դուք ունեք միզաթթվի բարձր մակարդակ, ապա պետք է այն ամբողջությամբ բացառեք ձեր սննդակարգից։

3. Լոբազգիներ

Միզաթթվի բարձր մակարդակ ունեցող մարդիկ պետք է սահմանափակեն ոսպի, ոլոռի և լոբիի ընդունումը շաբաթական մեկ կամ երկու անգամ:

 

 

 

4. Բանջարեղեն

Որոշ բանջարեղեններ նույնպես պետք է չափավոր օգտագործվեն, այդ թվում՝ ծնեբեկը, սունկը, ծաղկակաղամբը, սպանախը, բողկը:

 

 

5. Ալկոհոլային խմիչքներ

Գարեջուրն ավելի վնասակար է բարձր մակարդակի միզաթթվով մարդկանց համար, քան ծովամթերքն ու միսը։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ այն մեծացնում է այս միացության արտադրությունն օրգանիզմում և դժվարացնում է դրա վերացումը: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս խուսափել գարեջրից, եթե տառապում եք հոդատապով։

 



6. Զովացուցիչ ըմպելիքներ

Զովացուցիչ ըմպելիքները և մրգային հյութերը, որոնք պարունակում են եգիպտացորենի օշարակ, նույնպես խթանում են միզաթթվի արտադրությունը:

Քաղցր խմորեղենը, քաղցրեղենը, հացաբուլկեղենը նույնպես մեծացնում են խնդիրը, հատկապես, եթե դրանք շատ շաքար են պարունակում։

 

 

7. Սուրճ

Կարգավորեք օրական օգտագործվող սուրճի քանակը: Չափից շատը կարող է վնասակար լինել, ուստի ավելի լավ է սահմանափակվել օրական մեկ բաժակով:

 



Ամենաընթերցվածը