Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ քաղցած ենք քնում գիշերը

Դիտումներ 548

Ի՞նչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմում, երբ քաղցած ենք քնում գիշերը

ի ասացվածք կա. «Ինքներդ նախաճաշեք, ճաշը կիսեք ընկերոջ հետ, իսկ ընթրիք տվեք թշնամուն»: Ոմանք չափազանց բառացի են ընդունում այս խոսքերը և հրաժարվում են նույնիսկ երեկոյան խորտիկից: Բայց եթե վերջին կերակուրը եղել է քնելուց 3-4 ժամ առաջ, ապա սպասեք հետևանքներ՝ անքնության և քնի հետ կապված խնդիրների տեսքով։ Բանն այն է, որ երբ սովի զգացումը առաջանում է, ստամոքսը ազդանշաններ է ուղարկում ուղեղին՝ շտապ սնունդ է անհրաժեշտ։ Ի պատասխան՝ օրգանիզմը դադարեցնում է մելատոնինի՝ քնի հորմոնի «մատակարարումը»։ Հետևաբար ընդհատվում է գիշերային երազների և լավ հանգստի նիստը։

Առավոտյան դուք ուժասպառ կզգաք, քանի որ լավ չեք քնել: Արդեն օրվա առաջին կեսին կձգտեք սննդով համալրել ձեր էներգիայի պաշարները։ Իսկ դա սպառնում է ավելացնել կալորիաների օրական չափաբաժինը, այսինքն՝ չափից շատ ուտելը։ Բացի այդ, ավելանում է մարմնի ճարպի վտանգը, ինչպես նաև քրոնիկական հիվանդությունները, ինչպիսիք են շաքարախտը: Քաղցը հանգեցնում է էնդորֆինի՝ լավ տրամադրության հորմոնների նվազմանը։ Հետեւաբար, եթե դուք համակարգված քաղցած եք քնում, դա կարող է հանգեցնել կենտրոնացման պակասի և ապատիայի: Վերջին կերակուրի և նախաճաշի միջև պետք է լինի 12 ժամ (ընթրիք քնելուց 4 ժամ առաջ և քնել 8 ժամ առաջ) - այս դեպքում խնդիրներ չեն լինի:



Այն դեպքում, երբ դուք չեք կարողանում հրաժարվել ուշ կերակուրից, կարող եք ուտել կանաչ բանջարեղենով (սպանախ, նեխուր, վարունգ): Այս ապրանքները հաստատ ճարպի մեջ չեն նստի։ Եթե ​​ցանկանում եք ուտել ավելի գոհացուցիչ բան, քան աղցանը, կարող եք սպիտակուցային խորտիկ ընտրել: Հավի կրծքամիս, սպիտակ ձուկ և ծովամթերք, եփած առանց յուղերի և սոուսների, հիանալի հագեցնում են քաղցը և միևնույն ժամանակ 100 գ-ում 200 կկալից պակաս են:

 

Եթե ​​ինչ-ինչ պատճառներով բաց եք թողել ընթրիքը, ապա ավելի լավ է այն լրացնել խորտիկով, այլ ոչ թե լիարժեք կերակուրով: Բանն այն է, որ ժամը 23:00-ին քնի հորմոնի արտադրությունն արդեն ընթանում է եւ սկսվում է օրգանիզմի վերականգնման գործընթացը։ Այսինքն՝ այս պահին ամենաճիշտն է քնելու գնալը։ Ժամը 23:00-ից 01:00-ն վերականգնվում է լեղապարկը, 01:00-03:00-ն՝ լյարդը։ Եվ եթե դուք սնվել եք քնելուց քիչ առաջ, ապա կխանգարեք այս գործընթացին։

Մարսողությունը տևում է միջինը 3-4 ժամ։ Որպեսզի այս գործընթացը ավարտվի մինչև ժամը 23:00-ն, անհրաժեշտ է ընթրել ոչ ուշ, քան 19:00-20:00-ն։

 

 



Քնելուց առաջ ավելի լավ է հրաժարվել արագ ածխաջրերից և նախապատվությունը տալ բանջարեղենին (ոչ օսլայի) կամ կանաչեղենին՝ կախված մթերքների հանդուրժողականությունից և մարսողական համակարգի վիճակից։ Դուք կարող եք պատրաստել սովորական աղցան լոլիկից և վարունգից կամ բուսական ռուլետներից: Օգտակար են նաև թեթև ճարպերը, ինչպիսիք են նուշի կաթը, կոկոսի մածունը, ուրբեչը, ընկույզի կարագը կամ սերմերի մածուկը:

 

Եթե ​​աղեստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրներ չունեք, ապա խորտիկի համար հարմար են նաև մի բուռ ընկույզ, կես ավոկադո, բանջարեղենային աղցան՝ սերմերի ավելացումով։ Սպիտակուցը նույնպես թույլատրվում է փոքր քանակությամբ՝ հումուս, հատիկաընդեղեն, լորի մի քանի ձու կամ թույլ աղած սաղմոնի մի կտոր։

 



Ամենաընթերցվածը