Լուրջ նախազգուշական նշաններ ձեր ոտքերում․ Բարձր խոլեստերինի նշանները
Արյան բարձր խոլեստերինի մասին մարմնի ամենամեծ նախազգուշացումներից մեկը ծայրամասային զարկերակների հիվանդությունն է (PAD), որն արտահայտվում է ոտքերի մի շարք հատուկ ախտանիշներով:
Խոլեստերինը արյան մեջ հայտնաբերված ճարպային նյութ է, որի բարձր մակարդակը մեծացնում է կյանքին սպառնացող բարդությունների վտանգը՝ արգելափակելով արյան զարկերակները։
Երբ «վատ» LDL խոլեստերինը արյունից տեղափոխվում է զարկերակի պատի մեջ, դա նպաստում է ծայրամասային զարկերակների հիվանդության զարգացմանը, ըստ Հարվարդի բժշկական դպրոցի:
PAD ունեցող մարդիկ կարող են չզգալ որևէ նախազգուշացնող ախտանիշ, բայց այս լուրջ խանգարումը կարող է նաև դրսևորվել նշաններով, որոնք ցույց են տալիս ոտքերի վիճակի որոշ փոփոխություններ:
Ամենատարածվածներից մեկը ոտքերի ցավն է, և դրա բնորոշ առանձնահատկությունն այն է, որ այն ուժեղանում է գիշերը։ Սկզբում այս ցավը կարելի է նվազագույնի հասցնել՝ փոխելով վերջույթների կամ ամբողջ մարմնի դիրքը:
Բայց քանի որ պաթոլոգիան զարգանում է, ցավը կարող է դառնալ մշտական և այլևս չի ազատվում այս մեթոդներով: Բացի այդ, երբ PAD-ը ծանր է, մաշկի վնասվածքները, ինչպիսիք են խոցերը, կարող են հայտնվել ոտքերի և ոտքերի վրա:
Այլ հնարավոր նախազգուշական նշանները ներառում են.
♦ սառնության զգացում ոտքի ստորին հատվածում կամ մեկ ոտքում,
♦ ոտքերի մաշկի գույնի փոփոխություն,
♦ ոտքերի մազերի աճի կորուստ,
♦ մատների վրա եղունգների դանդաղ աճ,
♦ ոտքերի վրա փայլուն մաշկ։
Մասնագետները նշում են, որ շատ մարդիկ, տարիքի հետ ցավ ունենալով ոտքերի շրջանում, սխալմամբ կարծում են, որ դա պարզապես ծերության նշան է։ Նրանք ընդգծում են, որ եթե մարդն ընդհանուր առմամբ առողջ է, ապա չպետք է հաճախակի կամ անընդհատ ոտքի ցավ ունենա։
«Անպայման խորհրդակցեք բժշկի հետ, եթե ֆիզիկական ակտիվության կամ վարժությունների ժամանակ ոտքերում կրկնվող ցավեր եք զգում», - խորհուրդ են տալիս Հարվարդի մասնագետները:
Բարձր խոլեստերինի մակարդակը նվազեցնելու համար գիտնականները խորհուրդ են տալիս նվազեցնել հագեցած ճարպերի օգտագործումը։
Այս մթերքները լավագույնն են խոլեստերինը իջեցնելու համար․ Ասել է սրտաբանը
Նուշը, չիայի սերմերը և վարսակի ալյուրը սրտի առողջության համար լավագույն մթերքների հնգյակում են:
Սրտաբան Էլիզաբեթ Կլոդասը թվարկել է խոլեստերինն իջեցնող հինգ մթերք: Այսպիսով, այս ապրանքներից մեկը ճանաչվում է որպես բջջանյութով հարուստ վարսակի ալյուր:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ օրական ընդամենը 10 գրամ բջջանյութը 14%-ով նվազեցնում է սրտի կաթվածի վտանգը։ Երկրորդ մթերքը, որը բարելավում է խոլեստերինի մակարդակը, նուշն է։
Այնուամենայնիվ, այն կարելի է փոխարինել ցանկացած այլ ընդեղենով, օրինակ՝ պիստակով կամ ընկույզով: Չիայի սերմերը պարունակում են օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք 16%-ով նվազեցնում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման վտանգը։
Բանջարեղենի հաճախակի օգտագործումը նույնպես օգտակար է սրտի առողջության համար։
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ձեր սննդակարգում ավելացնել ավելի շատ սպանախ, բրոկկոլի և կաղամբ:
Խոլեստերինն իջեցնող մթերքների ցանկը եզրափակում է ձմերուկը։
Այն պարունակում է լիկոպեն, որն ազդում է խոլեստերինի մակարդակի վրա։ Այն կարելի է փոխարինել ելակով, ավոկադոյով կամ խաղողով։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։