Միայն իմանաք ինչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե անընդհատ մաստակ ծամեք

Դիտումներ 507

Միայն իմանաք ինչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե անընդհատ մաստակ ծամեք

Աշխարհում տարեկան գնվում է մոտ 560 հազար տոննա մաստակ , որը գնահատվում է մոտ 5 միլիարդ դոլար (~ 298 միլիարդ ռուբլի): Բայց քչերն են արտադրանքն օգտագործում իր նպատակային նպատակի համար՝ բերանի խոռոչի հիգիենիկ խնամքի համար: Ինչպե՞ս է այս սովորությունն ազդում օրգանիզմի վրա:

Մաստակ ծամելու հիմնական պատճառը բերանի տհաճ հոտն է։ Իսկ որոշ դեպքերում դա իսկապես օգնում է լուծել խնդիրները։

 

 



Բայց կա՞ն ստանդարտներ, թե որքան ժամանակ կարող ես ծամել, օրական քանի անգամ: Իսկ ինչի՞ կարող է հանգեցնել մաստակի չարաշահումը։

 

Գլխացավ

Եթե ​​օրական մեկ ժամից ավելի մաստակ եք ծամում, գլխացավի հավանականություն կա։ Դա պայմանավորված է ծամող մկանների և ժամանակավոր-մանդիբուլյար հոդի չափազանց ծանրաբեռնվածությամբ: Սա ավելի հաճախ հանդիպում է այն մարդկանց մոտ, ովքեր հակված են լարվածության գլխացավերի և միգրենի: Հետազոտություններից մեկում սուբյեկտներին խնդրել են մեկ ամսով հրաժարվել մաստակից՝ ցավի 2/3-ում ամբողջովին անհետացել է, 1/3-ում՝ ինտենսիվությունը նվազել է:

 

Ծնոտի խնդիրներ

Ժամանակավոր-մանդիբուլյար հոդի վրա մշտական ​​ճնշման պատճառով կարող է առաջանալ ծանր դիսֆունկցիա: Սկզբում հոդում ճռճռոց է լինում , բայց հետագայում, եթե ուշադրություն չդարձնեք ախտանիշներին, խնդիրը կարող է սրվել:

 

Այսպիսով, օրինակ, եթե ծամոն եք ծամում օրը մեկ կամ երկու ժամ, ապա միայն մկանային ցավ է առաջանում, իսկ եթե այն ծամում եք երեք ժամ, ապա հոդացավ է առաջանում։

 

Ատամի վնաս

Ամեն օր շաքարավազով մաստակ ծամելը կարող է հանգեցնել ատամնափառի, ատամնաքարերի և կարիեսի:

Արհեստական ​​բուրմունքները և կոնսերվանտները կարող են նաև առաջացնել դեղնացում, էմալի բարակում և ատամների քայքայում: Ամալգամային լցոնումներ ունեցող մարդկանց խստիվ խորհուրդ չի տրվում մաստակ ծամել, քանի որ սնդիկը (որը լցոնումների մի մասն է) կարող է ներթափանցել արյան մեջ:

 

Ստամոքսի և աղիների աշխատանքի խանգարումներ

Անընդհատ ծամելը (օրական երկու կամ ավելի ժամ) ազդանշան է տալիս մարմնին, որ սնունդը շուտով կգա: Այնուհետև սկսում են արտադրվել մարսողական հյութեր և ֆերմենտներ, որոնք օգնում են մարսել սնունդը:

 

Եթե ​​դա կրկնվում է օր օրի, մի քանի տարի շարունակ, դա կարող է հանգեցնել աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի խանգարման։ Այնուհետև իսկական սնունդ ստանալուց հետո օրգանիզմը չի կարողանա ճիշտ քանակությամբ արտազատել կարևոր նյութեր։ Բացի այդ, արհեստական ​​քաղցրացուցիչների առկայությունը կարող է փորլուծության պատճառ դառնալ:

 

Ազդեցություն ախորժակի վրա

Պարբերաբար նրանք փորձում են մաստակ օգտագործել սովի զգացումը նվազեցնելու համար։ Բայց դա, ընդհակառակը, կարող է մեծացնել ախորժակը։ Դա բացատրվում է նրանով, որ օրգանիզմն արտազատում է անհրաժեշտ ֆերմենտները՝ ստամոքսի թթուն, այնուհետև ազդանշան է ուղարկում ուղեղին, որ նա սպասում է սննդին։

 



Ի դեպ, անանուխը կարող է դառը համ հաղորդել մրգերին ու բանջարեղենին։ Հետևաբար, մեծանում է հավանականությունը, որ առողջ սննդի փոխարեն ձեզ տարվում են «սխալ» ապրանքներ՝ արագ սնունդ, հրուշակեղեն, քաղցրավենիք և այլն։

 

Որքա՞ն հաճախ կարելի է մաստակ ծամել

Առողջ մարդը մաստակից հրաժարվելու պատճառ չունի։ Դուք պարզապես պետք է իմանաք մի քանի կանոն.

 

Մաստակ ծամեք ոչ ավելի, քան 15-20 րոպե մեկ անգամ և ոչ ավելի, քան օրական երեք անգամ:

Ընտրեք տարբերակներ առանց շաքարի, նախընտրելի է քսիլիտոլի հիման վրա (այն բարենպաստ ազդեցություն ունի ատամների վիճակի վրա և պայքարում է ատամնափառի դեմ):

Ծամել ուտելուց հետո։ Սա կօգնի աղեստամոքսային տրակտին ազատել սննդի մարսման համար անհրաժեշտ նյութերի բավարար քանակությունը։

Եթե ​​նախընտրում եք միայն քաղցր մաստակ, ապա պետք է սահմանափակեք շաքարի ընդունումը այլ աղբյուրներից:

Մաստակը կարող է լինել միայն ատամները մաքուր պահելու օժանդակ միջոց։ Առաջնահերթությունը բերանի խոռոչի հիգիենայի պահպանումն է. ատամները լվանալը օրը երկու անգամ, ատամնաթելերի օգտագործումը, ամենամյա կանխարգելիչ հետազոտությունները և ատամնաբույժի մասնագիտական ​​մաքրումները:

 

Եթե ​​դուք անհանգստություն եք զգում ծնոտի, ստամոքսի կամ գլխացավի մեջ, սա առիթ է ուշադրություն դարձնելու, թե որքան հաճախ և որքան ժամանակ եք մաստակ ծամում: Գուցե արժե գնալ ատամնաբույժի: Բժշկի հետ հանդիպման չորս անսովոր պատճառների մասին կարդացեք հղման նյութում։

 



Ամենաընթերցվածը