Միայն իմանաք ինչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե անընդհատ մաստակ ծամեք
Աշխարհում տարեկան գնվում է մոտ 560 հազար տոննա մաստակ , որը գնահատվում է մոտ 5 միլիարդ դոլար (~ 298 միլիարդ ռուբլի): Բայց քչերն են արտադրանքն օգտագործում իր նպատակային նպատակի համար՝ բերանի խոռոչի հիգիենիկ խնամքի համար: Ինչպե՞ս է այս սովորությունն ազդում օրգանիզմի վրա:
Մաստակ ծամելու հիմնական պատճառը բերանի տհաճ հոտն է։ Իսկ որոշ դեպքերում դա իսկապես օգնում է լուծել խնդիրները։
Բայց կա՞ն ստանդարտներ, թե որքան ժամանակ կարող ես ծամել, օրական քանի անգամ: Իսկ ինչի՞ կարող է հանգեցնել մաստակի չարաշահումը։
Գլխացավ
Եթե օրական մեկ ժամից ավելի մաստակ եք ծամում, գլխացավի հավանականություն կա։ Դա պայմանավորված է ծամող մկանների և ժամանակավոր-մանդիբուլյար հոդի չափազանց ծանրաբեռնվածությամբ: Սա ավելի հաճախ հանդիպում է այն մարդկանց մոտ, ովքեր հակված են լարվածության գլխացավերի և միգրենի: Հետազոտություններից մեկում սուբյեկտներին խնդրել են մեկ ամսով հրաժարվել մաստակից՝ ցավի 2/3-ում ամբողջովին անհետացել է, 1/3-ում՝ ինտենսիվությունը նվազել է:
Ծնոտի խնդիրներ
Ժամանակավոր-մանդիբուլյար հոդի վրա մշտական ճնշման պատճառով կարող է առաջանալ ծանր դիսֆունկցիա: Սկզբում հոդում ճռճռոց է լինում , բայց հետագայում, եթե ուշադրություն չդարձնեք ախտանիշներին, խնդիրը կարող է սրվել:
Այսպիսով, օրինակ, եթե ծամոն եք ծամում օրը մեկ կամ երկու ժամ, ապա միայն մկանային ցավ է առաջանում, իսկ եթե այն ծամում եք երեք ժամ, ապա հոդացավ է առաջանում։
Ատամի վնաս
Ամեն օր շաքարավազով մաստակ ծամելը կարող է հանգեցնել ատամնափառի, ատամնաքարերի և կարիեսի:
Արհեստական բուրմունքները և կոնսերվանտները կարող են նաև առաջացնել դեղնացում, էմալի բարակում և ատամների քայքայում: Ամալգամային լցոնումներ ունեցող մարդկանց խստիվ խորհուրդ չի տրվում մաստակ ծամել, քանի որ սնդիկը (որը լցոնումների մի մասն է) կարող է ներթափանցել արյան մեջ:
Ստամոքսի և աղիների աշխատանքի խանգարումներ
Անընդհատ ծամելը (օրական երկու կամ ավելի ժամ) ազդանշան է տալիս մարմնին, որ սնունդը շուտով կգա: Այնուհետև սկսում են արտադրվել մարսողական հյութեր և ֆերմենտներ, որոնք օգնում են մարսել սնունդը:
Եթե դա կրկնվում է օր օրի, մի քանի տարի շարունակ, դա կարող է հանգեցնել աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի խանգարման։ Այնուհետև իսկական սնունդ ստանալուց հետո օրգանիզմը չի կարողանա ճիշտ քանակությամբ արտազատել կարևոր նյութեր։ Բացի այդ, արհեստական քաղցրացուցիչների առկայությունը կարող է փորլուծության պատճառ դառնալ:
Ազդեցություն ախորժակի վրա
Պարբերաբար նրանք փորձում են մաստակ օգտագործել սովի զգացումը նվազեցնելու համար։ Բայց դա, ընդհակառակը, կարող է մեծացնել ախորժակը։ Դա բացատրվում է նրանով, որ օրգանիզմն արտազատում է անհրաժեշտ ֆերմենտները՝ ստամոքսի թթուն, այնուհետև ազդանշան է ուղարկում ուղեղին, որ նա սպասում է սննդին։
Ի դեպ, անանուխը կարող է դառը համ հաղորդել մրգերին ու բանջարեղենին։ Հետևաբար, մեծանում է հավանականությունը, որ առողջ սննդի փոխարեն ձեզ տարվում են «սխալ» ապրանքներ՝ արագ սնունդ, հրուշակեղեն, քաղցրավենիք և այլն։
Որքա՞ն հաճախ կարելի է մաստակ ծամել
Առողջ մարդը մաստակից հրաժարվելու պատճառ չունի։ Դուք պարզապես պետք է իմանաք մի քանի կանոն.
Մաստակ ծամեք ոչ ավելի, քան 15-20 րոպե մեկ անգամ և ոչ ավելի, քան օրական երեք անգամ:
Ընտրեք տարբերակներ առանց շաքարի, նախընտրելի է քսիլիտոլի հիման վրա (այն բարենպաստ ազդեցություն ունի ատամների վիճակի վրա և պայքարում է ատամնափառի դեմ):
Ծամել ուտելուց հետո։ Սա կօգնի աղեստամոքսային տրակտին ազատել սննդի մարսման համար անհրաժեշտ նյութերի բավարար քանակությունը։
Եթե նախընտրում եք միայն քաղցր մաստակ, ապա պետք է սահմանափակեք շաքարի ընդունումը այլ աղբյուրներից:
Մաստակը կարող է լինել միայն ատամները մաքուր պահելու օժանդակ միջոց։ Առաջնահերթությունը բերանի խոռոչի հիգիենայի պահպանումն է. ատամները լվանալը օրը երկու անգամ, ատամնաթելերի օգտագործումը, ամենամյա կանխարգելիչ հետազոտությունները և ատամնաբույժի մասնագիտական մաքրումները:
Եթե դուք անհանգստություն եք զգում ծնոտի, ստամոքսի կամ գլխացավի մեջ, սա առիթ է ուշադրություն դարձնելու, թե որքան հաճախ և որքան ժամանակ եք մաստակ ծամում: Գուցե արժե գնալ ատամնաբույժի: Բժշկի հետ հանդիպման չորս անսովոր պատճառների մասին կարդացեք հղման նյութում։